Zelfliefde

Zelfliefde

1920 1271 Laura van Kleef

Ik zit in een café in Breda en bestel een Latte Macchiato. Een mooi hartje er bovenop gemaakt. Vroeger had ik dit nooit gedaan zo in mijn eentje. Dan schaamde ik me en vulde mijn gedachten met oordelen die mensen over me zouden kunnen hebben. Nu denk ik, heerlijk! Ik ben veel liever voor mezelf geworden. Ik gun mezelf een lekker koekje en een warm drankje en een moment van rust en gezelligheid. Zelfliefde daar gaat dit blog over.

Ik hield vroeger helemaal niet van mezelf. Niet omdat ik dat niet wilde, maar omdat ik totaal niet wist dat dit kon en nodig was voor een gelukkig(er) leven. Ik was veel meer met de ander bezig en cijferde mezelf weg. Bij het woord zelfliefde dacht ik altijd ‘ja ja het zal wel’, maar hoe doe je dat?.

Van jezelf houden kun je leren. Stap voor stap

Wat is zelfliefde eigenlijk?

Voor mij betekent zelfliefde dat ik mezelf volledig accepteer zoals ik ben. Met mijn leuke en grappige kanten, maar ook mijn ‘donkere’ eigenschappen. Eigenschappen waar ik liever niets van weet zoals me druk kunnen maken over dingen waarvan je denkt ‘oké is dit nu echt zo’n ramp?’ of het oordelen over mensen. Iets wat we allemaal doen, maar ik soms echt een bloedhekel aan heb.

In dit blog wil ik je 5 tips geven over het ontwikkelen van zelfliefde. Ik baseer dit op de stappen die ik zelf heb gezet om meer van mezelf te leren houden.

1.

Gebruik affirmaties

Affirmaties zijn voor mij positieve gedachten en zinnen die ik iedere dag hardop tegen mezelf zeg. Ik begin er ’s morgens al mee wanneer ik uit mijn bed stap en in de spiegel kijk: ‘Goedemorgen lieve Laura, dit wordt een fantastische dag!’ of ‘ik heb een liefdevolle relatie met mezelf en de mensen om mij heen’ zijn dingen die ik hardop tegen mezelf zeg. Affirmaties geven me een positief gevoel. Je onderbewuste neemt veel dingen aan voor waarheid, ook de negatieve dingen die jij tegen jezelf zegt. Je bent in de loop der jaren ook gaan geloven dat je het niet waard bent door dit steeds tegen jezelf te zeggen. Vanaf nu mag jij positieve dingen tegen jezelf gaan zeggen. Voor mij werkt het. Vooral ook op momenten waarop ik het even niet zie zitten, dan zeg ik in gedachten ‘Laura jij bent het waard, wees lief voor jezelf, je kunt het!’

2.

Durf jezelf te zijn

Voor mij betekent zelfliefde jezelf durven te zijn. In plaats van te luisteren naar wat jouw omgeving van je wilt echt te gaan luisteren naar je binnenste. Wat wil jij vanuit jouw hart? Wil je echt naar die vriendin vanavond? Of ga je liever lekker met een boek op de bank zitten? Wil je voor een baas werken of zou je veel liever voor jezelf beginnen en het roer omgooien? Mij helpt het me de laatste tijd steeds meer om mijn intuïtie te volgen. Om te luisteren naar wat dit mij te vertellen heeft en het ook echt te gaan volgen. Hiervoor moet ik af en toe wel de stilte opzoeken en mijn ogen dichtdoen om bij het antwoord te komen. Give yourself this present.

3.

Zorg voor jezelf

Voor jezelf zorgen doe je niet wanneer je een eetstoornis hebt. Voor jezelf zorgen is immers niet jezelf uithongeren of steeds te vervallen in emotie eten. Waarom doe je jezelf dat aan? Waarom vergiftig je jezelf op deze manier? Jouw lichaam verdient beter dan dit. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk dit kan zijn, maar geloof me, ook voor jou is het mogelijk! Plan een gratis intakegesprek in, dan kunnen we samen kijken hoe we kunnen werken aan jouw zelfliefde.

4.

Waarom zo hard zijn voor jezelf?

Ben je streng richting een vriend of vriendin wanneer die een foutje maakt? Word je dan boos of verdrietig? Ik denk dat het antwoord nee is. Als je zelf een fout maakt is dat vaak anders. Zeker als je al geen zelfliefde hebt. Als ik naar mezelf kijk, bleef ik me seconde na seconde, uur na uur en dag na dag herinneren aan de ‘fouten’ die ik maakte. Hierdoor voelde ik me waardeloos, slecht over mezelf en schaamde ik me diep. Tegenwoordig denk ik steeds vaker ‘ach, kan gebeuren, morgen weer een dag’. Je hebt alleen jezelf er mee om zo wreed naar jezelf te zijn. De wereld zal er echt niet wakker van liggen.

5.

Investeer in mensen van wie je houdt

Na een lange periode van een eetstoornis, therapieën, banen die steeds mislukten, een relatie die uitging en noem maar op wat voor tegenslagen er allemaal op mijn pad kwamen kan ik zeggen dat ik veel beter weet met welke mensen ik me wil omringen. Door dingen die je meemaakt leer je je échte vrienden kennen. Sommige mensen zul je minder zien wanneer het een periode wat minder met je gaat. Ik heb geleerd liever te investeren in de mensen die daadwerkelijk om me geven. Mensen die met je omgaan om wille van wie jij bent. Jij bent het waard om je te omringen met mensen die jij liefde kunt geven en van wie jij liefde kunt ontvangen.

Dit waren de 5 tips voor meer zelfliefde voor vandaag.

1 comment
    Leave a Reply

    Volg je mij al?