Staat je goed, die paar extra kilo’s

Staat je goed, die paar extra kilo’s

1000 662 Laura van Kleef

‘Goh, wat zie jij er goed uit!’. Even kijk ik hem met grote ogen aan en zeg dan ‘dankjewel’.
Dan vraag ik:’wat is er anders aan me te zien nu ten opzichte van vorige week?’
Antwoord:’Je bent wel dikker geworden is het niet? Staat je goed, die paar extra kilo’s’.

Een compliment betekende ‘ik ben dikker geworden’

Als ik dit tijdens mijn eetstoornis had gehoord, was het direct paniek geweest. Dan had ik (of mijn eetstoornis) aan de bel getrokken. Dan had ik me vanbinnen kapot geschaamd en was ik nog strenger gaan lijnen. Nog meer gaan compenseren door te sporten en minder te eten. Voor mij betekende een compliment over mijn lichaam vroeger maar één ding: ‘ik ben dik aan het worden’. Ik dacht dat mijn geluk afhing van het getal op de weegschaal. Hoe lager dit was, hoe beter ik me voelde. Echter maakte het me juist ongelukkig. Ik leefde niet. Ik was aan het overleven en dat getal op de weegschaal zorgde alleen maar voor een hoop paniek in mijn hoofd.

Wat maakt een compliment zo lastig voor iemand met een eetstoornis?

Als we dieper zouden kijken naar de kern van een eetstoornis, zul je ontdekken dat een eetstoornis eigenlijk niet over eten en schoonheid gaat. Echter kijken anderen als eerste naar het uiterlijk van iemand. Voor iemand die zelf geen eetstoornis heeft of heeft gehad, is het uiterlijk dan ook vaak hetgeen waar aan afgelezen wordt hoe het met iemand gaat. En ja, als iemand ziet dat je weer normaal eet of je er beter uitziet, wordt al snel gedacht dat het beter met je gaat of de eetstoornis zelfs over is. Vanuit een goede intentie kan dan een opmerking gemaakt worden als ‘wat zie je er goed uit’.

Iemand met een eetstoornis denkt echter verder dan het compliment. Vanuit negatieve overtuigingen over zichzelf kan een lief en goed bedoeld compliment geheel verdraaid worden in het hoofd van iemand met een eetstoornis. De eetstoornis trekt het compliment naar een heel andere kant. Vaak naar een kant als: ‘zie je nu wel, hij zegt dat ik er goed uitzie, dus ik kan nu wel stoppen met aankomen’.

“Je kunt op basis van iemands uiterlijk er niet van uitgaan dat het beter met iemand gaat. Iemand kan er wel voller uitzien, maar dat kan ook betekenen dat die persoon dagelijks last heeft van eetbuien en negatieve gedachten over zichzelf”

Hoe leer je omgaan met complimenten?

Leren omgaan met complimenten is voor iemand met een eetstoornis een leerproces. Het gaat over leren houden van jezelf en jezelf accepteren zoals je bent. Ongeacht of je een kilo meer weegt dan je eigenlijk zou willen. Maakt dat je een minder mens? En bepaalt een getal op de weegschaal jouw geluk? Ik hoop het niet. Mensen trekken nou eenmaal conclusies op basis van iemands uiterlijk. Dat kan frustrerend zijn. Echter zijn veel mensen er nog steeds van overtuigd dat een eetstoornis draait om slank willen zijn. Jij weet inmiddels wel beter.

Moet heel de wereld jou begrijpen?

Is het erg dat sommige mensen denken dat het beter met je gaat, ook al is dat niet zo? Ik vond dat destijds heel vervelend. Als ik hier nu aan terugdenk, had dit bij mij wel een reden. Ik was namelijk bang dat niemand mij begreep. Dat ik geen steun meer kreeg wanneer het beter met me ging. Ook was ik bang dat, toen ik op een gezond gewicht raakte, ik moest voldoen aan verwachtingen waar ik niet aan kon voldoen. Ik wist niet hoe ik liefde en zorg kon krijgen en vragen nu je niet meer aan de buitenkant aan me zag dat het niet goed met me ging. Ziek zijn en een ongezond uiterlijk waren immers mijn copingsmechanismen geworden om aandacht te krijgen. Hoe kon iemand me nu helpen, nu er niks meer aan de buitenkant te zien was? Ik was bang dat ik de hulp, aandacht en zorg niet meer kreeg en dat iedereen dacht dat het super goed met me ging.

Hoe krijg je de liefde en steun zonder eetstoornis?

Natuurlijk kun je zonder eetstoornis liefde en steun krijgen van anderen. Echter ben je zo gewend dit te krijgen door ‘ziek te zijn’, dat het misschien best eng en moeilijk is om dit op een andere manier te vragen. Belangrijk is dat jij jezelf gaat durven laten zien en horen. Dat je leert dat jij kunt communiceren met andere mensen over jouw problemen. Je mag anderen vertellen hoe het daadwerkelijk met je gaat. Laat jezelf horen, zien en toon je kwetsbaarheid. Jij mag de tijd nemen voor jezelf om jouw verhaal te delen. Dat zal je helpen te herstellen van jouw eetstoornis.

Zelf kijk ik nu heel anders naar complimenten dan tijdens mijn eetstoornis. Nu ben ik blij wanneer iemand een compliment maakt over mijn uiterlijk. Ik ben blij met mijn lichaam en met wie ik ben. Ik ben ik en daar ben ik trots op. Dat gun ik jou ook. Het geeft je zo’n vrijheid!

Wil jij ook leren houden van jezelf en met zelfvertrouwen het leven aangaan? Neem dan nu contact op. Je kunt direct terecht voor een intakegesprek.

Met lieve groet,
Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?