Steeds weer nieuwe levenslessen

Steeds weer nieuwe levenslessen

1920 1300 Laura van Kleef

Vorige week schreef ik in het blog “Op wereldreis met het hele gezin” al over de levenslessen die we op ons pad krijgen. Ik vind het een interessant onderwerp. Ik zie namelijk dat veel mensen steeds in dezelfde problemen terugvallen. Ook ik heb daar soms een handje van. Wel steeds minder gelukkig. Waarom? Omdat ik probeer te leren van de lessen die ik op mijn pad krijg.

Herhaling tot je van de les hebt geleerd

Iedere dag krijg je in kleine en grote porties levenslessen op je afgeworpen. Heb je de ene levensles doorlopen of afgerond, dan staat de volgende les alweer voor de deur. In je baan, op school, in relaties met mensen. Eigenlijk in alle dingen die je in je leven meemaakt. Doe je iets met deze gebeurtenissen? Durf jij te leren van hetgeen op jouw pad komt?

Wanneer jij niets doet met de lessen die je op je pad krijgt, zul je merken dat dezelfde les in een andere vorm weer naar je toekomt. Ik geloof erin dat de lessen zich blijven herhalen, totdat je ze begrijpt en je dus echt van de les hebt geleerd.

Wat wil het leven jou leren?

Ik had een bepaalde les te leren in mijn leven. Een les die me jarenlang duur kwam te staan. Ik had de les om naar mijn lichaam te leren luisteren. Naar mijn gevoel. Eerst negeerde ik mijn lichaam met mijn eetstoornis. Eenmaal op gezond gewicht, ging dit over naar hartkloppingen. Ik negeerde deze heftige signalen en werd boos op het feit dat ik ze had. Mijn lichaam irriteerde me. Ik wilde  hier vanaf! En daar ging het fout. Er vanaf willen, betekende juist dat het net zo hard terugkwam. Ik doorgronde de les niet. Ik reageerde erop met geweld.

Herken jij zo’n patroon in jouw eigen leven? Een patroon die jou belemmert? En wat steeds terugkeert? Wellicht heb je steeds problemen in relaties of met je studie? Of misschien zeg je wel overal “ja” op, waardoor je uitgeput raakt en geen me-time meer hebt.

Om te kunnen groeien en een les af te ronden, zal je dieper mogen kijken. Wat is het dat het leven jou probeert te leren?

De harde les van de eetstoornis

Het leven wil jou dus iets leren. En we zullen levenslessen moeten doorlopen en afronden, om verder te groeien. Met deze informatie in je achterhoofd kun je verder komen. Belangrijk is te gaan ontdekken wat het leven jou probeert te vertellen. Wat wil het leven dat jij leert? Wat w il het leven dat jij leert van jouw eetstoornis?

Vecht jij al jaren tegen dezelfde problemen in jouw leven? Vecht jij al jaren tegen jouw eetstoornis en lijk je geen stap vooruit te komen? Misschien ben je al wel 8 jaar bezig om op een gezond gewicht te komen. Steeds opnieuw verval je in oude patronen en voel je je ongelukkig en mislukt. Wat kun jij hiervan leren? Als jij dit zou zien als een les, wat zou je dan hieruit moeten leren?

Poeh, geen gemakkelijke vraag. Wel een essentiële vraag als je het mij vraagt.  Zodra jij weet wat je te leren hebt uit jouw problemen, kun je ze gemakkelijker aanpakken. Je kunt leren dat een dieet niet werkt en dat je je voeding structureel moet aanpassen. Je kunt leren dat je steeds over je grens gaat, uit angst om afgewezen te worden. Dan mag je leren om “nee” te zeggen. Je kunt tot de conclusie komen dat de studie die je volgt echt niet bij jou past, maar dat je het doet om aan de verwachtingen van je ouders te voldoen. Zo zijn er tal van lessen te leren. Voor jou, voor mij, voor ieder mens. Doorloop jij de les, dan groei jij als mens en kan je door naar de volgende les. Zo zie ik het.

Eigenlijk werkt het als een soort trucje. Als een test. Ontdek wat het leven je probeert te vertellen en groei. Daarmee kan je je eetstoornis gaan verslaan. Daar geloof ik in.

Wil jij jouw levensles delen?

Ik vind het interessant en leuk om te lezen wat jou bezighoudt. Om op die manier elkaar te kunnen helpen bij onze levenslessen. Tegen welke levensles loop jij keer op keer aan? Ik zou het tof vinden een reactie van je onder dit blog te lezen. Ik zal erop reageren.

Lieve groet,
Laura

2 comments
 • Ik drink heel veel cola light.
  Ik durf bijna niet van me eetlijst af te wijken.
  Ik laat anderen voor mij beslissen.
  Bedoelde je dit?

  • Hoi Sanne,
   Bedankt voor het delen van jouw reactie op het blog. Super dat je deze stap genomen hebt.
   In jouw reactie zie ik drie verschillende dingen: 1) veel cola light drinken 2) het niet durven afwijken van jouw eetlijst en 3) je laat anderen voor jou beslissen. Hier zou je dus eigenlijk 3 levenslessen achter kunnen zoeken.
   Een levensles gaat dieper dan het cola light drinken an zich. Want, waarom ga je cola light drinken? Wat kan je daaruit leren? Welke behoefte zit daarachter? Bijv. behoefte aan aandacht, zorg en liefde. Het kan van alles zijn.
   Belangrijk is dus om na te gaan waarom je iets doet en wat je daaruit kunt leren. Ikzelf had bijv. een harde levensles met mijn eetstoornis, waaruit ik heb geleerd dat ik beter voor mezelf moest zorgen, liever voor mezelf moest zijn, maar ook moest leren om grenzen aan te geven en andere mensen niet te pleasen. Een andere levensles van mij was het loskomen van mijn ouders en ga zo maar door.
   Zo krijgt ieder mens bepaalde levenslessen op zijn/haar pad. Doe je niets met zo’n les, dan krijg je gewoon dezelfde les in een andere vorm op je pad geworpen. Totdat jij de les doorleeft en geleerd hebt en je weet hiermee om te gaan. Sterker nog: het om te zetten naar jouw kracht.

   Kun je hier iets mee?
   Groetjes Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?