Soms moet je veranderen om jezelf te blijven

Soms moet je veranderen om jezelf te blijven

4032 3024 Laura van Kleef

Soms moet je veranderen om jezelf te blijven. Een quote waar ik even over na moest denken toen ik ‘m las. De zin bleef door mijn hoofd rondspoken. ‘Hier moet ik iets mee’. Verandering…hmm…ja oké, een thema waar ik veel mee bezig ben, ook samen met mijn cliënten. Maar ook iets wat niet zo eenvoudig is. Een mens verandert immers niet zo graag. Het liefst houden we het bij het ‘oude’.

Ronddraaien in dezelfde cirkeltjes

Als je dingen in je leven wilt veranderen, dan zul je dingen anders moeten doen. Klopt toch? Maar hoe vaak blijven we wel niet in dezelfde cirkels ronddraaien? Vaak maandenlang of zelfs jarenlang krijgen we de cirkel niet doorbroken. Verandering…het blijkt nog niet zo simpel te zijn. Hoe komt dat toch? Waarom is het zo lastig om dingen te veranderen? Hoe komt het dat het sommige mensen niet lukt om te stoppen met roken? Waarom lukt het sommige mensen niet vaker te gaan sporten of een ongezond leefpatroon aan te pakken? Ik denk dat veel mensen angst hebben voor verandering. Ze weten immers niet wat ze ervoor terug krijgen en ook lijkt het eindresultaat vaak zo ver weg. Ik denk dat in dit laatste een grote valkuil ligt.

Succesvol veranderen vraagt geduld

Als je iets in je leven wilt veranderen wil je het liefst direct resultaat. Je wilt direct resultaat zien van het vaker sporten, het gezonder eten, meer tijd voor jezelf nemen, vaker ‘nee zeggen’ of andere stappen die je hebt genomen. Helaas: verandering kost tijd. Die week gezonder eten, zal je niet direct gezond maken. De week gestopt met roken is een mooie eerste stap richting het doel van gezonder leven. Maar ‘je leven veranderen’ is een proces. Stap voor stap werken aan jouw doel. En ja..ook terugval hoort daarbij. Vallen en opstaan om jouw doel te bereiken. En heel langzaam…stap voor stap kom je dichter bij jouw doel.

Soms moet je veranderen om jezelf te blijven

Ook ik wil best nog wat in mezelf veranderen...

Dit ben ik. Heerlijk in een korte broek tijdens de klim naar de ‘Preikestolen’ (Noorwegen). Ik hoef mezelf niet te veranderen, maar sommige patronen die ik heb wil ik nog wel graag veranderen.

Vertrouwen kweken

Stel: Je hebt een eetstoornis en je doel is een gezond eetpatroon te krijgen. Je krijgt begeleiding van een diëtiste en start met een basismenu. Je zal niet alle eetgedachten, alle stress rondom eten op één dag kwijt zijn. Dat kost tijd, vertrouwen en heel veel geduld. Je vind het immers spannend om te vertrouwen op het menu en veel mensen zijn bang aan te komen van het menu. Een angst die ikzelf in ieder geval erg had. Het was een irreële angst. Immers zou ik nooit met mijn ‘destijds eetgestoorde gedachten’ in één keer kilo’s aankomen. Dat hield ik echt wel in de gaten. Dat kan ook helemaal niet met een basismenu en zelfs met een aankom-menu gaat dit stapsgewijs. Iedere week wat erbij. Als je door gaat met gesprekken met je diëtiste, het menu wekelijks opbouwt en dit schema blijft volgen, zul je merken dat je je na een paar weken/ maanden echt anders gaat voelen. Je krijgt vertrouwen in jezelf, in je diëtiste, in het menu en in je lichaam. Dit is echt een proces. Vertrouwen is voor mij toch wel de basis hierin geweest. Het kost tijd om dit vertrouwen te kweken.

Geduld is een schone zaak

Veel mensen die in mijn praktijk komen, willen beter worden. Ze willen herstellen. En dat is ook een super motivatie om mee te starten. Daar kan ik mee werken. Voor veel cliënten gaat het genezingsproces echter te langzaam. Ze vallen ‘af en toe’ of vaker terug in oude eet-  of beweegpatronen. De stappen die ze willen zetten, blijken toch lastiger dan gedacht. Tja, verandering…het is niet eenvoudig. Daarom is het zo belangrijk om in kleine stapjes vooruit te gaan. Het is tof om te merken dat jouw inspanning langzaam zijn vruchten afwerpt en dat je stapje voor stapje dichter bij jouw doelen komt. Geduld is dus een schone zaak om te kunnen veranderen. En de allergrootste drijfveer is toch wel jouw motivatie. Als jij voelt dat je iets écht wilt veranderen, dat je er niet meer omheen kunt en het NU wilt gaan doen, dan heb je al het halve werk gedaan. Dat is de eerste stap van waaruit je de komende dagen, weken en maanden verder kunt werken. Zo blijven je doelen haalbaar voor jou.

Wil jij veranderen?

Wil je meer lezen over hoe jij kan veranderen? Lees dan ook de blogs Je zelfbeeld veranderen, Succesroutines, of ‘Goede voornemens vaak een te grote stap‘. Wil je écht jouw leven veranderen en leren hoe je stap voor stap je eetstoornis kunt overwinnen?  Neem dan eens een kijkje op mijn website. Een groeigesprek bij Via Laura is altijd gratis. Maak hier gerust ‘gebruik van’. Ik kan me voorstellen dat het spannend is om deze stap te nemen. Maar…ik bijt echt niet! Én, ik heb ooit ook in jouw positie gestaan. Ik weet hoe lastig de stap is, maar ook hoeveel het kan opluchten als je een fijn gesprek hebt gehad en je je gehoord voelt.

Leave a Reply

Volg je mij al?