Nature is calling me

Nature is calling me

2559 1706 Laura van Kleef

De reis is begonnen. Als wonende dame in hartje Breda, kan ik niet anders toegeven dan dat ik best verwend ben. Ik hoef maar mijn deur uit te stappen en ik word ondergedompeld in gezellige straatjes met knusse cafeetjes waar ik wekelijks een cappuccino drink of langsga voor een heerlijke lunch. Zo zag mijn leven er 10 dagen geleden nog uit. Nu is het anders. “Nature is calling me”. We zijn inmiddels vanuit het Drenthse Emmen, doorgereden naar Denemarken. Hier hebben we al veel moois gezien en beleefd. Van een heerlijk dagje wellness, wandelingen door de Deense natuur, de drukke straten van Kopenhagen tot outdoor slapen in de wildernis.

Een warme deken

Waar ik het meest tegenop zag voor de reis, was de kou. Ik had verwacht dat ik ’s nachts wakker zou liggen van koude voeten en handen. Normaliter douche ik altijd voor het slapengaan. Je kunt wel raden waarom. Niets is minder waar. Overdag is het nog niet kouder geweest dan 17 graden. Volop zon, heerlijk! Én we staan op fijne campings waar we het gemak hebben van douches. De nachten zijn soms wel koud, met heldere luchten vol met sterren. Prachtig om te zien! Met de warme dekens die we mee hebben genomen is het goed vertoeven. Ik kan alleen maar zeggen: i love it!

Söderåsens National Park Sweden-48

Loslaten van een doel

Ging de eerste week reizen me gemakkelijk af? Niet helemaal. Ik twijfelde soms waar ik aan was begonnen. Waarom wilde ik ook alweer zo graag voor een langere tijd weg? Waarom wilde ik back to basic en de luxe inruilen die ik thuis had? Wat ik het meest moeilijk vind, is het loslaten van waar ik wil zijn. Loslaten van waar ik naartoe wil. Echt leven, zonder altijd maar een doel na te streven. Was ik nog in Nederland, zat ik met mijn hoofd al in Denemarken. Eenmaal in Denemarken werd mijn doel Noorwegen. Hier werd ik de afgelopen week flink mee geconfronteerd. Met discussies, irritaties met mijn vriend en gesprekken met mezelf als gevolg. Tja, ik wist vooraf al dat dit een les voor me ging zijn. Inmiddels lukt het me al steeds beter. Genieten van het nu, van waar ik nu ben en niet met morgen, overmorgen of volgende week bezig zijn. Eenvoudig? Nee. Bevrijdend en fijn: jazeker!

Controle

Het gaat hier over controle. Me vasthouden aan vastigheden die eigenlijk helemaal geen vaststaand iets zijn. Het verzamelen van de spullen voor de reis, de vertrekdatum, de bestemming: ik wilde het vast hebben. Staande als een rots die niet omver te duwen was. Bracht me dit rust? Mwah…op korte termijn misschien een beetje, maar het maakte me niet blij. Ik stond met name in de vechtmodus. Ik heb er veel over nagedacht, met Wouter over gesproken en gevoeld waar dit vandaan kwam. Voor mijn gevoel werd mijn veilige basis onder mijn voeten weggehaald: uit Nederland vertrekken, mijn familie en vrienden gedag zeggen en mijn appartement verlaten. Een pittig stuk. Wie ben ik zonder deze basis? Wie ben ik zonder mijn familie, mijn vrienden en mijn thuis? Rationeel weet ik dat ik dan nog steeds Laura ben, maar gevoelsmatig was ik haar een beetje kwijt.

Overlaten aan toeval

Inmiddels zijn we in Zweden aangekomen. Zweden voelt als een oase van rust. Een prachtig natuur met riviertjes en bosrijk met mooie sparren en dennen. Een eland heb ik nog niet gespot, maar die komen we vast nog wel tegen. In Denemarken hebben we overigens wel veel herten gezien. Wauw, wat een fantastische beesten!  Ik leer steeds meer om af en toe de controle meer los te laten. Het te laten komen zoals het komt. Het allemansrecht in Zweden is daar ideaal voor. We mogen vrijwel overal kamperen waar we willen. Vannacht heb ik voor het eerst in een tentje in de wilde natuur geslapen. Na een mooie wandeling door het nationaal park Söderåsen bepakt met backpack op ons rug, hebben we een vuurtje gemaakt, een simpele maaltijd gekookt en tussen de koeien geslapen. Een bijzondere beleving kan ik je zeggen! Even echt back to basic. Dit proeft naar meer. Nu ik dit blog schrijf, zit ik weer veilig op de camping bij onze bus. Net iets meer luxe, ook dat kan ik erg waarderen. Juist de afwisseling tussen het kamperen op een camping met een warme douche én outdoor slapen, zorgen ervoor dat ik me nog meer bewust word van hoe goed wij het als mens hebben. Het overlaten aan toeval is iets waar ik de komende maanden meer in wil leren. To be continued:)…

Vuur maken

Zonsondergang Zweden

20 comments
 • Jij kan dit, op zeker!

