Slecht slapen, vermoeidheid, hartkloppingen: wat als stress vastzit in je lichaam?

Slecht slapen, vermoeidheid, hartkloppingen: wat als stress vastzit in je lichaam?

1923 2560 Laura van Kleef

Als je lijf niet tot rust komt, ook al is de stress voorbij

Periodes van stress kennen we allemaal wel. Maar soms blijft je lichaam in een staat van opperste paraatheid, terwijl er aan de buitenkant allang geen stress meer lijkt te zijn. Ik ken dat maar al te goed. Periodes met hartkloppingen, maandenlang slecht slapen en een lijf dat continu ‘aan’ staat. Voor mij was het jarenlang de realiteit. Continu was ik mijn lijf aan het checken op die spanning. Een soort hyperfocus op mijn middenrif die aangespannen stond, op mijn schouders en ademhaling. Heel vermoeiend en echt om gek van te worden!

Vage lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak

Misschien herken je het wel: je hartslag voelt alsof je de marathon hebt gerend, je slaapt slecht en je voelt je onrustig. De hele dag giert de spanning door je lijf. Maar als je naar de huisarts gaat, is er “niets aan de hand”. Toch voel jij aan alles: er is wél iets aan de hand. Je voelt je  overprikkeld, uitgeput en je voelt dat het zo niet langer meer gaat. Het lijkt wel alsof je lichaam nog steeds denkt dat er gevaar dreigt, ook al is alles om je heen rustig.

Stress in je lichaam die zich vastzet

Wanneer stress te lang aanhoudt, slaat dit zich op in je lichaam. Je systeem blijft in een soort overlevingsstand hangen en schakelt niet meer vanzelf terug naar rust. Misschien begrijp je niet waarom je lichaam steeds zo ‘aan’ staat of waarom je ademhaling hoog zit, zelfs als je hoofd denkt dat er niets aan de hand is.

Ons zenuwstelsel bestaat grofweg uit twee delen: het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel. Het parasympathische deel zorgt ervoor dat je herstelt na een periode van stress. Het brengt je hartslag omlaag, ontspant je spieren en helpt je weer tot rust komen. Maar wanneer je langdurig onder spanning hebt gestaan, raakt dit systeem uit balans. Het sympathische zenuwstelsel blijft actief, alsof je lichaam zich nog steeds moet voorbereiden op gevaar. Je komt niet meer in de ruststand. En dat merk je aan:

  • Je spieren spannen zich steeds aan, ook al is er feitelijk niets aan de hand
  • Je ademt hoog. Hoe meer je erop let, hoe erger het lijkt te worden
  • Je voelt je overprikkeld of angstig
  • Je bent uitgeput, vaak al bij het opstaan
  • Je hebt het gevoel jezelf kwijt te zijn
  • Je denkt regelmatig: “Is dit nou mijn leven? Ik wil het anders”
  • Je hebt allerlei vage lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak

Praten is niet meer genoeg, je lichaam wil gehoord worden

Veel mensen die bij mij komen, hebben al véél geprobeerd. Gesprekken met psychologen, coachtrajecten, medicatie, mindfulness, de POH, voedingssupplementen… en ga zo maar door. En toch blijft hun lijf protesteren. Je lichaam doet dat niet voor niets… Misschien voelt het alsof je lijf je tegenwerkt. Misschien ben je er zelfs boos op. Dit herken ik. Ik heb ook periodes gehad dat ik dacht: “Doe nou eens normaal, stom lijf!”. Inmiddels weet ik: Je lichaam is niet tegen je. Het is juist bezig om jou te beschermen. Het wil jou gezond houden. Al die klachten, al die onrust willen je zó graag iets vertellen. Iets dat zich diep in jouw lichaam heeft vastgezet, maar héél graag naar buiten wil. Dit kan gaan om oude familiepatronen, om jarenlange inhouding van emoties, het kan gaan over letterlijk je stem inzetten en vertellen wat je jarenlang hebt ingeslikt etc. Je kunt praten totdat je een ons weegt, maar je lichaam onthoudt stress. Het raakt gewend aan een bepaalde staat van spanning. Om daaruit te komen, is praten alleen vaak niet genoeg. Daarom werk ik lichaamsgericht. In mijn sessies gaan we naar het “voelen” om te ontdekken wat er vastzit en geven we dat ruimte. En als je lichaam dan eindelijk z’n verhaal kan doen, als het éindelijk écht gehoord wordt, kan het weer ontspannen.

Ik weet hoe het voelt om continu stress in je lichaam te voelen

Ik weet hoe zwaar de dagen kunnen voelen als je je zo opgefokt voelt. Als je continu ‘aan’ staat en de uitknop nergens meer te vinden is. Ik weet hoe het is om jarenlang slecht te slapen. Om je alleen nog maar gespannen te voelen, alsof je een bom bent die ieder moment kan ontploffen.

I’ve been there too.

Ik kwam daar zelf ook niet uit. Ik heb veel hulp gezocht en veel verschillende vormen therapieën gevolgd. Wat voor mij het meest helend was? Lichaamsgericht werken.Daarom is dat ook de basis van wat ik nu doe: Gevoelens laten stromen en contact maken met wie jij in essentie bent. Want jij bent niet alleen maar boos, onrustig en negatief. In essentie ben je ook rust, zachtheid en liefde. Dat ben je alleen nu even kwijt. Samen kijken we naar waar spanning zich vastzet, welke signalen je lijf geeft en hoe je daar weer op kunt leren vertrouwen.

Soms met aanraking, soms met beweging, soms in stilte of gesprek. Wat ik het belangrijkste vind is dat jij je veilig en gezien voelt. Want alles, maar dan ook alles in jou verdient het om gezien te worden.

Voel jij nu: JA, dit is zo hoe ik het nu ervaar?

Als je je herkent in dit verhaal, als je moe bent van het vechten, het zoeken en het ‘doorgaan’ terwijl je lijf op de rem trapt, weet dan: er is licht aan het einde van de tunnel. Én: JE HEBT HIERBIJ HULP NODIG.

Ik werk met vrouwen die zich herkennen in dit patroon. Vrouwen die lang alle ballen in de lucht hebben gehouden om het vol te houden, maar nu voelen: ik kan het niet meer zo!

In mijn praktijk is er ruimte om te zijn met wat er is. Er is ruimte om stil te vallen. Om te huilen. Te bewegen. Boos te zijn… Alles.

Wil je ontdekken of lichaamsgerichte therapie iets voor jou is?

Neem gerust contact met me op via info@via-laura.nl. In alle rust kijken we samen of mijn manier van werken bij jou past.

Twijfel je nog of wil je eerst even kennismaken?
Dan plannen we vrijblijvend een (kort) telefonisch gesprek in. Je bent welkom.

Alle liefs,
Laura

Volg je mij al?
    Log uit