Vergelijken? Stop ermee!

Vergelijken? Stop ermee!

1920 1273 Laura van Kleef

JIk heb er een groot deel van mijn leven mee geworsteld. Mezelf vergelijken met anderen. Het begon op de basisschool met het vergelijken met vriendinnetjes. Wie is er slanker? Wie heeft de platste buik? Toen ik ouder werd begon het met voeding, sporten en ging het door tot het vergelijken van relaties van mensen, beroep en succes. Oneindig vergelijken met mensen en dingen waardoor ik me alleen maar slechter ging voelen en dacht dat ik op allerlei vlakken tekortschoot. 

Het vergelijken met anderen is iets heel menselijks, iets wat we allemaal wel doen.

Op zich geen probleem wanneer we onszelf er goed door voelen. Vergelijken kan je inzetten als motivatie. Je kunt er mooie resultaten mee boeken, maar…

Wat als vergelijken met anderen je leven gaat beheersen?

Dat vergelijken doorgaans een negatief effect heeft op je zelfbeeld komt doordat we als mensen de neiging hebben ons te vergelijken met het slechtste of minder mooie van onszelf en met het beste of mooiste van de ander. We vergelijken ons met iemand die iets heeft wat jij niet denkt te hebben, zoals dat lange haar waar jij al je hele leven van droomt, die vlotte babbel van je vriend of dat mooie huis van je beste vriendin waar je toch wel jaloers op bent. Besef je dat vergelijken een oneindige klus is: Er is immers altijd wel iemand die iets meer, langer, beter, mooier heeft dan jij.

Hoe kun je stoppen met het vergelijken met anderen? Of het vergelijken met mensen op een positieve manier inzetten? Hier zijn mijn 7 tips. Ze hebben mij geholpen het vergelijken met anderen op een helende manier in te zetten.

1.

Vergelijk jezelf met jou

Jij bent jij met jouw eigen unieke eigenschappen, met jouw eigen talenten, kwaliteiten en tekortkomingen. Vergelijk jezelf met de persoon die je gisteren was. Stel je eigen doelen, maak je eigen toekomstplan en kijk iedere dag wat je allemaal bereikt hebt. Door te beseffen wat je allemaal bereikt hebt kun je trots zijn op jezelf, wat je zelfvertrouwen een boost geeft.

2.

Vergelijk jezelf met de juiste mensen

Vergelijk je eens met andere mensen dan je nu doet. Vergelijk je bijvoorbeeld met mensen die het minder goed hebben dan jij. Het lijkt misschien of je collega het op zijn werk allemaal voor elkaar heeft, maar misschien heeft hij thuis wel problemen in zijn relatie. Dit maakt de ander geen minder persoon, maar het kan je wel helpen relativeren waar je zelf staat.

3.

Wees lief voor jezelf en de mensen om je heen

De manier waarop jij je gedraagt richting anderen, heeft een grote invloed op hoe jij denkt over jezelf en hoe je je gedraagt tegenover jezelf. Jij bent goed zoals je bent, maar zij ook. Accepteer de verschillen en focus op de positieve eigenschappen van ieder mens. Je zult merken dat de wereld er dan een stuk leuker uitziet.

4.

Volg jouw eigen pad

Soms kom je mensen tegen waar je tegen opkijkt. Laat deze mensen een inspiratiebron voor je zijn om jouw eigen koers bij te stellen als dat goed voelt. Het maakt niet uit welke baan je hebt, of je veel geld hebt, in een klein of groot huis woont, zolang jij jouw hart volgt, jouw eigen pad bewandeld en doet waarvoor jij hier op aarde bent gekomen, zul je je een veel gelukkiger mens voelen.

5.

Iedereen is onzeker

Echt waar. Allemaal voelen we ons wel eens onzeker. Ieder mens heeft twijfels. Niet altijd is alles perfect. Niet altijd ben je gelukkig, niet altijd heb je positieve gedachten, niet altijd eet je gezond en niet altijd ben je zeker van je zaak. We twijfelen allemaal en dat is heel normaal. Je mag je onzeker voelen, maar weet dat je helemaal, volledig goed en perfect bent zoals je bent.

6.

Draai je gedachten om

Probeer je onzekere gedachten eens om te draaien en de situatie te zien voor wat het is. Vertel jezelf dat je goed bent zoals je bent. Je hoeft je niet constant te bewijzen tegenover de rest van de wereld. Het is veel belangrijker dat jij gelooft dat je waardevol bent. Dat je er mag zijn, precies zoals je bent.

7.

Toon je dankbaarheid

Falen doen we allemaal, iedere dag weer en ja we zijn soms ontevreden over bepaalde accepten in ons leven. Maar kijk eens naar wat je allemaal hebt: de mensen om je heen, de zon die opkomt, een dak boven je hoofd, eten en drinken, een bed waarin je uitgerust wakker kunt worden. Spreek je dankbaarheid uit en herken het goede wat je allemaal al hebt.

Het is jouw leven. Je druk maken over wat anderen van je vinden is zo zonde van je tijd. Tevreden zijn met wie je bent en met wat je hebt, voelt veel fijner. En het scheelt je een hoop energie. Wil jij gewoon kunnen zijn wie jij bent en je minder druk maken over wat anderen van je vinden? We kunnen samen onderzoeken hoe dit voor jou kan gaan werken, zodat jij kunt zijn wie je van binnenuit bent. Maak daarvoor gerust een afspraak met me door vrijblijvend contact op te nemen.

BewarenBewaren

1 comment
    Leave a Reply

    Volg je mij al?