Paradijselijk Noorwegen

Paradijselijk Noorwegen

1920 2560 Laura van Kleef

Alweer 4 weken zijn we aan het reizen. Wat gaat de tijd bizar snel. Ik merk dat ik veel wil vertellen. Iedere dag zien en ervaren we zoveel. Vorige week hebben we de oversteek gemaakt van Zweden naar Noorwegen. Een voet aan wal gezet in Noorwegen en ik waande me in een oase van rust en ruimte. Noorwegen voelt als ’thuiskomen’, zo kan ik wel zeggen. De natuur is echt prachtig. Nooit eerder heb ik zoveel hoge bergen, fjorden, watervallen en rivieren gezien. Besneeuwde bergen, bergen met bebossing. Overal waar ik om me heen kijk is het als een sprookje. En nee, ik overdrijf niet.

De eerste ontmoeting

Nog laat in de avond waren we op zoek naar een kampeerplaats voor onze eerste nacht op Noorse bodem. Wouter had via Google Maps een parkeerplaats gezien in het kleine plaatsje Stathelle. Hmm….de parkeerplaats zag er niet echt veelbelovend uit. Er liep een vrouw  met haar hond. Ik had mijn pyjamabroek al aan, dus no way dat ik de bus uitging. Wouter vroeg de vrouw of we hier mochten overnachten. “Wacht even, zei ze. Ik bel mijn man of jullie bij ons in de tuin mogen staan”. Wat? Mag dat echt? Ja natuurlijk!.” Een beter begin van ons avontuur in Noorwegen hadden we niet kunnen wensen. 3 nachten hebben we bij Cecilie en Bjørn mogen verblijven. Het avondeten werd iedere avond rijkelijk voor ons bereid. Verse vis (zalm, forel en kabeljauw), lekker vlees, salades, gebakken aardappeltjes etc. Een kok des huises. Even iets anders dan dineren uit de bus. Wat een verwennerij!  We mochten gebruikmaken van hun douche en de wasmachine. Ik kreeg een zelfgebreide trui van Alpacawol en warme sokken tegen de koude nachten. Verder kocht Cecilie een fles olijfolie voor in de bus, zelfgebakken broodjes, we kregen volop koffie, een ontbijt en hebben zelfs samen 2 keer een gave boottocht gemaakt. Op vrijdagavond hebben we een Noorse avond meegemaakt met de vrienden van Cecilie en Bjørn. Super cool! Een ervaring om nooit meer te vergeten.

1e slaapplek Noorwegen

Olly op de boot in Stathelle

Vertrouwen en openheid

Zouden alle Noren zo vrijgevig zijn? Vol vertrouwen en openheid hun huis openstellen? Het kan toch bijna niet! Ik voel me soms wel bezwaard. Dit zijn we niet gewend in ons kikkerlandje. Heeft het iets met openheid van ons te maken? Misschien wel. Ik denk wel dat een open en vriendelijke houding loont. Zo lang ik dichtbij mezelf blijf, is het goed denk ik. Zo lang het vertrouwt voelt en ik ook iets terug kan doen aan deze vriendelijke mensen. Gisteren hebben we een gebaar terug kunnen geven. We stonden op een plek aan een prachtig meer. Ik had avondeten gemaakt en een backpacker stond daar na een lange wandeltocht met zijn tent. Wouter kwam op het idee hem uit te nodigen voor het eten. Eerlijk gezegd schoot bij mij eerst de paniek toe: Ik had niet genoeg voor 3 personen. Wat moest ik er nog bij maken? Zou hij het wel lekker vinden? Na even zuchten en proesten, ben ik akkoord gegaan. Achteraf voelde dit eigenlijk zo goed! Ik weet het, ik heb nog een les te leren in flexibiliteit. Deze wordt gedurende de reis genoeg op de proef gesteld.

