De functie van boosheid

De functie van boosheid

1923 2560 Laura van Kleef

In mijn vorige blog las je een persoonlijk stuk over mijn boosheid tijdens een periode in mijn leven. Die boosheid richtte ik met name op mijn moeder. Ik was me er toen niet van bewust hoeveel boosheid ik in jaren tijd had opgekropt in mijn lichaam. En waar ik me al helemaal niet bewust van was, was de impact die die boosheid op mijn lichaam had. Dat mijn lichamelijke klachten zoals piekeren, slecht slapen, hoofdpijn en hartkloppingen een verband hadden met mijn opgekropte boosheid. Ik had er geen benul van. Toen ik dit ontdekte was dit echt een openbaring. Deze blog gaat over het uiten van boosheid. Waarom dit zo belangrijk is en hoé je dit kunt doen. Lees je mee?

Wanneer heb jij voor het laatst je boosheid geuit?

Even een vraag aan jou: Wanneer heb jij voor het laatst je boosheid geuit? Ik hoor je denken: ‘uhh…’ Misschien weet je het antwoord zelfs niet. Het kan zomaar zijn dat dit jaren geleden is. Veel mensen in de praktijk (met en zonder eetstoornis) zie ik worstelen met boosheid. Ze zijn zich er vaak niet van bewust hoeveel boosheid er in het lichaam is opgebouwd. De boosheid mag er vaak niet zijn. Het wordt gezien als iets negatiefs. Daarover schreef ik eerder in mijn blog ‘Krop jij jouw boosheid op?’ Boosheid inhouden is hartstikke ongezond. Boosheid uiten daarentegen is gezond en functioneel. Ik hoop je met deze blog een positievere kijk op een heel normale emotie te geven en je hopelijk te doen inzien dat jouw boosheid er gewoon mag zijn. 

Boosheid is één van onze 4 basisemoties. Boosheid is een breed begrip. Ook irritatie, frustratie, woede, ergernis en verontwaardiging zijn emoties die onder boosheid vallen. Het hoort bij het leven, net zoals verdriet, angst en blijheid ook bij het leven horen. En toch ligt er nog zo’n taboe op boosheid. We leven in een tijd waarin alles ‘maakbaar’ lijkt. Alsof het leven een sprookje moet zijn. En we alles maar moeten accepteren zoals ‘het is’. Hoe vaak hoor je wel niet ‘laat het er maar zijn’. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als jij je machteloos voelt, het leven iedere dag als een strijd voelt, je je afgewezen voelt, dan mag je gewoon boos zijn. Sterker nog: het is mega belangrijk om dan boos te zijn. Om dit te uiten. Anders slaat die boosheid naar binnen toe. Dat is precies wat er bijvoorbeeld bij depressies en eetstoornissen gebeurt. En ook ben ik van mening dat het ontstaan van kanker te maken kan hebben met ingehouden emoties.

Ik heb in mijn boosheid ooit een doos naar mijn partner z’n hoofd gegooid. Ook een magneet…Oeps! Tja en die keren dat ik als kind als een paard tegen de badkamerdeur stond te trappen, omdat mijn zus de deur niet open deed, ben ik ook niet vergeten. Zo boos was ik! Boosheid ziet eruit als het tegenovergestelde van sereen. Maar het is zo’n zuivere emotie. Die moet eruit! Als jij jouw woede niet accepteert, als je het veroordeelt, neem je jezelf niet serieus. Boosheid heeft een enorme levenskracht in zich.

De functie van boosheid

Boosheid heeft een hele belangrijke functie. Je geeft er namelijk je grenzen mee aan. Je laat ermee weten of je het ergens wel of niet mee eens bent. Het heeft zoveel kracht in zich. Voel maar eens in je lichaam wanneer je boos bent. Dan komt er een soort vuur vrij. Een vlam die aangaat. Negeer of onderdruk je die vlam, dan onderdruk je jouw levenskracht en slaat de boosheid zich op in je systeem. Ook al lijkt ‘ie even weg, de boosheid laat sporen in je lichaam na als deze niet wordt geuit. En vaak zie je ook dat áls lang opgeslagen boosheid eruit komt, niet eruit komt zoals je zou willen of niet naar degene waar die eigenlijk hoort. Pas als je je boosheid hebt geuit, kan die echt zakken en laat het geen sporen na in je systeem. Na uiting van boosheid (op datgene of diegene waar die hoort), voel je je lichter.