 • Zoo gaaf dat je dan nu echt onderweg zijn.. ik had op fb jullie plannen al wel meegekregen, maar nu zijn je ze dan ook echt aan het uitvoeren!! Ik ga zeker proberen je blogs te volgen… ik weet uit ervaring dat reizen heel bevrijdend is en voor mij de allerbeste manier was/is om mezelf te leten kennen… ik hoop dat je dat ook zo zult ervaren!! Heel veel genieten, en ga zo nu en dan ff stil staan/zitten om simpel weg even van het moment te genieten, want dat vergeten we zo vaak! Liefs, Sharinda.

  • Laura van Kleef 18 mei 2018 at 09:51

   Hee Sharinda,
   Ik hoorde van mijn moeder dat ze je laatst nog had gezien en dat je de groetjes aan mij had gedaan! Leuk!
   Wat je zegt klopt inderdaad: even stil zitten, gewoon niks doen en van het moment genieten. In het dagelijkse leven vergeten we dat toch vaak he;).. Toch merk ik dat ik daar hier al wel veel meer bij stilsta en dat ook doe. We genieten elke dag van de natuur, bijzondere momenten, van elkaar en andere mensen en ook zeker van de rust en ruimte, heerlijk! I love it! Ja, jij hebt ook al heel wat van de wereld gezien volgens mij hè? Gaaf hoor!! Ben je toevallig ook in Noorwegen geweest? Dat wordt namelijk onze volgende bestemming. Wellicht heb je nog tips:) Liefs, Laura

   • Goed om te lezen dat je zo genieten:) nee, noorwegen ben ik nog niet geweest, maar hoor er altijd mooie dingen over dus dat komt vast goed voor jullie!!

 • wat een mooie ontdekking.
  ga zo door.
  ik wacht rustig tot de volgende blog er komt.
  heel veel plezier met nog meer ontdekken.
  groetjes sanne

  • Laura van Kleef 18 mei 2018 at 09:52

   Thanks Sanne! Dat is goed, je ziet ‘m wel in je mailbox terechtkomen!
   Jij ook veel succes en plezier daar! Ik hoop dat alles goed met je gaat.
   Groetjes, Laura

 • Wauw klinkt super! En mooie foto’s! Mooi je eerlijke tekst. Loslaten van controle is niet makkelijk, maar zo bevrijdend inderdaad. En je gaat het allemaal maar wel mooi aan! Ben trots op jezelf en geniet ervan! Ik geniet een beetje mee. ❤️?

  • Laura van Kleef 18 mei 2018 at 09:48

   Dankje Joyce! Leuk je berichtje! Die foto’s tja, ik heb een fotograaf als vriend die dat graag doet. Dus een aantal foto’s zijn van betere kwaliteit dan mijn iPhone biedt;) haha. Genieten doen we zeker! Fijn dat jij een beetje mee kan genieten door het lezen van de blogs:) Tof! Hoe gaat het met jou? Liefs

 • Wauw wat gaaf zeg, super dat je deze stap hebt gezet! Ik lees graag mee en geniet v an je mooie foto’s.
  Nog heel veel plezier en ja dat stukje loslaten komt daar wel goed. Al begrijp ik je enorm goed als je zegt dat het moeilijk is je doelen even weg te laten en in het hier en nu back to basic te gaan. Heel knap!

  • Laura van Kleef 18 mei 2018 at 09:47

   Hoi Mariska, wat leuk een berichtje van jou te ontvangen als reactie op mijn blog. Leuk dat je met me mee wilt lezen:) Da’s altijd leuk om te horen, schrijf ik het in ieder geval niet voor niets;) De doelen loslaten en in het nu zijn met al onze “drukke leventjes” is zeker niet zo eenvoudig. Maar wel te leren! Werk je nog in Ter Weel trouwens? Liefs

   • Ik geloof wel dat je dat kunt leren. Ik vindt je ongelofelijk dapper. Wat zul je genieten van deze reis.
    Ja ik werk nog steeds voor ter weel. Niet meer in krabbendijke maar in Rilland. Kleinschalig bevalt me prima en dicht bij mijn gezin is ook heel wat waard.

