Doorbreek je oude patronen

Doorbreek je oude patronen

900 600 Laura van Kleef

Mensen zijn gewoontedieren. De praktijk leert dat mensen behoefte hebben aan gewoontes. Ze geven ons houvast en zorgen ervoor dat we niet overprikkelt raken.

Zo sta ikzelf iedere dag rond half acht op. Oké, eerlijk toegegeven: in de winter soms iets later. Ik begin de ochtend met een gezond ontbijt, wel of niet samen met mijn vriend. Daarna start ik mijn computer op om aan het werk te gaan. Ik check mijn e-mail en maak een to do list voor de dag. Rond 12:30 uur ga ik lunchen en rond drie uur neem ik een kop thee met iets lekkers erbij. Om 18:00 uur zorg ik voor een goedgevulde warme maaltijd. Heerlijk gezellig samen met vriendlief eten. ’s Avonds kijk ik wat tv, klets ik met mijn vriend of met vriendinnen of ga ik sporten.

Hoe ziet jouw gewoontepatroon eruit?

Lig jij bijvoorbeeld iedere avond aan dezelfde kant van het bed en heb je in de bank je vaste plekje? Wat als je daarvan afwijkt? Dat voelt in het begin heel vreemd, is het niet? Zo zie je wel, gewoontes heb je jezelf ergens gaandeweg aangeleerd. Ze zitten diepgeworteld. Zo zit het ook met een eetstoornis, want ook dat is een gewoonte geworden die je jezelf ergens hebt aangeleerd.

De doorbraak

Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer je niet lekker in je vel zit, je gemakkelijker naar oude gewoontes terugpakt. Kom je bijvoorbeeld regelmatig vermoeid thuis na een drukke dag, dan is de kans groter om tot slechte(re) eetgewoontes te komen. Het goede nieuws is dat je jouw patronen kunt doorbreken. Simpelweg door verandering aan te brengen. Allereerst is het belangrijk dat jij je gewoontes leert herkennen. Weet jij van jezelf wat jouw gewoontes zijn? Misschien heb jij voornamelijk eetbuien wanneer je je moe voelt, alleen of verdrietig of geef jij over wanneer je je eenzaam voelt? Welk patroon zou jij structureel willen doorbreken?

Naar mijn mening heb je één vijand in je leven. Wie is dat denk je?… Inderdaad jijzelf.

Jouw grootste vijand

Het zijn je negatieve gewoontes die je ervan weerhouden om van jezelf te houden en dingen te bereiken die jij vanuit het diepste van je hart wilt. Het gekke is dat we dit vaak wel weten, maar we het vaak niet volhouden. We weten wel dat een leven met een eetstoornis niet het leven is wat we diep vanbinnen willen. Ikzelf wist op den duur dat het zo niet langer kon. En toch lukte het me niet om vol te houden aan die extra calorieën die ik binnen moest krijgen of het lukte me niet om een positievere mindset te creëren. In het begin viel ik vaak terug in oude patronen. Aan de ene kant wilde ik beter worden, maar aan de andere kant was er de angst voor wat er dan zou gebeuren. Wat als ik dik zou worden? Wat als ik niet meer zou kunnen stoppen met eten? Wat als ik boulimia ontwikkelde? Wat als… wat als? Een worst-case scenario. Allemaal irreële angsten, waardoor ik indirect bleef lijden. Totdat ik dacht: ’Ik lijd door mijn eigen negatieve patroon in stand te houden en ik ben de enige die dit kan veranderen’. De knop moest om. Ik wilde ervoor gaan!

Stop met het maken van excuses

Dit geld ook voor jou! Wil jij verandering? Stop dan met excuses, smoesjes en vermijding. Wil je geen eetbuien meer of stoppen met jezelf uithongeren? Dan zul jij ervoor moeten gaan. Het gaat erom dat jij jouw patronen wilt veranderen. Dit vraagt om doorzettingsvermogen, wilskracht en actie! Begin vandaag. Gooi bijvoorbeeld meteen alle light producten met kunstmatige suikers uit de koelkast weg en vervang het door pure, voedzame producten, zoals volkoren producten, noten, groenten, fruit, eieren en vis. Of gooi snacks en andere ongezonde voeding de deur uit en vervang dit door groenten en fruit. Gooi al je laxeermiddelen weg en spreek met jezelf af dat je ze niet meer koopt. Jij weet zelf heel goed welke stap je moet nemen om af te rekenen met de ingeslopen patronen. Laat je omgeving weten waar je mee bezig bent, zij kunnen jou stimuleren om het te kunnen volhouden en jou helpen weer op het rechte pad te komen in tijden van terugval.

Ik wil jou graag helpen bij het overwinnen van jouw eetstoornis. Ik kan begrijpen dat het best eng is om (weer) een stap naar hulp te nemen. Hulp bij Via Laura is laagdrempelig en cliënten geven aan dat het direct vertrouwt voelt. Ik weet hoe zwaar de strijd met een eetstoornis is. Ook ik heb zelf in dat vaarwater gestaan en het doorleefd. Je kunt me altijd een berichtje sturen. Ik zal ‘m zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Lieve groetjes,
Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?