3 Tips voor het luisteren naar je gevoel

3 Tips voor het luisteren naar je gevoel

1280 853 Laura van Kleef

Vorige week heb je in het blog Voelen, kun je het leren?’ alles kunnen lezen over de signalen van ons lichaam. Signalen die we helaas vaak negeren en ervoor zorgen dat we ‘vage’ lichamelijke klachten krijgen. Hoe je kunt leren voelen, daar gaat het blog van deze week over. Een zeer belangrijk thema als je wilt herstellen van en eetstoornis.

1.

Oefening baart kunst

Het herkennen en leren toelaten van je emoties vraagt om oefening. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Om te kunnen ervaren wat je in je lichaam voelt, zul je naar binnen moeten keren. Durven te gaan luisteren naar wat je lichaam jou wilt vertellen. Dit kun je trainen door iedere dag even stil te staan. Stilstaan? Whaaaa….eng? Misschien onwennig in het begin, omdat je het niet (meer) gewend bent om stil te staan bij jezelf. Richt je aandacht een paar keer per dag op je lichaam. Begin met 3 keer per dag 5 minuten. Voel je iets in je lichaam? Misschien een brok in je keel? Een gespannen gevoel op je borst? Het kan van alles zijn. Breng er je aandacht gewoon eens naartoe. Zonder het te veroordelen. Dit gevoel is er op dit moment. Mooi dat het er is en je je er bewust van bent. Laat het er maar gewoon zijn. Dit is het begin van weer leren voelen. Na vijf minuten laat je het gevoel gewoon weer gaan.

2.

Op onderzoek uit

Hoe ga jij met emoties om? Ben je je daarvan bewust? Ieder mens heeft een strategie ontwikkeld om met emoties om te gaan. Mijn manier vroeger was bijvoorbeeld ‘mezelf uithongeren, controle willen hebben, hard presteren voor school en mijn emoties wegslikken/ wegademen en erover blijven piekeren. Ik liet ze dus niet toe, maar ging in de vermijding/-vechtstand. Dit had allerlei vage gezondheidsklachten als gevolg. Nu sta ik stil bij mijn emoties. Ik voel en keer naar binnen. Ik vraag mijn lichaam wat het mij wilt vertellen door bij ieder lichaamsdeel van mijn kruin tot aan mijn tenen, stil te staan. Een oefening die ik soms nog lastig vind, maar die me helpt om te ontdekken wat er in mij speelt. Het vraagt een onderzoekende houding, om te ontdekken hoe je met emoties omgaat. Mijn tip aan jou is om vaker stil te staan bij hoe jij met emoties omgaat. Ren je ervoor weg? Slik je je tranen in? En wat voor effect heeft dit op je lichaam? Durf jij je emoties te laten gaan, dan zal je gaan ervaren hoeveel dit je oplevert. Probeer het eens. Niet geschoten is altijd mis, toch!?

3.

Praat, schreeuw, spreek het uit

Iets wat mij écht goed heeft geholpen is de techniek van mijn psychotherapeut. Van haar heb ik geleerd om mijn emoties letterlijk hardop in de ruimte neer te zetten. Als ik boos ben op iemand mag ik hardop boos zijn, schelden en roepen wat ik niet leuk vind. Ik visualiseer de persoon voor me en praat, schreeuw en spreek uit waar ik zo boos, verdrietig, teleurgesteld over ben, waar ik me voor schaam en waar ik laaiend over ben. Schelden, schreeuwen, alles mag er zijn. In het begin vond ik dit eng om te doen, zeker waar mijn therapeut bij was. Ik vond dan ook dat ik niet zo over de ander mocht praten… meteen schuldgevoelens. Als ik nu boos of verdrietig ben, doe ik dit wanneer ik alleen ben. Mijn tip aan jou is om hier echt mee te gaan oefenen. Schreeuw, praat en roep je boosheid eruit! Schreeuw tegen je ‘visuele’ moeder, vader, vriend of op wie je dan ook boos bent. Je zal merken dat het zoveel oplucht.

Via Laura heeft iets nieuws!

 ‘Je eetstoornis de baas’ is de besloten Facebookgroep waarin jij je al je verhalen veilig kunt delen. Je ontmoet hier lotgenoten uit heel het land. Het hoeft niet altijd over ellende en problemen te gaan. Juist niet! De besloten Facebookgroep is bedoelt om elkaar te motiveren en te helpen op weg naar herstel. Samen staan we sterker! Doe jij mee? 

Klik hier om te kijken wat de Facebookgroep voor jou kan betekenen. 

Leren voelen vraagt om naar binnen te keren. Om stil te durven staan. Stil zijn in en met jezelf. Ik heb geleerd dat mijn gevoel me altijd in de goede richting stuurt. Inmiddels durf ik steeds meer te vertrouwen op mijn gevoel. Dit was voorheen heel anders. Toen namen mijn gedachten mijn gevoel volledig over en luisterde ik naar de innerlijke criticus in mij. Iets wat ik veel zie gebeuren bij mensen met eetstoornissen is dat zij steeds verder verwijdert raken van hun eigen gevoel. Ze durven er niet meer op te vertrouwen, omdat er een sterke stem is (de eetstoornis) die je de verkeerde richting op wijst. Dit is echter niet je gevoel, maar je ratio. Is dit herkenbaar voor jou? Lees dan zeker nog even verder.

Laatste inspiratiedag 2018

In de coachsessies van Via Laura besteed ik veel aandacht aan gevoel. Samen gaan we op weg om jouw innerlijke kracht te (her)ontdekken. Om jou terug te vinden. Wie jij bent, los van de eetstoornis. En weet je wat zo gaaf is? Ik geef dit jaar nog één inspiratiedag, waarin jouw gevoel er helemaal mag zijn. En wel op zaterdag 24 maart 2018. Deze dag is een mooie opstap om weer naar jezelf te durven luisteren. Om een stap te maken richting herstel. Het is een motiverende dag waarin jij nieuwe doorbraken gaat maken. Niet meer luisteren naar de eetstoornisstem, maar de stem van jouw hart. Vol energie en met praktische tips, ga jij naar huis. Ben jij erbij?

Inspiratiedag

Een dag vol herkenning, motivatie en bijzondere momenten

Volg je mij al?