Ligt jouw geluk om de hoek?

Ligt jouw geluk om de hoek?

4032 3024 Laura van Kleef

Straks wordt het beter… Een valkuil waar we allemaal van tijd tot tijd intrappen. Ja, volgende week heb je dat leuke feestje waar je al zo lang naar uitkijkt. Daarna zal je je wel weer beter voelen. Onder de mensen komen zal je goed doen. Of de gedachte dat als je iets hebt, je dan wel gelukkig(er) zal zijn. Als je veel geld hebt. Een leuke man hebt ontmoet. Een andere baan hebt. Je huis is gepimpt met nieuwe meubels of dat moment dat je nieuwe kleding hebt gekocht. Ja, dan…pas dan voel je je gelukkig. Je gedachten volledig gefocust op de toekomst….Hmm..een grote valkuil als je het mij vraagt.

Stel jij je geluk uit?

Veel mensen zijn uitstellers. Ze zijn bezig met het volgende project. Het volgende doel. Met wat komen gaat. Ze staren zich blind op de toekomst. Want ja, daar in de toekomst wordt het vast beter. Daarin ga je misschien wel herstellen van je eetstoornis. Daarin wordt je misschien wel gelukkig. Herken jij één van de volgende gedachtes?

 • ”Als ik dit werk af heb, dan kan ik daarna ontspannen.”
 • ”Nog twee maanden bikkelen, daarna heb ik lekker drie weken vakantie.”
 • ”Als mijn huis is ingericht, dan heb ik rust”
 • “Als ik heb gesport, dan voel ik me blijer”
 • ”Als ik op die plek in het bos ben, kan ik ontspannen”
 • “Volgende week begin ik met beter voor mezelf te zorgen”

Deze gedachten. Ook voor mij zijn ze herkenbaar. Maar helpen ze mij? Helpen ze jou? Niet echt denk ik.  Ze helpen mij immers niet om meer van mijn leven te genieten. Door deze gedachten ben je altijd bezig met wat er om de hoek ligt. Met wat er in het verschiet ligt. Met wat er nog moet komen. Maar gaat het ooit komen? Maakt het uit of jouw huis al is ingericht? Maakt het echt uit of het werk al is gedaan? En kan je echt van die vakantie genieten als je nu zo keihard doorwerkt? Volgens mij zijn het illusies.

Als je het gevoel hebt dat jouw geluk in de toekomst ligt, dan zal het daar blijven liggen.

Waar ligt jouw geluk?

Als je steeds bezig bent met wat nog moet komen. Met een ander doel. Met morgen. Met volgende week of volgende maand. Met hoe het gaat zijn als jij bent hersteld van jouw eetstoornis. Wat gebeurt er dan? Dan ben je je geluk aan het uitstellen. Alsof je nu op ‘pauze’ staat. Alsof je nu niet leeft.

Ik kom dit in mijn eigen leven nu regelmatig tegen. Tot grote ergernis als ik heel eerlijk ben. Ik wil dit veranderen. Ik leef bijvoorbeeld erg toe naar gezellige feestjes of momenten met fijne mensen. Ik denk na over een volle praktijk in de toekomst. Over workshops die ik wil gaan geven. Maar als het zover is of het is net voorbij, dan ben ik met mijn gedachten alweer bij het volgende moment. Bij wat ik morgen moet gaan doen of volgende week. Bij de meeting van donderdag in Utrecht, het etentje van vrijdag, de boodschappen die ik morgen moet doen, wat ik wil gaan koken of welk volgend blog ik ga schrijven. Pff..best vermoeiend… Herken jij dit? Ik ben benieuwd! Laat je het weten in een reactie onder dit blog?

Stilstaan

Je wilt je dus gelukkig voelen, maar weet nu dat het niet helpt dit in de toekomst te blijven gooien. Het leven speelt zich immers nu af. Vandaag. Op dit moment. In het NU. Pas als je stil durft te gaan staan, in het moment gaat zijn, pas dan kun je geluk ervaren. Zelf ervaar ik dit echt zo. Dat wanneer ik niet in de toekomst denk, ik veel meer kan genieten en ‘gewoon kan zijn’. Zo genoot ik gisteren intens van het moment met mijn familie. Heerlijk!

Dus:

 • Begin niet met leven als je herstelt bent van je eetstoornis. Ook nu leef jij.
 • Ontspan ook wanneer een project nog niet af is. Dat plan komt echt wel af.
 • Begin niet pas met leven als je met pensioen bent. Zo zonde van je tijd!
 • Ga niet pas genieten van me-time als je kinderen uit huis zijn. Ook nu heb je dit echt nodig!

Voor mijzelf is het belangrijk om me te blijven realiseren dat niemands leven perfect is. Ook al lijkt dit wel zo op Instagram en Facebook. Het is gewoon niet de realiteit. Ieder mens heeft soms een rotdag of een moeilijke periode. Als je pas gelukkig kan zijn als al je taken zijn afgevinkt of als je weer een fijn moment met een vriendin ervaart, dan blijf je uitstellen.

Niet gemakkelijk, maar wel waar: ieder moment is een moment om je leven te ervaren. ‘Gewoon zoals het nu is’. Puur en echt. Niet mooier gemaakt, niet geromantiseerd. Gewoon hoe jij het nu ervaart.

Ik wens je alle geluk toe in dit moment!

Laat je niet afleiden door het volgende moment. Nu is nu. Ervaar wat er nu te ervaren valt.

2 comments
 • Mooi geschreven Lau, zeker iets om mee aan de slag te gaan. Helemaal omdat de toekomst voor mij echt te veel spanning geeft. Meer kunnen genieten van het nu.
  Aan de andere kant is het denk ik ook wel weer een motivatie om verder te kijken.. Waar wil ik voor herstellen, wat laat ik nu allemaal gaan wat ik wel weer zou willen kunnen met herstel?
  Bewustworden is een mooi en krachtig iets.. <3

  • Dankjewel Kimberley. En ja, zeker iets om mee aan de slag te gaan. Je bent daarin vast niet de enige. Want hoe vaak denken we: ‘o volgende week ga ik ermee beginnen of ‘als ik dat of dat ben wordt het vast beter’. En wat jij zegt is ook zeker waar, daar was ik me ook bewust van tijdens het schrijven. Motivatie om verder te kijken en nieuwe stappen te zetten heb je nodig voor herstel van je eetstoornis. Zonder die motivatie en kijk op de toekomst daarin kun je immers niet verder. Wat ik meer bedoel is om te kijken naar vandaag in je herstel. Je weet immers nog niet hoe het volgende week gaat of volgende maand. Wat belangrijk is, is je focus te leggen op wat jij vandaag kan veranderen om beter voor jezelf te zorgen. Welke stap jij vandaag kunt zetten. Dag voor dag. Stap voor stap. Om uiteindelijk een betere, gezonde toekomst voor jezelf te creëren. En dat allemaal vanuit het NU.

Leave a Reply

Volg je mij al?