Excuus Truus

Excuus Truus

999 665 Laura van Kleef

>

Het komt mij geregeld voor dat ik excuses maak. Uren loop ik dan te wikken en wegen. Zal ik het wel doen of niet doen? Maak jij ook excuses? Zoals: ‘ik ben te moe’, ‘ik kan het niet’, ‘ik ben het vergeten’ of ‘ik doe het morgen wel’. Bullshit! Spring in het diepe, ga het gewoon doen. Oké, het is soms spannend om dingen te ondernemen, maar juist door te doen ga je groeien als mens. Vaak houden onze gedachten ons in een soort van slachtofferrol om het maar niet te hoeven doen.
Bijvoorbeeld smoesjes verzinnen om het huishouden nog een dagje uit te stellen, puur omdat je daar op dat moment echt geen zin in heb.

Veel mensen gebruiken excuses om ergens onderuit te komen. Je hebt bijvoorbeeld ergens geen zin in, je vindt iets eng of krijgt het moeilijk voor elkaar. Het lijkt dan gemakkelijker een excuses te verzinnen in plaats van de waarheid te vertellen en je kwetsbaar op te stellen.

Hopelijk kunnen de 7 tips jou helpen je excuses aan de kant te schuiven en het gewoon te gaan doen.

1.

Stop met wikken en wegen

Je kunt uren nadenken of je iets wel of niet wilt doen. Zonde van je tijd lijkt mij! Die tijd had je immers aan veel leukere dingen kunnen besteden. Dus, neem een actieve houding aan en begin aan die taak waar je niet zoveel zin in had. Vind je het lastig een keuze te maken? Hak toch nu de knoop door! Welke keuze je ook maakt, het is goed.

2.

Social media uit!

Uitstelgedrag van social media klinkt mij bekend in de oren. Soms kan ik uren bezig zijn met het checken van Facebook, mijn e-mail of Instagram. Het leidt je af van waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn, namelijk jouw taak. Probeer geen excuses te vinden voor jouw taak door afleiding te zoeken op social media. Het kost veel tijd en uiteindelijk zul je je taak toch nog uit moeten voeren.

3.

Begin met de vervelendste of moeilijkste taak

Zelf maak ik vaak excuses voor dingen die ik echt niet leuk vind om te doen. Het schoonmaken van de badkamer is één van die dingen waar ik een bloedhekel aan heb. Echter geeft het me wel een goed gevoel als de badkamer lekker schoon en fris is. Mijn tip is daarom om met de vervelendste taak het eerst te doen. Het moet toch gebeuren en het afronden van de taak geeft vaak een gevoel van zelfvertrouwen en opluchting.

4.

Maak het leuk voor jezelf

Ook al is niet alles even leuk om te doen, dan nog kun je het zo leuk mogelijk maken voor jezelf. Ik heb een lange tijd bij oude mensen gepoetst. Nou, zoals je hierboven al kon lezen houd ik helemaal niet van poetsen. Toch probeerde ik iedere dag er iets leuks van te maken, door muziek op te zetten, gezellig met de mensen een praatje te maken. Maar vooral door een positieve houding en uitstraling aan te nemen, kon ik mezelf oppeppen en er iets leuks van maken.

5.

Zet je over je excuses heen

Denk je te moe te zijn om iets te ondernemen? Het kan toch niet zo zijn dat we op onze leeftijd al te moe daarvoor zijn? Is het echt dat je te moe bent of speelt er iets anders waardoor je dit als excuus gebruikt? Bij mezelf is het vaak een kwestie van me eroverheen zetten en het toch te gaan doen. Ik merk dan vaak dat ik toch nog meer energie heb dan ik op voorhand dacht.

6.

Ga zorgvuldig met je tijd om

Veel mensen zeggen tegenwoordig dat ze geen tijd hebben om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen. Geen tijd om te gaan sporten, geen tijd voor een belletje of mailtje of voor leuke, ontspannende activiteiten. Maar is dat wel zo? Heb je echt geen tijd om je vriendin te bellen of heb je er op dat moment gewoon geen zin in en gebruik je je vermoeidheid als excuus? Er zitten 24 uren in een dag, waarvan je er 7-8 uur gebruikt voor slapen. Met een goede planning zul je merken dat je veel meer uit je dag kunt halen dan je nu misschien voor ogen hebt.

7.

Haal jezelf uit de sleur

Natuurlijk heeft iedereen wel eens een ‘off-day’. Ikzelf ben dan niet bepaald in de stemming om iets te ondernemen. Ook weet ik van mezelf dat ik hierin kan blijven hangen, waardoor ik mezelf in een negatieve vibe laat zitten. Mij helpt het nu om te accepteren dat het op dat moment even vervelend is, maar ook mezelf die schop onder me kont te geven die ik nodig heb. Ieder mens maakt dingen mee in zijn leven, leuke en minder leuke dingen. Het gaat om de manier waarop jij jezelf uit deze sleur kunt halen.  

Welke excuses maak jij? Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst op dit blog.

Leave a Reply

Volg je mij al?