De cabins

Mijn eerste indruk van de Noren, is dat ze allemaal 2 of meer huizen hebben en minstens 1 boot. De meeste mensen hier hebben het goed, denk ik. Oké, in Nederland hebben we ook niet te klagen, maar hier komt de rust en ruimte er als pluspunt bovenop. Iets wat ik thuis toch wel mis. Hier voel ik échte rust. Minder druk en zoveel meer ruimte. Ik moet toegeven: ik draai hier natuurlijk ook niet mee in het systeem. Misschien is dat het. De mensen lijken vriendelijk en open naar elkaar. Ik voel minder haantjesgedrag en heb het gevoel dat ze waarderen wat ze hebben. Het gevoel wat ik hier heb zou ik mee willen nemen naar huis, wie weet lukt dat over een paar maanden. In de weekenden trekken de Noren weg uit hun eigen huis, naar een cabine (vakantiewoning). Om hier samen met vrienden en familie te genieten van de rust en ruimte van hun prachtige land. Weg uit de stad, terug de natuur in. De kinderen genieten er van het water, van de hoge rotsen en nu ook van de zon. De afgelopen winter in Noorwegen schijnt bar en boos geweest te zijn. Meer dan 2 meter sneeuw lag er. Tot nu toe is het iedere dag nog 20- 30 graden. Genieten geblazen!

Naakt zwemmen

Ik heb niet echt een bucketlist, maar er waren een paar dingen die ik graag wilde ervaren tijdens het reizen. Één daarvan was eten bij de Noren én een avond uit met Noorse mensen. Nou, die kan ik afstrepen van mijn bucketlist. Gisteren is er een ding bijgekomen waarvan ik denk: vet! We kwamen in een natuurpark vol met beekjes, soppend mos waar we doorheen moesten ploeteren. In de verte zag ik een enorm hoge waterval. Wij zouden Lautje en Woutje niet zijn als we deze niet zouden gaan beklimmen. Kon dit? Was dit niet te gevaarlijk? Hup, niet twijfelen Lau, gewoon gaan. Het was een flinke klim naar boven. Niet wetende wat er zich achter de waterval bevond. Eenmaal op de top, lag er achter de waterval een prachtig meer, tussen de hoge bergtoppen. Wauw! Adembenemend mooi. Wat we daar hebben gedaan? Een poedelnaakte sprong in het meer genomen. Ik kan je vertellen: het water vanaf de gletsjer, met smeltend ijswater is bitterkoud. Maar… it was worth it!

Beklede bergtoppen Noorwegen met sneeuw

Noorse vlag

Hadda!

Poeh…ik merk dat ik veel meer te vertellen heb, maar dat het te veel is voor één blog. Iedere dag is een nieuwe ervaring. We zien en ervaren veel, ontmoeten mooie mensen en genieten elke dag. De controle die ik in mijn vorige blog nog zo hard wilde vasthouden, laat ik steeds meer los. Ik kom meer in de “Travelflow”. Soms is het bikkelen en is er weinig uitrusten bij;) Maar het is een voorrecht om dit te mogen doen.

Ik hoop dat je van mijn blog genoten hebt en zeg nu: Hadda! (Doei in het Noors).

16 comments
 • Truus en Marcel Hoveling 30 mei 2018 at 18:32

  Hoi Laura wat een ervaring leuk om te lezen geniet ervan? a.s. Zaterdag vertrekken we uit Rotterdam richting Bergen Noorwegen we komen er maandag 4 juni aan. We blijven in het fjord en gaan naar 5 verschillende plaatsen. Wat leuk om in het zelfde land te zijn. Geniet lekker van je geweldige reis. Liefs en groetjes Marcel en Truus

  • Laura van Kleef 30 mei 2018 at 20:23

   Hee Marcel en Truus,
   Haha, wat grappig dat jullie een berichtje sturen. Waarom? Omdat ik tegen mijn vriend vandaag over jullie begon te vertellen. Ik dacht namelijk dat ik jullie zag rijden door de bergen op een smalle weg omhoog;)…Maar dat kan dus nog niet. Wat tof dat jullie ook naar Noorwegen gaan! Welke plaatsen gaan jullie bezichtigen? Misschien kunnen we nog wel meeten dan!…al zal dat niet eenvoudig zijn in zo’n groot land. Moet maar net in hetzelfde gebied zijn dan. Gaaf hoor! Vandaag is het weer 30 graden buiten. Warm!! In de bergen kan het flink koud zijn, dus afwisselende kleding is aan te raden! Ik wens jullie alvast een hele gave reis toe met veel mooie en fijne momenten. Maar dat gaat vast helemaal goedkomen in dit prachtige land. Lieve groetjes, Laura

 • Waw, Laura, wat een mooie ervaringen. Heerlijk en prachtig Noorwegen.. wij beamen dit. Geniet er weer van en blijf lekker schrijven zodat wij mee kunnen genieten van Lautje en Woutje..??

