Mijn ervaring met hartkloppingen zonder duidelijke reden
Jarenlang had ik hartkloppingen zonder duidelijke reden. Het begon rond mijn 18e. Ik weet het nog goed: ik zat te studeren en mijn hart ging tekeer alsof ik net de marathon had gelopen. Vanaf die dag ging dit gevoel niet meer weg. Het werd een vicieuze cirkel van angst. Angst om dat vreselijke paniekgevoel met hartkloppingen weer te voelen. Ik voelde het wanneer ik met iemand praatte, als ik in de trein zat, gewoon bij mijn ouders op de bank. Het ging mijn hele leven beheersen. Ik voelde me continu angstig, opgejaagd en gestresst. Ontspannen lukte niet meer…
Misschien herken jij dit ook. Je hart bonst in je keel, zonder duidelijke reden. En hoe meer je erop let, hoe erger het lijkt te worden. Maar hoe komt dit eigenlijk? Waarom krijg je hartkloppingen? In deze blog leg ik het je uit en laat ik zien hoe je uit deze vicieuze cirkel kunt stappen.
Waarom mijn focus op hartkloppingen de klachten verergerde
Destijds had ik werkelijk geen idee dat mijn eigen stress en angst mijn hartkloppingen in stand hielden. Uit wanhoop en ook omdat ik bang was dat er iets ernstigs met me aan de hand was, liet ik bij de huisarts meerdere hartfilmpjes maken. Ook heb ik een week lang met een apparaat rondgelopen om mijn hartslag bij te houden. Hier kwamen geen verontrustende uitslagen uit. Er bleek helemaal niets mis te zijn met mijn hart. Maar wat was het dan wel? Hoe meer ik focuste op de harde slagen van mijn hart, hoe erger het werd. Pas veel later begreep ik dat mijn lichaam reageerde op mijn gedachten en dat ikzelf met mijn hyperfocus op mijn hartslag de klachten verergerden.
Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel van hartkloppingen?
Meer dan 10 jaar had ik dagelijks hartkloppingen. Mijn hart ging constant tekeer, zonder dat ik begreep waarom. In therapie ontdekte ik dat mijn hartkloppingen niet alleen lichamelijk waren, maar dieper lagen.
Ik kwam erachter dat mijn hartkloppingen te maken hadden met ingehouden emoties, vooral ingehouden boosheid. Een therapeut zei: Laura, jij bent niet boos, jij bent furieus! Tot dat moment had ik geen idee dat ik boos was… Het was een patroon dat ik jarenlang negeerde. Boosheid werd thuis niet besproken, maar mijn lichaam gaf duidelijk signalen dat er spanning was. Mijn hart reageerde op deze onuitgesproken emoties.
Door therapie, dramatherapie en bokslessen leerde ik mijn emoties te uiten. Boksen was voor mij een manier om mijn emoties eruit te gooien. Én…: mijn hartkloppingen verdwenen. Dit was de grootste les in het verminderen van mijn hartkloppingen. In mijn praktijk zie ik vaak dat mensen met hartkloppingen vaak niet weten waar ze vandaan komen. Het inhouden van emoties is vaak de onderliggende oorzaak.
Hoe haptonomie helpt bij hartkloppingen zonder duidelijke reden
Gevoelens van angst, paniek en een hart dat zo hard bonst alsof het lijkt of je net de marathon hebt gelopen, zijn natuurlijk helemaal niet fijn. Nee, dat wil je niet… Ik wil jou de lange zoektocht naar de juiste hulp die ik destijds heb gehad, besparen. Voor mij en inmiddels ook voor heel veel andere mensen die ik heb mogen helpen, is het meest belangrijke om je zenuwstelsel weer tot rust te krijgen. Als je hartkloppingen ervaart door stress, staat je zenuwstelsel op standje ‘alert en aan’. Om je lichaam weer tot rust te brengen, om weer echt te kunnen ontspannen, heb je aanraking nodig.

Aanraking vanuit de haptonomie
Haptonomie helpt je lichaam zich weer veilig en ontspannen te voelen, en brengt je zenuwstelsel terug naar rust. Dit kan al door een bewuste aanraking met mijn hand op je rug. Dit kan met kleding aan, maar ook op de blote huid als dat fijner voelt. Het helpt je om de spanning los te laten die je lichaam heeft vastgehouden en zorgt ervoor dat je weer in contact komt met jezelf.
Wat ik zelf heb ervaren en wat ik dagelijks zie in mijn praktijk, is dat een aanraking, de vicieuze cirkel van stress en hartkloppingen langzaam kan doorbreken. Je lichaam kan eindelijk terug naar een natuurlijke staat van kalmte. Het is alsof je lichaam eindelijk weer echt van jou is, na al die tijd van continue spanning en alertheid.
Wil je meer weten over wat haptonomie inhoudt? Lees dan alles op de website van het Instituut voor Toegepaste Haptonomie (ITH), de plek waar ik mijn opleiding volg.
Ik help je graag!
Als je merkt dat stress en hartkloppingen je dagelijks leven beheersen, weet ik precies hoe je je voelt. Maar wat als ik je vertel dat je deze vicieuze cirkel kunt doorbreken? Ik heb een nieuw traject waar ik méga enthousiast over ben: een bewezen manier om je zenuwstelsel tot rust te brengen en de spanning in je lichaam los te laten.
In mijn Free Flow Traject ontdek je hoe je weer kunt ontspannen en je je hartkloppingen zonder duidelijke reden vaarwel kunt zeggen. Wil je weten hoe? Klik op de button hieronder om alles te lezen over dit traject.
1 comment