Haptonomie en de kracht van kleine momenten voelen

Haptonomie en de kracht van kleine momenten voelen

4000 6000 Laura van Kleef

Voelen; het is een onmisbaar deel van ons bestaan, maar niet iedereen staat er bewust bij stil. Van huis uit ben ik niet gewend om stil te staan bij mijn gevoelens. In mijn gezin werd er vroeger nooit echt gepraat over hoe je je vanbinnen voelde. Terwijl ik opgroeide, vervaagde mijn eigen gevoel meer en meer. Ik stond vooral in de ‘doe’ en ‘aan-modus’. Presteren en doorgaan. In mijn eetstoornistijd voelde ik nog nauwelijks, zelfs mijn hongergevoel (primair in het leven) voelde ik niet meer. Hoe ik me als persoon voelde, wie ik was, verdween steeds meer naar de achtergrond. En dat terwijl ik écht een gevoelsmens ben.

Voelen is in ons allen aanwezig

Sommige mensen, zoals hoogsensitieve personen (HSP) voelen veel, intens en diep. Deze mensen kom ik veel in mijn praktijk tegen en hierin herken ik mezelf ook. Andere mensen komen met een hulpvraag waarin ze juist meer willen voelen van hun eigen lichaam. En allemaal hebben ze 1 ding gemeen: ze zijn het gevoel met hun lichaam (deels) kwijtgeraakt en zijn in plaats daarvan in het hoofd gaan leven. Hoe je het ook went of keert, voelen is iets wat altijd in ons aanwezig is, zelfs in de kleinste dagelijkse momenten. Dit blog gaat in op het belang van voelen en hoe je dit op een simpele manier weer terug in je leven kunt brengen.

Kleine momenten, groot bewustzijn

Vaak denken we bij voelen aan grote emoties, zoals boosheid, angst of verdriet, terwijl voelen JUIST in de kleine subtiele momenten zit. Je kunt bewust leren voelen door aandacht te schenken aan deze momentjes gedurende je dag. Begin eens heel simpel: pak je mok thee of cappuccino in je handen en voel eens; voel het eens heel bewust in je handen. Voel de warmte door je vingers trekken en je lichaam opwarmen. Het brengt je direct naar het hier en nu. Of voel eens heel bewust het koude water uit de kraan op je huid. Het ijskoude water herinnert je aan de levendigheid van je lichaam. Of voel eens bewust de textuur van je kleding op je huid wanneer je ademt. Hoe voelt je trui aan op je huid, voelt je ‘m heen en weer bewegen op het ritme van je adem? Voelt je trui warm, zacht, hard? Het zijn die momenten op een dag waarin je meer in contact kunt komen met je lichaam en je omgeving. Probeer het eens. Voor mij maakt het een wereld van verschil.

Haptonomie veranderde mijn leven

Haptonomie is de leer van het voelen, zowel fysiek als emotioneel. Het laat ons zien dat aanraking en lichaamsbewustzijn nodig zijn voor het maken van contact met onszelf en anderen om ons heen. Door bewust te voelen en ons lijf te ervaren, krijgen we inzicht in wat we daadwerkelijk nodig hebben. En zoals ik hierboven al schreef, begint dat bij simpelweg ‘stilstaan’ bij wat je voelt. Of dit nu de warme zonnestralen zijn die je op je huid voelt, de aanraking van je partner of de frisse lucht die je inademt, het brengt je dichterbij jezelf en maakt je meer verbonden met de wereld om je heen. Voor mij persoonlijk heeft de wereld van de ’tast’, het aanraken en voelen (haptonomie) mijn leven enorm veranderd. Van een meisje dat compleet in haar hoofd leefde, in zichzelf gekeerd en weinig levensvreugde, naar een meer open vrouw in contact met zichzelf én de mensen om me heen. Deze bewustzijnsoefeningen van mijn warme cappuccino in de ochtend voelen op mijn handen, de koude straal water over mijn handen, helpen mij hier iedere dag in. Én wat mij het allermeeste helpt: aanraking door anderen, verbinding met lieve mensen om me heen. Of dit nou zit in een knuffel, een aanraking op mijn schouder of een diepgaand gesprek. Het gaat om even echt gezien en gevoeld worden. Soms heel kwetsbaar, maar o zo helend.

Ben jij nou geïnteresseerd in dit onderwerp en voel je ‘hier wil ik eens meer van weten’? Laat het me weten, dan kunnen we samen eens sparren over dit prachtige onderwerp.

Leave a Reply

Volg je mij al?