    • Laura van Kleef 19 mei 2018 at 14:14

     Ja ik geniet absoluut! Elke dag opnieuw ?Heerlijk!! Fijn lekker dichtbij huis nu voor je werken. Zeker wat je zegt voor het hele gezin!
     Alle goeds gewenst! Liefs Laura

 • Goed bezig Laura. Ik voel precies aan wat je bedoelt.Ik begrijp dat je deze ervaringen wilt delen met anderen,om jezelf te ontdekken. Dat je dat nu nog wil omschrijven in het begin begrijp ik, maar ik hoop als je wat verder bent, ook dit kunt loslaten. Dat je dan alleen maar bezig bent met “leven””, zodat we alleen horen wat je allemaal ziet
  en leuke anekdotes van dingen of van mensen om je heen.
  Veel plezier nog samen en ik geloof in Luctor et emergo ( ik worstel en kom boven )
  Ik hoop dat je begrijpt, wat ik er mee wil zeggen. Leef Nu.GENIET
  lieve groetjes, Tante Toos

  • Laura van Kleef 18 mei 2018 at 09:41

   Hoi tante Toos,
   Lief dat je gereageerd hebt op mijn blog. Voor mij horen de dingen die ik in het blog heb beschreven óók bij het leven. De mooie kanten, maar ook de minder mooie kanten. Zowel thuis, op reis, waar ik ook ben. Ik neem mezelf ook hier mee naartoe en dat is goed voor mij. Mijn blogs schrijf ik o.a. voor mijn cliënten, voor mensen die zichzelf willen ontdekken en willen leren om te gaan met emoties door ze er te laten zijn. Voor mensen die geïnspireerd willen worden. De toekomstige blogs zullen niet alleen gaan over wat ik zie, maar ook de diepere laag hebben. Soms wat luchtiger, soms diepzinniger. En zeker hoort daarbij: leven en genieten in het nu:)

 • Wauw lieve Lau!! Wat ontzettend gaaf om te lezen! Super trots op jou/jullie dat jullie deze stap gezet hebben. Het klinkt echt onwijs mooi allemaal en ik zou willen dat ik als een muisje om een hoekje kon kijken en mee kon genieten van al het moois dat jullie beleven.
  Geniet ervan meid!!

  • Laura van Kleef 18 mei 2018 at 09:32

   Hee lief vriendinnetje van me! Het is ook zeker onwijs mooi en bijzonder allemaal. En wat betreft dat muisje: kom gerust eens kijken:) Je bent meer dan welkom! Liefs

 • Super Laura en heel mooi en leuk om te lezen. Je doet het zo goed.
  Geniet ervan he.
  Groetjes Jeanne

 • Michelle disco 25 mei 2018 at 08:44

  Wouw wat mooi
  Ziezo de Fotos wil ik zeggen en dat je dit aan gaat echt super mag je trots zijn. Op je zelf. Ik zou het zelf ook willen. Ik geniet er van als ik het lees zie het voor me . Je kan het je heb de kracht de doorzettingsvermogen en het lijkt me zo mooi om dit te doen de afwisseling en alles te ontdekken en te zien te ervaren je zet echt super stappen . Ik wil je zeggen geniet van elk moment dat je er bent waar je ook bent laat de controle los hoe moeilijk het ook is dit is je kans en heel veel succes en ik wens je het aller beste
  En ik zie wel een blog verschijnen maar hoop meer dat jij geniet van je tocht enz leer en geniet en denk niet te veel na veel plezier en geniet waar je ook ben in wat voor omgeving en ik zie graag een vervolg

  Veel liefs Michelle disco

 • Hallo ❤️
  Bedankt dat je bij ons bent gebleven.
  Geniet van de reis en we zullen je missen.
  Ik hoop dat we snel terug zullen zijn.
  Zorg voor elkaar.❤️
  Love Cecilie and Bjørn +Olly ?

  • Laura van Kleef 30 mei 2018 at 16:11

   Dear Cecilie & Bjørn and Olly of course;)
   Thanks for your reply.
   It was really nice to meet you lovely people.
   Every day we are still thinking about you.
   We will keep in touch.
   Loves, Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?