Een terugval, hoe kom je er weer uit?

Een terugval, hoe kom je er weer uit?

400 258 Laura van Kleef

Ik had sinds jaren weer een examen. Een examen van de studie die ik het afgelopen half jaar heb gevolgd: De NLP Practitioner. (NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren). Oké, de naam mag je vergeten;)…Een super interessante studie overigens.

Oude patronen

Wat me opviel de afgelopen paar weken is dat ik keihard terugviel in oude patronen, gedachten en emoties. Patronen van perfectionisme die ik bij mezelf terugzie: het persé moeten halen van het examen, druk studeren en met een vol hoofd rondlopen, zonder ook maar enige tijd aan mezelf te besteden. Beter gezegd: zonder echt stil te durven staan bij mijn emoties. Dit zijn patronen die ik herken vanuit mijn eetstoornistijd. En daarom dubbel zo frustrerend om te erkennen dat sommige patronen gewoon heel diep zitten en af en toe de kop opsteken.

Na veel nadenken en voelen kwam ik erachter dat ik mezelf keihard veroordeel. Het gevoel van vroeger mag er eigenlijk niet zijn, ik baal ervan en stop het het liefst zo hard mogelijk weg. Met als gevolg dat ik in een negatieve spiraal terechtkom en uit balans raak. Wellicht herken jij dit bij jezelf. Jouw patronen waar je moeilijk uit kunt stappen. Een eetstoornis is ook zo’n patroon. Maar hoe kom je nu uit zo’n hardnekkig patroon? Hieronder volgen 6 tips die ik zelf gebruik en jij kunt toepassen om uit je oude patronen te stappen:

1.

Relativeren helpt mij. Het kan jou ook helpen

Wat mij helpt in stressvolle periodes is om letterlijk uit mezelf te stappen en een spiegel in mijn hand te nemen. Ik pak de spiegel en praat tegen mezelf: ”Laura kijk eens naar jezelf, zie wat je aan het doen bent. Wat maakt dat je je zo gedraagt? Voor wie ben je zo hard aan het werk en waarom doe je jezelf zoveel stress aan? Vervolgens ga ik letterlijk liefdevol tegen mezelf praten: Lieve Laura, je bent een prachtig mens, je bent op het juiste pad en loopt nu even tegen een grote hobbel aan. Ook deze hobbel ga jij overwinnen”. Ik gebruik positieve, liefdevolle woorden om mezelf in een positievere, ontspannen houding te brengen.

2.

Volg jouw bergpad

In mijn ogen heeft ieder mens een eigen pad te bewandelen. Zelf zie ik dit pad als een bergpad. Een pad dat kronkelend omhoog gaat en uiteindelijk op de bergtop uitkomt. De bergtop is hetgeen waar je naartoe wilt, jouw levensdoel. Het is een kronkelend pad, wat af en toe naar boven gaat, maar ook naar beneden loopt. Geen pad dat in één rechte lijn naar de top gaat. Zo gaat het ook in ons leven. Het levenspad gaat soms wat naar beneden, dan weer omhoog. Maar kijk eens goed! Ook al denk je dat je soms een stap achteruit loopt in tijden van ’terugval’, het is niet waar! Je blijft vooruit lopen, al is het een stukje naar beneden. Je blijft lopen. Vervolgens kun je weer verder omhoog klimmen naar jouw bergtop. In periodes waarin ik het gevoel heb vast te zitten of terug te vallen helpt het mij om naar dit beeld te kijken. Weet dat je onderweg bent naar dat wat je zo graag wilt. Het beeld van de berg geeft mij hoop en een gevoel dat ik mag leren van iedere hobbel.

3.

Leer van lastige situaties

Iedere keer dat ik in lastige situaties terechtkom bedenk ik bij mezelf (vaak naderhand): ”Oke, wat kan ik hieruit leren?” Wat ik bijvoorbeeld nog steeds lastig vind is om in mijn lichaam te blijven in stressvolle situaties. Nog steeds is dit een zwak punt. Door deze situatie steeds weer mee te maken, leer ik hoe ik dichterbij mezelf kan blijven. Steeds opnieuw, stapje voor stapje. Duidelijker mijn grenzen aangeven, met anderen hierover praten, dingen doen die ik leuk vind en yoga helpen me meer aanwezig te zijn in mijn lichaam.

4.

Herken terugval op tijd

Wat ik regelmatig zie in mijn praktijk en ook bij mezelf is dat mensen de signalen van terugval te laat opmerken. Ons lichaam geeft signalen af wanneer het minder goed met ons gaat. Voorbeeld: je bent prikkelbaarder, je nek en schouders zitten vast, je bent vermoeid, veel bezig met social media en weinig met jezelf. Een maaltijd overslaan of gaan snaaien wordt vaak als eerste signaal opgemerkt. Echter gaan er veel ‘kleine’ signalen aan vooraf. Hoe is dat voor jou? Ga jij ook door bij kleine signalen die je lichaam afgeeft? Word je eens bewust van deze signalen. Sta stil, schrijf het op, praat en zoek contact met mensen om je heen. Leer stilstaan bij datgene waar jij je zorgen over maakt, bij je gevoelens en gewaarwordingen van je lichaam. Op die manier kun je een terugval voor zijn.

5.

