Goede voornemens, vaak een te grote stap

Goede voornemens, vaak een te grote stap

1280 853 Laura van Kleef

Inmiddels is het januari. De feestdagen zijn weer voorbij en het ‘gewone’ leventje staat weer voor de deur. In mezelf merk ik dat het voelt als een soort leegte, maar ook als thuiskomen in mezelf. Even weg uit de ‘rush’ van de mensenmassa om me heen. Net voor de kerstdagen merkte ik dat iedereen zo in een hurry was. Mensen die op het allerlaatste moment kerstinkopen wilden doen. De Gall & Gall leeggeroofd, de notenwinkel waar normaliter 1 iemand binnen is, bomvol mensen en stapvoets door de stad wachtend totdat je een volgende stap kon zetten. Één ding: niets voor gevoelige mensen zoals ik.

Na de drukke feestmaand december valt de ‘lege’ januari-maand soms rauw op je dak. Misschien baal je ervan dat je eetstoornis er nog steeds is.

Het ‘waarom’ is een belangrijke vraag

Zelf geloof ik niet in goede voornemens. Waarom? Omdat ik zie dat goede voornemens vaak niet uitkomen. Hoe dat komt? Ik denk doordat veel mensen geen plan hebben. Ja, ze willen afvallen, meer gaan sporten, meer tijd voor het gezin of een partner of stoppen met roken. Maar, als je alleen iets probeert te veranderen op wilskracht, is dat lastig vol te houden. Ik weet dat veel mensen geen eetstoornis willen hebben. Ze willen ervan af, maar het lukt maar niet de eetstoornis los te laten. Belangrijk is jezelf de vraag te stellen waarom je iets wilt veranderen. Waarom wil jij beter voor jezelf zorgen en waarom is het voor jou belangrijk je eetstoornis los te laten? De volgende stap is het hoe en daarvoor moet je een concreet plan voor jezelf maken.

Bedenk alternatieven

Een ander belangrijk punt is alternatieven te bedenken voor het moment dat het ‘mis’ gaat. Wat is bijvoorbeeld een alternatief voor die zak chips die je leeg dreigt te eten (bij eetbuien) of wat kun je doen wanneer jij obsessief wilt gaan bewegen (anorexia/boulimia/NAO)? Wat heb jij nodig om datgene te doen wat jij je had voorgenomen? Wat moet je anders doen? En wat wil jij absoluut niet meer? Met een duidelijk plan waarin jij weet waarom je iets doet en alternatieven hebt voor als het ‘mis’ gaat, weet ik zeker dat het jou gaat lukken je aan jouw voornemens te houden. Via Laura biedt verschillende trajecten aan, waarin een concreet begeleidingsplan centraal staat. Met haalbare doelen, waarin jij stap voor stap jouw traject vormgeeft. Zo heb je een helder stappenplan waar jij samen met mij als coach werkt aan jouw herstel.

Weg met die druk

Wat mij irriteert aan ‘goede voornemens’ is dat iedereen begint op 1 januari. Er is weer een jaar voorbij en ‘ja vanaf vandaag ga ik het écht doen’. Waarom nu wel? En waarom is het je niet gelukt in oktober of november vorige jaar? Ik denk dat je veel beter kunt starten op het moment dat JIJ het wilt. Zonder de druk van de omgeving te voelen omdat het ‘moet’. Gedragsverandering ontstaat in mijn ogen niet wanneer de omgeving wil dat jij iets verandert. Je boekt vaak pas vooruitgang als jij iets wilt of wenst! Niet omdat er weer een jaar voorbij is. Er is elke dag weer een jaar voorbij. Het is maar net op welke dag jij terugblikt op een jaar geleden.

Stap voor stap

Mijn eetstoornis overwinnen is stapsgewijs gegaan. Met een plan vanuit de hulpverlening, mijn eigen wilskracht én door steeds stil te staan bij de vraag waarom het voor mij belangrijk was om beter te worden. Ik bedacht alternatieven die mij hielpen wanneer ik wilde compenseren of minder wilde gaan eten. Ik maakte afspraken met mijzelf en mijn omgeving en schakelde hulp in van mijn ouders of therapeut wanneer ik dreigde terug te vallen. Daarnaast scheef ik mijn gedachten op als ik in paniek dreigde te raken en had ik alternatieven zoals iemand bellen of gitaar spelen. Ik maakte haalbare doelen, niet op 1 januari, maar toen ik voelde dat ik beter wilde worden en ik geen leven met een eetstoornis meer wilde.

Inspiratiedag

Een dag vol herkenning, motivatie en bijzondere momenten

Wil jij in 2018 werken aan jouw herstel, maar heb je het gevoel vast te zitten?
Kom dan zeker naar de inspiratiedag op 20 januari.
De eerste plekken zijn al vergeven, dus wees er snel bij!

1 reactie

Laat iets van je horen

Volg je mij al?