Tevreden zijn met jezelf, hoe doe je dat?

Tevreden zijn met jezelf, hoe doe je dat?

900 643 Laura van Kleef

Een eetstoornis en tevreden zijn met jezelf gaan lastig samen

Jarenlang vond ik mezelf niet goed genoeg. Het kon altijd beter, socialer en slanker. Een 6 halen op school, dat was niet genoeg. Maar had ik een 8 gehaald, ook dan kon het beter vond ik. Had ik een lekkere maaltijd voor mij en mijn ouders gekookt, dan had ik daar altijd iets op aan te merken. Het had wat zouter, kleurrijker of smeuïger mogen zijn. ”It was never good enough.”

Hoe ik mezelf stap voor stap heb leren accepteren

Tevreden zijn met jezelf betekent voor mij dat ik mezelf accepteer zoals ik ben. Oké, dat klinkt wel heel cliché. Ik zal het toelichten. Zoals ik hierboven als schreef, vond ik vroeger dat ik niet goed genoeg was. Dat ik het altijd beter kon doen. Dat ik socialer moest zijn, succesvoller, grappiger, dat ik moest weten wat ik wilde worden, betere cijfers moest halen, beter moest kunnen zingen en ga zo maar door. Wat een ellende nu ik het zo teruglees.

De afgelopen jaren heb ik hard aan mezelf gewerkt om mezelf te accepteren zoals ik ben. In dit blog deel ik 4 tips die mij hebben geholpen tevreden te zijn met mezelf. Ik hoop dat de tips en inzichten jou kunnen helpen op weg naar een leven waarin jij jezelf accepteert zoals je bent. Puur omdat ik vind dat je dat verdient!

1.

Stop met racen tegen jezelf

Als het altijd beter kan en je toch nooit tevreden bent, dan is er ook geen finish. Je blijft een onhaalbare race tegen jezelf spelen, want welke plaats je ook haalt aan de finish ”het is toch niet goed genoeg”. Of nouja, misschien is de eerste plaats goed? Maar wat een hoop energie kost het om altijd nummer 1 te willen zijn. Stop met racen tegen jezelf, het put je volledig uit. Onthoud dat perfectie niet bestaat. Het is precies goed zoals je het hebt gedaan. Niet meer en niet minder. Wanneer je jezelf accepteert zoals je bent, hoef je helemaal niet te racen. Dan kun je tevreden zijn met jezelf, ook al haal je niet het podium of de gouden plak.

2.

Imperfectie is de aard van het mens-zijn

Moeder natuur heeft ervoor gezorgd dat ieder mens anders is. De één heeft een grote neus, de ander een kleine, de ene mens is groot en de ander klein, de één heeft aanleg om dik te worden en de ander heeft een spijsvertering waar ieder ander jaloers op is. Wat zou een wereld met ‘perfecte’ mensen saai zijn, denk je niet?
Het omarmen van mijn eigen mens-zijn is wat ik heb moeten leren en accepteren. Voor mij betekent dit dat ik mezelf zie als een inspirerend, kwetsbaar en veelzijdig persoon met mijn eigen talenten. Ook ik heb mijn schaduwkanten net als ieder ander. Mijn rare trekjes, soms impulsieve acties en vervelende opmerkingen horen ook bij mij. Dat maakt mij mens en heerlijk imperfect.

3.

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Wanneer je een eetstoornis hebt, lijkt het soms alsof jij de enige bent met problemen. Als je verder zou kijken en mensen op straat zou vragen hoe het met ze gaat, zul je ontdekken dat ieder mens zijn eigen shit heeft. Dat ieder mens een eigen strijd heeft. Het gaat er echter om hoe jij met je eigen shit omgaat. Kun jij van je shit je mest maken? Dit laatste heeft mij enorm ver gebracht in het kunnen accepteren van mezelf. Door mijn verleden en pijn te accepteren, ben ik veel meer in verbinding gekomen met mezelf. Ik kwam er daardoor achter dat ik snakte naar liefde, begrip, erkenning en verbondenheid. Iets waar ik grote stappen in heb gezet en wat me heeft gebracht tot zelfacceptatie.

4.

Zelfliefde en zelfacceptatie

Zelfacceptatie vormt de basis voor zelfliefde. Maar als je niet tevreden bent met jezelf, hoe kun je dan van jezelf houden? Er zijn stappen voor nodig om van jezelf te leren houden. Ikzelf ben jaren geleden begonnen met liefdevol naar mezelf te gaan praten. Zowel hardop in de spiegel als in mijn gedachten wanneer ik bijvoorbeeld in de trein zat. Ik schreef zinnen op die ik wilde geloven en zei iedere dag deze zinnen 10,20 of wel 30 keer tegen mezelf. Zinnen als ‘ik hoef me niet beter voor te doen dan ik ben’, ‘ik ben liefdevol’, ‘ik ben goed, precies zoals ik ben’ enz. Ook al geloofde ik er in het begin geen woord van, toch heb volgehouden en ben ik erin gaan geloven. Wauw, wat heeft dit me veel opgeleverd. Misschien denk je nu: ‘dat gaat mij niet helpen’. Toch wil ik je adviseren het te proberen en minimaal een maand vol te houden. Als het bij mij heeft gewerkt, waarom zou het jou niet kunnen helpen?

Tevreden zijn met jezelf leer je niet van de één op andere dag. Zeker niet wanneer jij al jaren stoeit met je negatieve gedachten en een negatief zelfbeeld. In de coachsessies van Via Laura besteden we veel aandacht aan je zelfbeeld en gedachtenpatroon. We onderzoeken waarom je denkt, voelt en gedraagt zoals je doet. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op.

Ik hoop dat je met deze tips stappen kunt zetten in jouw herstel en meer tevreden leert zijn met wie je bent.

Dat gun ik je van harte.

Ik wens je een fijne week toe.
Lieve groet,

Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?