  • Laura van Kleef 3 juni 2018 at 14:56

   Hee Nicolette, ja gaaf hè wat we allemaal meemaken hier:) Iedere dag is weer een nieuw, uitdagend en bijzonder avontuur.
   Hoe is het bij jullie? Ook lekker warm weer of is het koud in Nederland?

   Lieve groetjes van ons.

 • Gaaf om te lezen Laura! Zo geniet ik een beetje met jullie mee. ? Happy travels! Xxx

 • Thank you very much for being with us.?
  We miss you both and hope to see you again soon.
  We all need to learn and be kind and good to each other in everyday life.
  miss our conversations and dry the dust of our English … both Bjørn and I.
  Olly still looks after you every day.
  Hope you experience all the beautiful nature and what people all over Norway have and give you experiences.
  big hug to you from us ❣️

  • Laura van Kleef 3 juni 2018 at 14:54

   Hi Cicilie,
   You’re welcome. And we have to say thank you to you, i think:)
   It was a great time. We are still talking about it, almost every day.
   We hope to see you again, maybe on our way back from Norway to the Netherlands. We will keep you in touch.

   Big hug and kisses!

 • Michelle disco 31 mei 2018 at 08:50

  Hoi Laura

  Wat super mooi en wat kan je het mooi en duidelijk vertellen
  Ik zie het helemaal voor me
  Wat een stappen en acties echt stoer
  Je doet het echt super wees trots op je zelf en geniet alsjeblieft van alles wat je doet .
  Ik probeer ook controle los te laten en als ik dit dan lees geef het me hoop en kracht en geniet ik van wat jij er vaar .
  Ga zo door en zet hem op
  Ik ben benieuwd naar de volgende blog.
  En zo zie je dat Ze overal anders zijn en dat jij het kan deze acties koken voor meer mensen duiken enz
  Je bent echt top
  Vriendelijke groeten Michelle disco

  • Laura van Kleef 3 juni 2018 at 14:51

   Hee Michelle,
   Wat leuk weer een berichtje van jou op mijn blog. Ik zie dat je daar echt de tijd voor neemt. Mooi hoe je dat doet.
   Fijn dat mijn blog jou hoop en kracht geeft om ook zelf de controle meer te kunnen laten vieren/ loslaten.
   Elke dag een stapje meer…
   Hoe gaat het verder met jou?
   Lieve groetjes,
   Laura

 • Heel leuk om te lezen dit Laura! Geniet ervan 🙂

  • Laura van Kleef 3 juni 2018 at 14:48

   Dankjewel Lotte! <3 Hoop dat met jou ook alles goed gaat. Hier in ieder geval alles top!

 • Hoi lieve Lau en Wou,

  Keigoed, keigaaf jouw blog. Ik geniet mee, te gek. Ik wens jullie nog veel meer van dit moois en goeds. Wow! Liefs, Marleen ?

  • Laura van Kleef 3 juni 2018 at 14:48

   Lieve Marleen,
   Dankjewel voor je berichtje. Leuk dat je mijn blog leest en zo een beetje kunt meegenieten van onze trip. Dikke knuffel van ons!

 • Dank voor je prachtige (reis)verhalen, levenswijsheden voor jong en oud, indrukwekkende foto’s….Wat kun je het allemaal goed en fijn verwoorden. Ik geniet met jullie mee en geniet met volle teugen van deze unieke kans: hij komt gewoon op je pad! Lieve groetjes uit Breda ?? Luus Gent

  • Laura van Kleef 25 juni 2018 at 12:19

   Hee Luusje,
   Dat is nog eens leuk een berichtje van u te krijgen via mijn website! Super leuk? Bedankt voor de mooie woorden!!
   Ik hoop dat het met u in Breda ook allemaal goed gaat en het lekker rustig is met de gezondheid.

   Lieve groetjes uit het prachtige Noorwegen! Liefs Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?