Het perfecte plaatje

Het perfecte plaatje

400 256 Laura van Kleef

Gisteravond keek ik naar ‘het perfecte plaatje’ op televisie. Een programma waarin bekende Nederlanders met elkaar de strijd aan gaan om wie de mooiste foto’s kan maken. Het programma gaf me inspiratie voor dit blog. Streven naar perfectie is in onze huidige maatschappij een hot item.

Ik deed alsof alles perfect was

Streven naar perfectie was voor mij in mijn puberjaren een groot ideaal. Ik wilde voor iedereen klaar staan, een goede vriendin en dochter zijn en de beste oplossingen bedenken. Ik streefde naar hoge cijfers op school. Mijn vwo-diploma halen vond ik destijds het belangrijkste wat er was. Ik deed alsof alles perfect was. Zorgen en problemen liet ik niet zien aan de buitenwereld. Dan zou ik door de mand vallen en konden anderen zien dat ik niet alles onder controle had.

De tijd waarin perfectie normaal lijkt

Je kunt er moeilijk om heen: social media, billboards en reclames op tv pronken met ‘perfecte’ plaatjes. Een vrouw van 70 met een huid zonder oneffenheden. Kledingmaat 34 of hooguit 36, perfecte vormen en altijd een lach op het gezicht. Alsof er van ons wordt verwacht dat we er allemaal zo feilloos bij kunnen lopen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is om er zo uit te zien. Nou, nee! Voor tv, films en magazines wordt gebruik gemaakt van speciale filterlenzen, photoshop, de perfecte belichting en kilo’s make-up ter camouflage. De wallen, rimpels en putjes in de huid zal je niet zien.

Mijn boodschap aan jou

De boodschap die ik wil overbrengen aan jullie, is wees vooral jezelf. Natuurlijk mag je mooie kleding aantrekken, jezelf opmaken en af en toe lekker sporten. Het gaat erom dat je jezelf niet verliest in het bezig zijn met je uiterlijk. En dat je jezelf kunt accepteren zoals je bent. Ook met wat rimpels op je gezicht of een vetrolletje op je buik of bovenbenen. De focus leggen op ontevredenheid over je lichaam laat je eigenwaarde zakken. Je haalt je zelfbeeld en zelfvertrouwen er keer op keer mee naar beneden. Zonde! Niet doen! Natuurlijk mag je soms aan jezelf werken (door bijv. wat meer te gaan sporten of gezonder te eten) als je echt niet tevreden bent met je uiterlijk, maar blijf wel bij jezelf. Als je het doet omdat die actrice op tv zulke mooie billen en een slanke taille heeft, zou ik het zeker laten.

Onzekerheden komen en gaan

Mijn ervaring is dat onzekerheden komen en gaan. In de puberteit was ik veel onzekerder dan dat ik nu als volwassene ben. Door de jaren heen leer je steeds meer jezelf te accepteren zoals je bent. Althans dat is mijn ervaring. Hoe kijk jij naar jezelf? Ben jij tevreden met jezelf of streef jij naar een perfect plaatje?

Vergeet niet dat mensen met veel geld middelen inzetten die voor ons minder makkelijk te gebruiken zijn, zoals plastische chirurgie of een personal trainer. Veel celebrity’s werken zich dag in dag uit in het zweet om zo slank te blijven. Niet echt realistisch als je het mij vraagt.

Ik hoop dat ik je met dit blog heb kunnen inspireren. Wil je meer inspiratie over dit onderwerp? Kijk dan eens op mijn blogpagina. Iedere week schrijf ik een blog over diverse thema’s.

BewarenBewaren

1 comment
    Leave a Reply

    Volg je mij al?