Gastenblog
De onrust giert door mijn lijf. Ontelbare gedachten schieten tegelijkertijd door mijn hoofd. Negatieve emoties en gevoelens voeren de boventoon. Ik kan niet wachten tot mijn kinderen naar bed zijn. Mijn drang om iets te eten is enorm.
Rust in mijn lijf en hoofd
Het enige wat ik wil is rust. Rust in mijn lijf en hoofd. Laat de eetbui maar komen dan ben ik het even helemaal kwijt. Dan vallen mijn negatieve gevoelens als een last van mijn schouders. Het kost me grote moeite om mezelf te beheersen waar mijn kinderen bij zijn maar ik wil het goede voorbeeld geven. Ik wil een goede moeder zijn en daar horen geen onbeheersbare eetbuien bij. Ik beheers me tot ze naar bed zijn. Dan ga ik los. Ik prop mezelf vol met koeken en chips.
Opgebouwde spanning
Op het moment dat ik een eetbui heb zit er ontzettend veel spanning vast in mijn lichaam. De ene persoon huilt de ander schreeuwt of wordt boos, maar ik heb mezelf in de puberteit aangeleerd dit gevoel weg te eten omdat ik het niet aankon om opgebouwde spanning toe te laten. Negatieve emoties en onrust komen altijd ergens vandaan. Er is bijvoorbeeld ooit
iets gebeurd wat je maar moeilijk kan verwerken, je hebt iets vervelends ervaren of je hebt iets gedaan waar je achteraf spijt van hebt. Vervolgens geef je hier onbewust een waardeoordeel aan: het is goed of fout. Dit waardeoordeel, je onbewuste voor- of afkeur is de voedingsbodem van je emoties. Je hebt het vaak pas door als je een lichamelijk effect merkt. Dit kan variëren van een dichtgeknepen keel tot pijnlijke steken in je onderbuik, en van vastzittende schouders tot een trillend lichaam.
Emoties hebben een functie
Het allerbelangrijkste in het leren omgaan met emoties is ze er laten zijn. Durf te voelen en probeer niets te veranderen aan je gevoelens, maar observeer ze. Emoties hebben een functie. Het zijn signalen dat er iets aan de hand is waar je iets mee moet. Onderzoek wat jouw emoties te vertellen hebben en ontdek wat je werkelijk nodig hebt. Het is belangrijk om te weten dat heftige emoties en gevoelens altijd weer voorbij gaan.
Ik ben Esther van Neerven en heb dit blog geschreven om te laten zien dat genezing van een eetstoornis altijd mogelijk is. Zelf ontwikkelde ik de eetstoornis Binge Eating Disorder (BED) al in de pubertijd, maar realiseerde me dit pas op mijn veertigste. BED was voor mij een manier om met mijn emoties om te gaan. Als ik gestrest of gespannen was, gaf een eetbui me rust. Een aantal jaren geleden heb ik mijn eetstoornis voorgoed vaarwel gezegd.
Liefde, positief denken, zelfvertrouwen en het helpen van anderen; dat zijn de dingen waarin ik inmiddels mijn rust in kan vinden. Ik ben net een eigen bedrijf begonnen: ‘Mijn kind is verslaafd.’ Een bedrijf voor ouders van verslaafde kinderen. Mijn zoon heeft te kampen gehad met een ernstige drugsverslaving. Eigenlijk deed hij precies hetzelfde als ik, alleen gebruikte hij een ander middel om zijn emoties te dempen. Voorheen was ik teleurgesteld in hem en boos. Nu begrijp ik hem. Alles is op zijn plek gevallen: mijn eetstoornis, zijn drugsverslaving en de emoties die daarachter schuil gaan. Ik ben ontzettend trots op mezelf en mijn zoon. Op waar we vandaan zijn gekomen en waar we nu staan. Nu is het tijd om anderen te helpen.
Esther van Neerven
www.mijnkindisverslaafd.nl