Ervaringsdeskundigheid als kracht

Ervaringsdeskundigheid als kracht

885 590 Laura van Kleef

Sinds een aantal weken geef ik gastlessen op middelbare scholen. Ik vertel leerlingen over mijn ervaring met mijn eetstoornis. Een verhaal dat gaat over angst, schaamte, pijn, leugens, diepe dalen en overwinning. Ik vertel de ins en outs over hoe mijn eetstoornis. Zonder gêne en met de rauwe randjes er nog aan. Een verhaal waarin ik het taboe rondom eetstoornissen probeer te doorbreken en open en eerlijk vertel over hoe de strijd er voor mij destijds uitzag. Ik vertel over de diepe dalen die de eetstoornis met zich meebracht, maar juist ook over wat mijn herstel mij heeft gebracht.

De muur van de kliniek maakte plaats voor een nog dikkere muur

Jarenlang zat ik zelf als cliënt binnen de psychiatrie. Binnen de kliniek voelde ik me echt cliënt of nog erger: patiënt. Ik voelde me geen volwaardig persoon. Ik was afhankelijk van de hulpverlening en ik was voor mijn gevoel niets meer dan een psychiatrische ziekte in mijn hoofd. De stempel anorexia en later depressie en angststoornis maakten dat stigma alleen maar groter. Ik voelde me een slachtoffer van mijn eigen falen in mijn eetstoornis. Het koste me veel moeite en vechtlust om mezelf te bevrijden uit de muren van de kliniek en andere instellingen. Later, toen ik verder kwam in mijn herstel maakte deze muur plaats voor een nog dikkere muur: de samenleving.

De weg naar de samenleving

Vanuit de eetstoornis bewandelde ik het pad terug de samenleving in. Een pad wat ik enorm eng vond om te bewandelen. Het betekende dat ik de ‘normale’ dingen uit het leven weer aan moest gaan. Het is best gek dat je jarenlang als psychiatrisch en ziek persoon hebt geleefd en de overgang moet maken naar een ‘normale/ gezonde’ burger. Ik heb veel geïnvesteerd om deze plek terug te vinden en met name mezelf terug te vinden. Inmiddels zet ik de ervaring die ik heb opgedaan in om anderen met een eetstoornis te mogen helpen en begeleiden naar herstel.

Wat is de kracht van ervaringsdeskundigheid?

Iemand die ervaringsdeskundige is van beroep heeft geleerd de eigen opgedane psychische ervaring(en) in te zetten om anderen daarmee te kunnen helpen. De ervaring hebben hoeft nog niet te betekenen dat je een goede coach bent voor anderen. Daar komt veel meer vakkundigheid bij kijken, zoals je houding, kennis, vaardigheden en competenties. Ik ken natuurlijk mijn eigen verhaal. Ik heb het doorleefd, maar dat betekent niet automatisch dat ik weet hoe ik deze kennis over kan brengen op anderen. Daarom blijf ik mezelf bijscholen op het gebied van psychologie, sociologie, empowerment en specifieke kennis van herstel. Wat ik als ervaringsdeskundige belangrijk vind is dat ikzelf heb geleerd mijn eigen ervaringen een plekje te geven en deze me niet meer beperken in mijn dagelijkse leven. Dat ik bij tegenslagen niet terugval in oude patronen van de eetstoornis. Het betekent voor mij dat ik voor 100% ben herstelt van de eetstoornis en anderen handvatten geef om stap voor stap zelf te herstellen.

Mijn kwaliteiten als coach

Als ervaringsdeskundige coach zie ik mezelf als rolmodel. Wat mij als coach uniek maakt is dat ik vooral kijk naar de persoonlijke eigenschappen van iemand in plaats van het eetprobleem alleen. Dat is iets wat ik in mijn werk echt nastreef. Rekening houden met de kwetsbaarheid en mooie talenten van ieder mens. Ik benader de cliënt vanuit gelijkwaardigheid en herkenning. Heel anders dan andere hulpverleners, werk ik niet vanuit distantie tussen hulpverlener en cliënt, maar juist vanuit vertrouwen en nabijheid. Als bondgenoten van elkaar. Ik volg geen strak plan vanuit een boekje net als veel hulpverleners wel doen. Veel belangrijker vind ik het te kijken naar wat jou helpt en wat het beste bij jou past.

Unieke behandelmethode

Ik heb een unieke behandelmethode geschreven waarin we samen kijken wie er achter de eetstoornis verschuilt zit. Ontdekken waarom de eetstoornis nog in jouw leven is. Jij als persoon staat centraal met jouw unieke eigenschappen in plaats van alleen de stoornis. Ik vind het belangrijk dat JIJ centraal staat, jij als persoon. Samen ontdekken wie jij bent zonder eetstoornis en stap voor stap werken aan herstel. Ik ben ervan overtuigd dat ook jij kunt herstellen van jouw eetstoornis! Wil je kennismaken met mijn behandelmethode en jouw eetstoornis stap voor stap verslaan? Neem dan contact op. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een berichtje terug.

Lieve groet,
Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?