Gezondheid is iets heel anders dan niet ziek zijn

Gezondheid is iets heel anders dan niet ziek zijn

1599 1423 Laura van Kleef

Voor mij is mijn gezondheid het belangrijkste voor mijn levensgeluk. Zonder gezondheid kan ik niet doen wat ik wil doen, voel ik me niet prettig en voel ik me onzeker. Het is vrij lastig een allesomvattende beschrijving van gezondheid te geven. Veel mensen zien de afwezigheid van ziekte als gezondheid. Niet ziek zijn zou dan gezond betekenen.

De vroegere definitie van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) stelde dat gezondheid een toestand is van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden. Niet alleen het ontbreken van ziekte of gebrek.

Gezond? Niet ziek? Ongezond? Ziek?

Om te kijken naar het verschil tussen gezondheid ervaren en het hebben van wel of geen ziekte wil ik het voorbeeld van Nick Vujicic nemen. Deze man werd in 1982 in Melbourne geboren zonder armen en benen. Voor Nick is er altijd een kans om opnieuw overeind te komen. Hij gebruikt zijn levensverhaal om miljoenen mensen over de hele wereld te inspireren. Is Nick Vujicic ziek? Zijn ledematen ontbreken. Maar hij is gelukkig en lijkt een geweldig leven te leiden. Kun je dan zeggen dat hij gezond is ondanks dat hij geen armen en benen heeft? Ik vind van wel.

Bekijk het indrukwekkende filmpje van Nick Vujicic

De Nederlandse huisarts Machteld Huber heeft een nieuwe definitie van gezondheid voorgesteld, namelijk dat gezondheid het vermogen is zich aan te passen en een eigen regie te voeren in het licht van de fysiek, emotioneel en sociale uitdagingen van het leven. Met deze definitie kunnen mensen ondanks dat ze een ziekte hebben, toch gezond zijn. Zo zijn er mensen die lijden aan een chronische zeikte en toch een hoge kwaliteit van leven ervaren. Denk bijvoorbeeld aan iemand met diabetes, wie zijn/haar bloedsuiker goed onder controle heeft en een gelukkig leven leidt.

Gezondheid is iets anders dan niet ziek zijn

Mijn definitie van gezondheid gaat over in balans zijn. In harmonie en evenwicht met jezelf en de omgeving. Toen ik op 15-jarige leeftijd futloos, zonder energie en levenslust naar de huisarts ging was er volgens hem niets aan de hand. Volgens deze arts was ik niet ziek en ook nog eens gezond ook. Terugkijkend op deze periode was ik misschien nog niet echt ziek, gezondheid ervoer ik absoluut niet. Na een paar jaar verder ploeteren was mijn lichaam wel degelijk fysiek en psychisch ziek: ik leed aan anorexia nervosa. Aan de andere kant zie ik ook mensen om me heen die een vorm van kanker hebben, maar zich toch heel gezond en vitaal voelen. Gezondheid hoeft dus niet te betekenen dat je niet ziek bent.

Luisteren naar wat je lichaam je wilt vertellen

Jarenlang heb ik de signalen van mijn lichaam genegeerd. Ik zette mijn gevoel uit en gedroeg me vooral naar wat de ander van me verwachtte. Althans, wat ik dacht dat ze van me verwachtten. Na jaren tobben weet ik nu wat ik beter wel en niet kan doen om me goed en gezond te voelen. Zodra mijn lichaam signalen afgeeft dat er sprake is van onbalans, bijvoorbeeld als ik pijn in mijn schouders krijg, een knoop in mijn maag of hartkloppingen, weet ik dat ik in moet grijpen. Dan moet ik iets veranderen in mijn gedrag. Luisteren naar mijn lichaam is iets wat ik echt heb moeten leren. Mijn sleutelwoorden hiervoor zijn: een positieve mindset, gezonde voeding, voldoende beweging en het volgen van mijn zielenmissie. Klinkt het negeren van je lichaamssignalen voor jou bekend in de oren? Luister naar je lichaam, neem de tijd om je lichaam te leren kennen en om te voelen. Dit kun je doen door middel van meditatie, mindfulness, yoga of iets anders dat bij jou past.

Luister naar je lichaam, koester het en zorg ervoor!

Leave a Reply

Volg je mij al?