Een ‘ver-van-mijn-bed-show’

Voor herstel van je systeem is het essentieel dat je leert je boosheid te uiten. In plaats van de boosheid op jezelf te richten, zal je mogen leren je grenzen aan te geven én de boosheid naar buiten te richten. Zeker als je jarenlang gewend bent om over je grenzen heen te gaan en anderen te pleasen, is dit een hele leerschool. Ik blijf erin leren, want voor mij is het ook écht een ‘ver-van-mijn-bedshow’ geweest. Ik kende van huis uit geen boosheid, maar als ik daarover nadenk klopt dat voor geen ‘meter’. Ieder mens is wel eens boos. Heel gezond zelfs! Ik zou zeggen: oefen ermee, je heelt er jezelf mee en je omgeving weet ook veel beter wat ze aan je hebben als jij je grenzen aangeeft. Twee vliegen in één klap dus!

Hoe kun je je boosheid uiten?

In therapie en in de praktijk heb ik veel geoefend met diverse manieren om boosheid te uiten. Je moet voor jezelf bekijken welke manier jij fijn vindt. Voor mij werkt schreeuwen in het bos erg fijn of schreeuwen in een kussen. Oefen hier gewoon mee. Wat bij mij past, vind jij misschien helemaal niet fijn en andersom. Alle oefeningen zijn NIET bedoelt om de boosheid weg te maken. Het doel is niet dat het weggaat, maar dat je ermee leert zijn. En natuurlijk is het mooi meegenomen als je innerlijke systeem daarna rustiger aanvoelt.

  • Ga in de vroege ochtend of in de avond (in ieder geval wanneer het stil is) naar het bos toe. Schreeuw, roep, praat vanuit die boosheid in je lijf en richt die naar ‘de hogere macht’. Je mag ook boos zijn ‘op iemand’ en het richten naar diegene, maar mijn ervaring is dat het vaak nuttiger is het naar de hogere macht te doen. Neem je lichaam in het schreeuwen mee. Gooi met takken, schop zo hard als je maar wilt, bal je vuisten. Volg je lichaam. Wanneer je hebt geuit, voel je als het goed is meer rust in je lichaam. De knoop in je maag die je wellicht eerst voelde, zakt weg.
  • Zoek een rustige plek in huis waar je niet gestoord kunt worden. Verbeeld je dat degene waar je boosheid naar voelt tegenover je zit en praat tegen diegene vanuit jouw eigen boosheid. Begin maar gewoon te praten, de rest volgt vanzelf. Bij mijzelf komt er naar de boosheid vaak verdriet omhoog.
  • Scheur lakens kapot of kras op een groot vel papier vanuit je boze gevoel.
  • Praat met iemand over je boosheid, misschien durf je dit wel naar degene te doen op wie je echt boos bent. Zo niet, zoek iemand die naar je wilt luisteren, zonder oordeel. Vraag diegene naar je te luisteren en zeg dat je niet direct een oplossing wilt, maar dat je gewoon je verhaal wilt kunnen doen. Vaak willen mensen de boosheid wegmaken of het kleiner maken dan dat het is. Dit helpt jou niet, de boosheid mag precies zo groot zijn zoals het is.
  • Fysiek bewegen: Sporten, dansen, bewegen, kan een fijne uitlaatklep zijn om je lichaam te ontladen van stress, spanning, boosheid.
  • Zingen kan ook een manier zijn om je stem te laten horen

Zo, dit was het voor nu. Ik ben benieuwd welke manier van uiten bij jou past. Heb je nog aanvullingen op dit rijtje die jij prettig vindt? Let me know!

Volg je mij al?