Een keuze maken? Help, ik kan het niet!

Een keuze maken? Help, ik kan het niet!

500 331 Laura van Kleef

Wat me opvalt bij mezelf en andere mensen met een eetstoornis, is dat we zo ontzettend kunnen twijfelen. Oké, ik heb dan geen eetstoornis meer, maar keuzes maken blijf ik lastig vinden. Met name wanneer het een keuze is met een prijskaartje eraan. Ieder voor- en nadeel van de keuze wordt in mijn hoofd tientallen keren afgespeeld, met als gevolg: hoofdpijn, paniek, een hoog adrenalinegehalte. Eenmaal de keuze gemaakt, kan ik soms toch nog terugkrabbelen en voor het andere kiezen.

Ik probeerde me zoveel mogelijk aan te passen aan de ‘normale’ wereld.

Waar gaat het mis?

Jarenlang maakte ik keuzes op basis van de verwachtingen van anderen. Ik vroeg aan verschillende mensen om mij heen welke keuze zij zouden maken in mijn situatie. Op die manier legde ik de verantwoordelijkheid van de keuze bij de ander. Puur vanuit angst om een ‘verkeerde keuze’ te maken en in mijn ogen te falen. Door mijn eetstoornis onderdrukte ik mijn gevoelens. Ik voelde daardoor ook niet welke keuze ik wilde maken. Ik deed alles vanuit mijn ratio. Toen ik weer op gezond gewicht kwam en ik weer ging voelen, begon dit enorm aan me te knagen. Ik voelde van alles in mijn lijf, maar maakte nog steeds een keuze op basis van de mening van de ander. Hierdoor leefde ik een leven dat eigenlijk niet bij me paste. Ik deed een studie waar ik niet gelukkig van werd en probeerde me zoveel mogelijk aan te passen aan de ‘normale’ wereld. Dit veroorzaakte allerlei lichamelijke kwalen: van hartkloppingen tot paniekaanvallen toe. Puur omdat ik niet mijn eigen gevoel durfde te volgen.

Keuzes en eetstoornis

Een eetstoornis maakt het maken van keuzes behoorlijk lastig. Immers kan de eetstoornisstem niet vanuit een gezonde kant naar situaties kijken. Hij zal altijd kiezen wat ‘niet goed’ voor jou is. Luisteren naar deze stem, is dus geen goede optie,maar dat niet meer doen is makkelijker gezegd dan gedaan. Beter is te gaan leren luisteren naar je gevoel en de keuzemogelijkheden te onderzoeken. Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je twee keuzemogelijkheden naast elkaar legt? Wat zegt je lichaam en hoe reageert die wanneer je voor optie 1 kiest? En voor optie 2?

Er bestaat geen verkeerde keuze

Jij maakt de keuze die op dat moment voor jou de beste keuze is. Of dit achteraf gezien dan ook de beste keuze voor je is geweest, dat zie je achteraf wel. Veel mensen maken geen keuze uit angst om het verkeerd te doen. Ik geloof erin dat een keuze altijd goed is als deze voor jou goed voelt. En blijkt een keuze achteraf toch niet helemaal goed uit te pakken, dan kan je hiervan leren, ja toch?. Als je het zo bekijkt gaat het altijd om een win-win situatie. Je zult zien dat het je veel positiviteit oplevert en een stuk minder angst wanneer je op deze manier naar een keuze leert kijken.

Wat is de vijand van een keuze maken?

Dat is twijfelen. Doe jij dit vaak?
Twijfelen over wat je zult kiezen van de menukaart in een restaurant? Uren dubben over welke kleding je aan zult trekken? Twijfelen of je wel of niet wilt afspreken met een vriendin? Over veranderen van baan of studie? Wat je op je brood gaat doen? Twijfelen of je je verjaardag wel of niet viert? en ga zo maar door.

Volg je eigen pad

Je hoeft geen keuzes te maken op basis van ‘hoe het hoort’. Jij mag jouw eigen keuzes maken. Lekker buiten de lijntjes kleuren. Wat een ander daarvan vindt is zijn/haar probleem. Niet het jouwe. Het is jouw leven! Maak je eigen fouten en je eigen keuzes, pas dan leer je wie jij werkelijk bent en leer je vertrouwen op je eigen gevoel.

Jouw leven is een optelsom van de keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Ben je nu niet gelukkig met je leven? Dan wordt het tijd om andere keuzes te maken en te kiezen voor je eigen geluk.

Wil je daarbij geholpen worden? Kom dan naar de inspiratiedag in Breda. De exacte datum voor het event maak ik binnenkort bekend. Hier vind je meer informatie over dit gave event.

Leave a Reply

Volg je mij al?