Op wereldreis met het hele gezin

Op wereldreis met het hele gezin

1280 1024 Laura van Kleef

Een eetstoornis heb je niet in je eentje. Het heeft invloed op het hele gezin. Op jouw nabije omgeving. Tijdens mijn eetstoornis zag ik het als iets van ‘mij’. Ik zag het als mijn probleem. Nu jaren later, besef ik me dat het gezin onderdeel is van dit geheel. Ook het gezin moet willen meebewegen. Niet alleen voor jou, maar ook voor het gezin ligt er een levensles klaar. 

Ook als ouder heb je huiswerk te doen

Bij het worden van vader of moeder krijg je geen handgeschreven handleiding mee. Oké je kunt tips en ervaringsverhalen lezen, maar daar blijft het wel bij. Ik denk dat wanneer ouders hun eigen huiswerk nog niet gedaan hebben, dit invloed heeft op een kind. Wanneer je als ouder rondloopt met onverwerkte problemen, dan komt dit regelmatig vanuit een kind tot uiting. Bij mij als kind merkten mijn ouders hier niets van, maar later in de puberteit liep ik tegen de lamp. Toen begon de wereldreis, ook voor mijn ouders. Ik ging me afzetten tegen mijn ouders door niet meer te eten. Ik voelde me onbegrepen door mijn ouders en had het gevoel dat ik altijd moest presteren. Ik volgde het pad van hun verwachtingen in plaats van mijn eigen pad te volgen. Later is voor mijzelf duidelijk dat een gezinssysteem niet losstaat van een eetstoornis.

Stel duidelijke grenzen vanuit je ouderrol

Een centraal punt in ons gezin is dat we moeilijk onze grenzen aan kunnen geven. Zowel bij mijn vader als moeder is het al snel ‘ja hoor dat doe ik’. Ik realiseerde me zelf nooit echt dat ik daar last van had. Nu realiseer ik me hoe slecht ik voor mezelf zorgde. Het werd vanzelfsprekend dat ik dingen deed voor een ander. Ik was een echte ‘pleaser’. Voelde iets niet goed, dan deed ik dat toch. Ik zie dit pleasen terug bij mijn ouders. Tijdens mijn eetstoornis meer dan nu. Een voorbeeld hiervan is wanneer ik mijn moeder uitschold. Ik kreeg dan weinig respons. Ze accepteerde het bijna. Nu weet ik hoeveel pijn ik haar hiermee deed. Ik manipuleerde de boel. Mijn tip aan ouders is om aan te geven dat je niet wilt dat er zo met je wordt omgegaan. Vanuit liefde naar jezelf mag je als ouder in je eigen kracht gaan staan. Dat ben je waard!

Nieuwsbrief

Wil jij veerkracht, inspiratie en tips ontvangen?

Schrijf je in!

Achteraf is mooi wonen

Ik ben zelf nog geen moeder. Ik wil het wel graag worden. Het lijkt me ook spannend. Wat als ik een kind krijgt dat ook een eetstoornis ontwikkelt? Ja, dat kan. Hetgeen ik aan mijn kind zou willen meegeven is dat het zijn/haar eigen pad mag volgen. Dat het volgen van je hart en gelukkig zijn met wie je bent waardevol is. Waarschijnlijk zal ik veel dingen hetzelfde doen als mijn ouders bij mij hebben gedaan. Én ja, ook zal ik dingen anders doen. Dingen waarvan ik zeg: ‘daar heb ik van geleerd’. Ons gezin heeft geleerd van mijn eetstoornis. Dat is onze wereldreis samen geweest. Mijn ouders zouden dingen nu ook anders aanpakken dan destijds. Maarja, achteraf is mooi wonen hè.

Laatst kreeg ik zo’n mooi gebaar van mijn moeder. Ze zei: ”ik heb eindelijk het gevoel dat ik mijn échte dochter weer terug heb”

Het leven probeert je iets te leren

Het leven gooit ons levenslessen op ons pad. Soms kleine, soms heftige. Heb je van de ene levensles niet geleerd, dan krijg je er gewoon nog eentje bovenop. In ons gezin was dit onder andere mijn eetstoornis. Voor mij persoonlijk is het een grote levensles geweest om mijn eigen pad te gaan volgen. Ik durfde er niet op te vertrouwen. Een heftige strijd die invloed had op het hele gezin. De problemen rondom de eetstoornis heb ik samen met het gezin doorleefd. Het heeft ons dichterbij elkaar gebracht. Nu ik dit blog aan het schrijven ben, merk ik dat ik nog niet klaar ben met dit onderwerp. Ik wil er meer over schrijven. Immers heeft het leven ons zoveel lessen te bieden. Volgende week volgt daarom een nieuw blog over dit thema. Houd je de website in de gaten?

Wil jij niets missen?

Vind jij het fijn om verhalen, tips, de nieuwste blogs, filmpjes en interessante weetjes over eetstoornissen te lezen? Wil jij niets missen van wat er binnen Via Laura gebeurt? Meld je dan aan op de Facebookpagina van Via Laura. Als je geen berichten meer wilt lezen, dan kun je je net zo snel weer afmelden. Geen punt.

Leave a Reply

Volg je mij al?