Geef niet op

Soms lijkt het zo uitzichtloos. De moed zakt je in de schoenen en de eetstoornis lijkt te winnen van jouw gezonde ik. Dat heb ik zelf ook vaak genoeg ervaren. Toch ben ik altijd doorgegaan en heb niet opgegeven. Het is knokken, ik weet het. Blijf oefenen, blijf herhalen en volhouden, ook bij een terugval. En zoals je hierboven kon lezen: je blijft vooruitlopen, het is geen stap achteruit. Je hebt alleen het pad naar beneden genomen in plaats van naar boven. Herstel je koers en neem weer het pad naar boven. Naar jouw doel om jouw eetstoornis te overwinnen. Wees trots op jezelf. Geef jezelf complimenten en een schouderklopje. Je bent het zo waard! Adem diep in en uit en pak jezelf weer op. Ik weet dat je het kunt!

6.

Kom een keertje met mij sparren!

Wil je echt aan de slag om jouw hardnekkige patronen aan te pakken? Kom dan eens langs voor een gratis intakegesprek van Via Laura.  Een luister-doe-ervaar ervaring voor jezelf in contact met je eetstoornis. Iets om zeker in je agenda in te plannen.

2 comments
  • Beste Laura,

    Fijn om te horen dat er een pad omhoog is. Maar ik heb al ruim 1 jaar geen vast voedsel gegeten en ben zo angstig om de stap te nemen. Ik weet niet hoe dit aan te pakken. Na 1 hap brood breekt de angstzweet miij uit, krijg ik een onrustig opgejaagt gevoel en ben ik te einde raad. De angst overheerst dat mijn maag lui is en het niet verwerkt, dat mijn darmen plat liggen en dat elk beetje voedsel dus niet verteerd wordt.
    Ik moet minimaal 3 keer per dag ontlasting hebben wil ik mij goed voelen.
    Hoe kan ik starten met weer leren eten. Hoe ga ik die spanning te lijf. Hoe leer ik can mijzelf te houden en te accepteren wie ik ben.

    Een wanhopige anno.
    Tessa Schrage

    • Beste Tessa,

      Allereerst heel erg bedankt voor het delen van jouw reactie op het blog. In jouw reactie zie ik verschillende vragen terug:
      1) Hoe kan ik starten met weer leren eten? Ja, hoe doe je zoiets? Als ervaringsdeskundige denk ik dat je daar hulp bij nodig hebt. Vaak zitten er diepe lagen/ diepere emoties en problemen onder het ‘niet durven eten’. Dat komt ergens vandaan. Als jij iemand vindt die jou kan helpen en iemand bij wie jij je op je gemak voelt, ben ik ervan overtuigd dat ook jij dit probleem kunt aanpakken. Starten met weer leren eten begint met vertrouwen krijgen en kleine stapjes vooruit zetten.
      2) Hoe ga ik die spanning te lijf? Een eetstoornis wil dat jij kiest voor ‘veilig voedsel’. In jouw geval is dit wellicht vloeibare voeding. Spanning is natuurlijk geen fijn gevoel in je lichaam. Iets wat we het liefst meteen weg willen hebben. Mijn ervaring is dat de angst aangaan uiteindelijk zorgt voor herstel. Je kan je hele leven “veilig” voedsel blijven eten, maar daarmee zal je de angst, de onrust in je hoofd en gevoel uiteindelijk niet stillen. Vaak zijn de angsten die we hebben niet eens realistisch, maar zijn het angsten die voortkomen uit oude gevoelens en vroegere gebeurtenissen. Samen met een therapeut zou ik aan de slag gaan met je angsten. De confrontatie hiermee stap voor stap aangaan en ontdekken welke gevoelens er dan loskomen. Een belangrijke stap in herstel van een eetstoornis is om hier met anderen over te praten. Je hoeft deze angst niet in je eentje aan te gaan.
      3) Leren van jezelf houden en jezelf accepteren is een proces. Iets wat je niet van de één op andere dag ineens voelt. Hier heb ik zelf ook jaren over gedaan. Dit gaat de diepte in. Het gaat over oude emoties en gevoelens uit het verleden in de ogen aan durven kijken. Het gaat over het helen van jezelf, over het helen van oude pijnen, angsten, verdriet etc. Ik heb hier wel diverse technieken voor ingezet, bijvoorbeeld het gebruik van affirmaties (op te zoeken op internet), het leren delen met mensen om me heen, het geloven in mijn eigen kracht en vooral het durven volgen van mijn eigen gevoel. Jij mag jouw eigen pad volgen, los van hetgeen wat jouw ouders, omgeving of wie dan ook voor jou zou willen. Durf je gevoel te volgen, jouw hart. Sinds ik dat doe, ben ik veel meer van mezelf gaan houden en accepteer ik mezelf zoals ik ben. Wanneer jij los durft te komen wat anderen van jou zouden kunnen vinden en je eigen weg gaat volgen, je eigen keuzes durft te maken en ook je eigen grenzen aan kunt geven, dan geloof ik erin dat jij hele mooie stappen kunt maken richting zelfliefde en zelfacceptatie.

      Zijn je vragen hiermee beantwoord Tessa?
      Mocht je het fijn vinden om eens met mij ‘live’ of via skype te praten, dan kan dat altijd in een gratis intakegesprek.

      Voor nu wens ik je een mooie en fijne dag.
      Lieve groet,
      Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?