Mentale honger

Mentale honger

640 427 Laura van Kleef

Mentale honger is denken aan eten. Denken aan compenseren. Denken aan niet eten. Kortom: de hele dag met eten in je hoofd bezig zijn.

What’s going on?

Iemand met een eetstoornis denkt de hele dag aan eten. “Hoeveel moet je sporten om dit eraf te krijgen”. “Hoe plan je je dag qua eten?” Wat mag je wel eten en wat niet?” “Hoe compenseer je je eetbuien”? en ga zo maar door. Elke keer dat je aan eten denkt, heb je mentale honger. Dat is waar dit blog over gaat.

Mentale honger kan van alles zijn. Denken over wat je straks gaat eten. Denken over wat mogelijk kan zijn om te eten. Denken aan ‘niet mogen eten’. Iets wat je wilt compenseren. De regels van de eetstoornis rondom eten en het gedrag dat je weghoudt van het eten. Het plannen van je maaltijden, tobben over de boodschappen doen, over die verjaardag waar je geen taartje durft te eten, over hoeveel je moet bewegen voordat je iets mag eten etc. Nadenken over zo min mogelijk calorieën binnenkrijgen en ga zo maar door. Het is allemaal mentale honger. Het is alsof je in je hoofd al 10x hebt gegeten, terwijl je nooit echt die maaltijd in je mond hebt gestopt of nooit echt naar de supermarkt bent gegaan om het voedsel te kopen. 

Waarom hebben mensen met een eetstoornis mentale honger?

Wanneer je lichaam te weinig voeding binnenkrijgt, heb je niet genoeg energie. Dat is een logisch verhaal denk ik… Je hebt te weinig brandstof om te kunnen leven. Wat je lichaam doet is het volgende: je lichaam zet jouw stofwisseling op een laag pitje. Wat er dan gebeurt is gevaarlijk: de dingen die jouw lichaam energie kosten, maar niet essentieel zijn, daar wil jouw systeem vanaf. Je lichaam wilt immers geen energie verspillen. Wat het lichaam gaat doen is de fysieke hongersignalen niet geven. Dat kost immers energie en die heb je niet genoeg. Dit is een van de redenen waarom mensen met anorexia of boulimia honger niet eens meer lijken te voelen.

Als je last hebt van mentale honger, is dat een heel belangrijk teken: Je lichaam heeft meer voeding nodig. Je eet te weinig, je hebt jezelf te lang uitgehongerd of te veel gecompenseerd. Je denkt aan eten, omdat je eten nodig hebt.”

Hoe lang duurt mentale honger? 

Mentale honger duurt zo lang het nodig is. Zo lang jouw lichaam meer voeding nodig heeft. Zo lang je dus honger lijdt. Pas als je uit je energietekort komt, gaat je lichaam weer fysieke hongersignalen geven en zal je mentale honger geleidelijk aan afnemen. De mentale honger (het deken over eten) is er omdat je het nodig hebt. Het verdwijnt wanneer je lichaam voldoende energie heeft. Vooral mensen met anorexia, boulimia of NAO vinden het enorm spannend om te eten wanneer ze aan eten denken. Toch is dat wel dé manier om te herstellen. 

Ondervoeding

Je lichaam zal je vragen wat het nodig heeft. Wanneer je in een staat van ondervoeding bent, zal je vaak denken aan calorierijk en zoet voedsel, omdat deze een snelle bron van voeding zijn. En laat dat nou net de grote angst zijn. Uit ervaring kan ik zeggen: “maak je geen zorgen”. Je lichaam heeft deze voedingsmiddelen nodig om een ​​balans te bereiken. Zodra het dat heeft gedaan, zal je merken dat ook de behoefte en gedachten aan deze voeding begint te veranderen en te verminderen.

Het is belangrijk om te luisteren naar je honger en dus hetgeen je eetstoornis eigenlijk niet wilt, juist wel te gaan eten. Hoe sneller je jezelf toestaat dat voedsel te eten dat je lichaam vraagt, hoe sneller je hersenen zullen denken dat de uithongering voorbij is en de mentale honger overgaat.

Betekent dit dat je moet blijven eten?

Ons lichaam vraagt iedere dag energie. Voeding is immers onze brandstof om te leven. Echter stopt de mentale honger waar ik het in dit blog over heb pas wanneer je energie in balans is. Wanneer je lichaam voldoende energie heeft opgebouwd, krijgen je hersenen het signaal en stopt de mentale honger. De gedachten die je ieder uur van de dag over eten hebt, stoppen geleidelijk. Het eten waar je nu zo naar verlangd is nu nodig. Wanneer het niet meer nodig is, neemt je denken over het eten steeds verder af. Wanneer je naar je mentale honger gaat luisteren, kan het zijn dat je de hele dag door wilt en moet eten. Je hebt immers extreme honger. Iets wat je lange tijd hebt genegeerd. Je hebt jezelf te lang uitgehongerd door compenseren, braken, laxeren, eetbuien en weer vasten.

The next step

Het kan zijn dat je op een gezond gewicht zit en nog steeds last hebt van mentale honger. Als dat het geval is zou ik veronderstellen dat je nog steeds ergens beperkt in je voeding of dat je lichaam meer voedsel en meer tijd nodig heeft om volledig herstel te bereiken. Heb jij na het lezen van dit blog het gevoel van ‘hé maar dit is interessant’ en wil je af van die 24/7 gedachten rondom eten? Wil je hier eens met mij over praten, dan kan dat. Kijk dan even op mijn website en neem contact met me op voor een gratis groeigesprek. In dit gesprek kunnen we samen kijken wat jij nodig hebt om uit jouw vicieuze cirkel te komen.

Mentale honger is jouw gids in je herstel. Volg je deze gids, dan eet je wat jouw lichaam wilt en nodig heeft.

Jij kan dit, ook al lijkt het eng. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf om het beste te doen wat je kan, om dat te eten wat jouw mentale honger jou vraagt.

Eet!

Leave a Reply

Volg je mij al?