Heb jij een muur om je heen gebouwd?

Heb jij een muur om je heen gebouwd?

1920 1280 Laura van Kleef

In mijn puberteit waarin ik mijn eetstoornis ontwikkelde heb ik een grote muur om me heen gebouwd. Een muur die eerst diende om mij te beschermen. Beschermen tegen mensen die me zouden kunnen kwetsen, me pijn zouden doen en die me beschermde tegen mensen die te dichtbij in mijn buurt kwamen. Een muur die ervoor zorgde dat ik helemaal in mezelf verkeerd was en ervoor zorgde dat andere mensen geen contact met me konden maken. Het leek voor mij wel als contact, maar als ik nu naar deze vriendschappen kijk was er totaal geen hart tot hart verbinding. Het voelde als hard, als afstandelijk, maar ook heel veilig in mijn eigen zone. De muur leek veilig, maar beknelde me op allerlei gebieden. Ik sloot mezelf op. Niemand kon meer bij me komen en ik ook niet bij hen.

Vertrouwen in mezelf had ik nodig

Met mijn eetstoornis bouwde ik een nog grotere muur om me heen. Mijn eetstoornis was mijn maatje. Iemand op wie ik altijd terug kon vallen en iemand die me in ieder geval niet in de steek liet. Op een gegeven moment ervoer ik dat de muur die ik om me heen had gebouwd eigenlijk helemaal niet zo fijn was. Ik voelde me eenzaam en eigenlijk ook helemaal niet veilig. Ik was bang voor de grote ‘boze’ mensenwereld om me heen. Ik wilde mijn muur omduwen, maar hij was veel te stevig. Er was veel voor nodig: doorzettingsvermogen, een hakbijl, duwen, trekken, opstaan en doorgaan. Maar nog ging ie niet om. Wat uiteindelijk de muur omver duwde was het vertrouwen wat ik beetje bij beetje kreeg in mezelf en daarmee ook in de wereld.

In plaats van een muur om je heen te bouwen mag je een brug gaan bouwen naar anderen toe! Hoe mooi is dat?

De eerste stap

Ben jij teleurgesteld in het verleden? Dan ben je misschien ook voorzichtig met de toekomst. Immers waarin jij gelooft en wat jij gelooft over jezelf en andere mensen, dat neem je mee in nieuwe contacten. Geloof jij dat mannen niet te vertrouwen zijn of dat jij nooit een mooi figuur zult hebben? Hier komen we bij je belemmerende overtuigingen. Overtuigingen over jezelf en je omgeving die jou in de weg zitten en die ervoor zorgen dat jij jouw muur iedere keer weer opzet. In de coachsessies bij Via Laura worden deze overtuigingen tot in de kern uitgezocht, zodat jij helpende en stimulerende gedachten ervoor in de plaats kunt gaan zetten. Liever voor jezelf zijn is de eerste stap.

De muur afbreken

Heel af en toe brak ik de muur een klein stukje af en liet ik iemand toe. Zodra ik merkte dat iemand te dichtbij kwam trok ik de muur zo weer omhoog. Vooral met jongens. Die mochten echt niet in mijn buurt komen. Heb jij last van ervaringen waarin mensen over je heen zijn gelopen, je teleurgesteld hebben of kritiek hebben gegeven? Zolang je met andere mensen in contact bent loop je de kans teleurgesteld te worden. Dat is een feit. Maar is een muur bouwen dan daadwerkelijk de oplossing? Nee, als mens zijn we gemaakt om ons te verbinden met andere mensen. Om fijne relaties te hebben en diepe vriendschappen. Wanneer jij een muur om je heen hebt gebouwd sluit je jezelf op. Niemand kan bij jou naar binnen en je kan zelf niet meer naar buiten. Je zit gevangen in je eigen lichaam. En dat voelt eenzaam.

Bouw een brug

Het klinkt cliché, maar jij besluit zelf wat je met de pijn uit je verleden doet. Natuurlijk is het belangrijk om dingen uit het verleden te verwerken en te uiten. Maar jij bent uiteindelijk degene die verantwoordelijk is voor hoe je in het heden met deze pijn omgaat. Voor mij begint het met vertrouwen in jezelf. Om onvoorwaardelijk van jezelf te gaan houden. Mij heeft het gebruiken van affirmaties hierbij geholpen. In een intakegesprek of coachsessie vertel ik je hier graag meer over. Ik had het net over een brug bouwen naar anderen toe. Wees bewust van welke mensen je op deze brug toelaat, maar laat anderen wél toe. Alleen dan kun je verbinding maken met andere mensen en je muurtje stukje voor stukje afbreken.

Jij bent het waard

Jij bent het waard om je te omringen met lieve mensen. Mensen die jou motiveren, je kunnen laten groeien en bij wie jij helemaal jezelf kunt zijn. Vetrouw erop dat de dingen die op je pad komen niet voor niets zijn. Ook ik heb genoeg dingen op mijn pad gekregen waarvan ik denk ‘waarom?’ Ik ben er nu van overtuigd dat het levenslessen zijn geweest om nog meer tot mezelf te komen. Ik ben er onwijs dankbaar voor dat ik mijn muur inmiddels heb afgebroken. Dat gun ik jou ook!

Heb jij ook een muur om je heen gebouwd en wil jij deze muur afbreken om weer van jezelf te kunnen houden? Plan dan een gratis intakegesprek in. Vind je die stap nog te groot? Dat kan ik begrijpen. Je kunt ook altijd een berichtje sturen. Ik zal deze zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

Leave a Reply

Volg je mij al?