Aankomen bij anorexia; zo eenvoudig is het niet
Daar zat ik dan, in het kamertje van de kliniek. De therapeut vertelde dat ik anorexia had. Ik moest aankomen, want ik had geen keuze: anders ging ik dood. Ik moest opnieuw leren eten. Aan de ene kant was het een bevrijding om hulp te krijgen bij het aankomen, maar aan de andere kant voelde ik een enorme angst om dik te worden. Wat als ik mezelf niet meer onder controle zou kunnen houden? Wat als het aankomen niet zou stoppen? Hoe verder als ik straks op een gezond gewicht zit? Wat als…? Het was een storm van rampscenario’s in mijn hoofd.
Jarenlang was ik obsessief met eten bezig geweest. Iedere dag wilde ik de controle hebben: compenseren, calorieën tellen, nauwelijks eten en obsessief bewegen. Iedere minuut van de dag was ik bezig met wat ik at en hoeveel. Ik was mega kieskeurig: klaagde over ‘te veel’ en ‘te vet’ eten. En nu moest ik de knop omzetten, maar hoe? In deze blog neem ik je mee in de wereld van aankomen bij anorexia.
Eetdagboek of vreetdagboek?
De therapeuten gaven me de opdracht om een eetdagboek bij te houden. Hun doel was om 2,5 ons per week aan te komen. Dit betekende 1 kg per maand, en in tien maanden tijd zou ik 10 kg zwaarder zijn. Tien kilo zwaarder? Hoe zou ik er dan uitzien? Zou ik dan een mollig varken zijn? Ik had zo hard gestreden om dit punt te bereiken, om dun te zijn. Was dit dan alles voor niets geweest? Al dat lijden, strijden en vechten met mezelf?
Het was moeilijk om te accepteren dat ik echt moest aankomen, maar het werd duidelijk dat ik ernstig ziek was. Mijn vriendinnen wogen allemaal 15 kg meer dan ik en toch zag ik mezelf dikker dan zij. Bizar hoe je eigen spiegelbeeld er zo verdraaid uit kan zien in je ogen.
Mijn maag had de grootte van een walnoot
Iedere week stond ik op de weegschaal in de kliniek. In het begin smokkelde ik nog door extra zware kleding aan te trekken of veel water te drinken voor de therapie. Maar ik besefte dat ik mezelf voor de gek hield. Ik wilde beter worden, dus ik moest er ook echt voor gaan. Beetje bij beetje breidde mijn menu zich uit. In mijn ogen at ik nu porties voor reuzen, met extra jus, grotere opscheplepels groenten, en rijst of pasta. Aardappelen kreeg ik niet door mijn keel; die weigerde ik nog steeds.
Als ik nu terugkijk op deze periode, realiseer ik me dat ik nog steeds heel voorzichtig at. Ik at als een muis, bang om uit mijn vel te klappen. Het vergroten van de porties zorgde in het begin voor veel buikpijn, omdat mijn maag was ingekrompen tot de grootte van een walnoot. Die spier moest weer worden opgerekt.
10 tips voor het aankomen bij anorexia
Nu wil ik mijn eigen ervaring met aankomen bij anorexia met je delen en je 10 waardevolle tips geven om het proces te vergemakkelijken. Als je jezelf hierin herkent, wees gerust: het is oké om hulp te vragen én herstel is mogelijk.
1.
Geef jezelf de tijd
Aankomen bij anorexia gaat niet in een paar dagen. Het kost tijd en geduld. Geef jezelf de ruimte om dit proces langzaam te doorlopen. Herstel is geen race. Hoe sneller je aankomt, hoe meer kans je hebt op terugval. Wees geduldig met jezelf.
2.
1 tot 2 kilo per maand aankomen
Zelf vond ik het prima om 1 kg per maand aan te komen. Dat maakte de stap kleiner en meer behapbaar. Vraag een professional, zoals een diëtist of behandelaar, om samen een plan te maken. Je hoeft dit niet alleen te doen!
3.
Eet regelmatig
Voor mij was het belangrijk om op vaste tijden te eten. Drie hoofdmaaltijden per dag en drie tussendoortjes hielpen me op de goede weg. Houd jezelf aan een vast eetpatroon om je lichaam de energie te geven die het nodig heeft.
4.
Te veel vet is voor niemand goed
Ik kreeg regelmatig van vrienden en familie te horen dat ik chips of friet moest eten; “ik kon het immers wel gebruiken”. Het is begrijpelijk dat je misschien probeert aan te komen met vetrijke snacks, maar te veel vet is niet gezond voor je lichaam. Kies voor ‘volle’ producten zoals volle yoghurt, noten of avocado’s. Deze voedingsmiddelen bevatten goede vetten die je lichaam nodig heeft om weer in balans te komen.
