Van curling ouder tot rugdekking: hoe steunen zonder te sturen?

Van curling ouder tot rugdekking: hoe steunen zonder te sturen?

1280 806 Laura van Kleef

Als ouders wil je niets liever dan dat het goed gaat met je kind. Zeker nu ik zelf moeder ben van 2 kids, voel ik dat innerlijke gevoel van: “Kom niet aan mijn kind, ik bescherm je!”. Ik snap het… En ik zie nu ook de valkuil: ‘het altijd goed moeten laten gaan’. Als kind krijg je dan onbewust de boodschap mee dat ze perfect moeten zijn. Dat gevoel ken ik wel…en jij? Ik kan je vertellen: Daar betaal je later in je leven een hoge prijs voor.

Rugdekking of ruggesteun

Zowel rugdekking als ruggesteun hebben we als mens nodig van onze ouders. Bij rugdekking moet je denken aan het gevoel dat iemand er écht voor je is. Je ouders staan achter je, bieden bescherming en creëren een veilige basis. Vanuit die veiligheid kan je de ruimte in en zelfstandig stappen zetten. Wetende dat je ouders er zijn als het nodig is. Bij ruggesteun voel je als kind: ‘je ouders zijn er voor je, maar ze lossen het niet allemaal voor je op’. Ze moedigen je aan om zelf uitdagingen aan te gaan. Dit geeft vertrouwen, veekracht en zelfstandigheid. Én vaak een gevoel van: “Ik durf mezelf te laten zien, je richt jezelf op naar de wereld”

De curling ouder: alles wegvegen voor je kind

Curling ouders is een term die wordt gebruikt om ouders te beschrijven die veel obstakels voor hun kinderen uit de weg ruimen. Net zoals een curling team het ijs glad maakt voor de steen. Voorbeeldjes: Je vader betaalt alles voor je, je moeder belt je werkgever omdat je problemen op je werk ervaart en je vader pakt altijd je sporttas in. Hoewel dit vaak liefdevol is bedoeld, heeft het zo z’n nadelen. Als ik naar mezelf kijk, zit ik meer aan de kant van overbeschermend opgevoed (curling) dan dat ik echt mijn eigenheid kon ontdekken (ruggesteun) en m’n ouders mij het gevoel gaven: “je mag vallen en opstaan, we staan achter je en houden van je”. Kinderen van curling ouders krijgen minder de kans om met uitdagingen om te gaan en ontwikkelen minder zelfvertrouwen/ veerkracht. Eigenlijk leert het kind niet echt vallen en weer zelf opstaan met aanmoediging van de ouders. Misschien heb jij daar ook wel last van.

Je mag gaan halen wat je tekort bent gekomen

Gisteren deden we een aantal prachtige oefeningen op de opleiding waarin ik zowel de ruggesteun (mezelf oprichten en ruimte innemen) als rugdekking “(ik ben er voor je”) aan den lijve heb mogen voelen. We deden een oefening waarbij iemand als begeleider achter mij moest gaan staan en mij rugdekking en/of ruggesteun mocht bieden, dat wat nodig was in mijn situatie. Daar waar mijn hoofd zei: Ik heb ruggesteun nodig (want ja ik moet toch zelf de wereld ingaan), werd me duidelijk dat ik juist sterk de behoefte had aan rugdekking. Even helemaal voelen dat de ander er voor mij was, volledig, mogen leunen en de steun van de ander kunnen voelen en tegelijkertijd mijn eigen stevigheid voelen. Dus niet verdwijnen in de ander, maar heel stevig mijn eigen stevigheid voelend in mijn lichaam. En jeminee wat was dit fijn!!! Het voelde letterlijk of mijn hele lijf werd opgeladen, alsof ik als een elektrische auto werd opgeladen door de paal die achter mij stond. Dit voelde zo gegrond, zo stevig, zo IK. Het brengt mij ook weer bij mijn essentie als therapeut. Dat wat ik de ander te bieden heb: dat jij even helemaal jij mag zijn bij mij, met alles wat er op dat moment is. Nou, als dat geen cadeau is!? Dan weet ik het niet meer.

Anno 2025

In een tijd waarin prestatiedruk hoog is en sociale media een ideaalbeeld lijkt, is rugdekking belangrijker dan ooit. Kinderen voelen vaak de druk om perfect te zijn, terwijl ze tegelijkertijd te weinig ruimte krijgen om fouten te maken. En dat is funest.Met de juiste balans van rugdekking en ruggesteun leer je als kind omgaan met uitdagingen. Je leert opstaan na een tegenslag en krijgt het zelfvertrouwen om je eigen pad te bewandelen. En dat met de wetenschap dat je ouders achter je staan.

Het is geen kwestie van alles zelf oplossen of  iemand aan z’n lot overlaten, maar van samen groeien.

Herken je jezelf in het gevoel van te weinig steun vroeger, of ben je ouder en zie je je kind worstelen met zichzelf? Laten we samen kijken hoe jij als ouder rugdekking en ruggesteun kunt bieden. Neem gerust contact met me op. Samen bouwen we aan het meer worden van jezelf.

Leave a Reply

Volg je mij al?