5.
Breid je tussendoortjes uit
Het uitbreiden van mijn tussendoortjes was voor mij een grote stap. Begin met veilige tussendoortjes en breid deze langzaam uit naar snacks die je uit je comfortzone halen. Denk aan een extra boterham met pindakaas of een stuk pure chocolade. Wees creatief en zoek wat jij lekker vindt!
Voorbeeld tussendoortjes die mij hielpen mijn eetverstoorde patroon te doorbreken
- Extra boterham met beleg (bijv.: pindakaas, gerookte zalm of kaas)
- Yoghurt met granola, banaan en honing
- Eierkoek of ontbijtkoek ruim besmeerd met boter
- Luikse wafel, stroopwafel, muffin, appelflap
- Handje noten of gedroogd fruit zoals dadels, rozijnen en abrikozen
- Stuk pure chocolade (30 gram)
6.
Stop met jezelf voor de gek te houden
Een veelvoorkomend probleem is dat mensen met een eetstoornis zeggen meer te eten dan ze werkelijk doen. Wees eerlijk tegen jezelf. Als je overgeeft, overmatig beweegt of andere manieren gebruikt om voedsel te lozen, stop dan met jezelf voor de gek te houden.
7.
Positieve gedachten komen terug
Naarmate ik weer op een gezond gewicht kwam, merkte ik dat mijn gedachten minder dwangmatig werden. Herstel in gewicht betekent niet alleen je fysieke klachten aanpakken, maar ook de manier waarop je denkt over jezelf en je lichaam..
8.
Wees niet bang dat het aankomen niet zou stoppen
In het begin was ik bang dat het aankomen niet zou stoppen. Maar als je een gezond gewicht hebt bereikt, zul je merken dat het stabiliseert. Zoek eventueel hulp van een diëtist die gespecialiseerd is in eetstoornissen om een plan op te stellen, zodat je op een gezond gewicht blijft.
9.
Genieten van eten
Het is heel normaal om af en toe te zondigen. Om eens lekker een zak chips open te trekken of een frietje of pizza te eten. Dat mag!
Het draait niet om perfectie, maar om balans.
Als je graag weer onbezorgd wilt genieten van eten, zonder constant te diëten of je schuldig te voelen, dan heb ik iets heel moois voor je. Mijn online module ‘Genieten van Eten zonder Diëten’ helpt je de vrijheid terug te vinden in je eetgedrag en leert je hoe je een gezonde, ontspannen relatie met eten kunt opbouwen. Wil jij die stap zetten? Ontdek hoe deze module jou kan helpen om weer te genieten van eten op een gezonde manier.
10.
Blijf in jezelf geloven
Herstel is een proces en terugvallen horen daarbij. In het blog ‘Een terugval, hoe kom je er weer uit?’, lees je hier meer over. Blijf in jezelf geloven. Niets is onmogelijk. Als je het gevoel hebt dat je vastzit, zoek dan steun. Je bent niet alleen.
Op mijn website lees je vooral hoe ik vrouwen begeleid die worstelen met stress, spanning en lichamelijke klachten. Daarnaast heb ik ruim negen jaar ervaring in het behandelen van mensen met een eetstoornis. Het blijft bijzonder en waardevol om hen te mogen helpen op weg naar herstel, en ik heet je dan ook van harte welkom.
Herstellen van een eetstoornis is een lange en soms moeilijke reis; dat weet ik als geen ander. Maar ik weet ook dat herstel mogelijk is. In mijn 1-op-1 sessies begeleid ik je graag, met een focus op wat er écht toe doet. Het gaat uiteindelijk niet om het eten zelf, maar om de diepere lagen erachter. Dáár ligt de sleutel tot blijvend herstel.
Ben jij klaar om de volgende stap te zetten? Neem contact op om een sessie in te plannen. Je hoeft dit niet alleen te doen. Ik ontvang je met mijn hart.
Wat als het aankonen je enkel maar slechter doet voelen en je levenslust meer en meer verdwijnt? Zit vast in mijn behandeling. Ik wil niet leven met een slecht gevoel in mijn lijf en zeker al niet met lichaams/eetgestoorde gedachten. Maar ik kan ook geen vrede nemen met mijn lijf dat dikker oogt dan doorsnee mens. k merk dat die stem qua lichaamsbeleving me momenteel zoooo blok zet om door te gaan.