Overprikkeling, hoe ga jij ermee om?

Overprikkeling, hoe ga jij ermee om?

4032 3024 Laura van Kleef

Overprikkeling. Het is een hot item in deze tijd. Zeker als je een hoog sensitief persoon bent, ken je het vast wel. Ik neem je even mee in mijn leven op dit moment. Er is veel beweging, een periode die ik als onrustig ervaar. Vrienden en familie weer zien, verhuizen, verhalen over de reis vertellen, weer naar feestjes, weer aan het werk. Poeh…het is even too much. Mijn systeem is overbelast. Ik voel dit lichamelijk sterk. Als ik wakker word voel ik dat ik meteen ‘aan sta’. In de alertstand. Mijn hartslag gaat omhoog. Mijn hoofd gaat piekeren. Over morgen, overmorgen, volgende week. Een soort paniekvoetbal is het. Ik voel me uit balans. Alsof ik te veel ballen in de lucht probeer te houden. Terug in het leven in Nederland.

Doen wat goed voor je is, lukt het jou?

Toen ik terug kwam van mijn reis, nu 3 weken geleden, had ik allerlei ideeën over hoe ik het in Nederland ‘anders’ wilde doen. Minder op mijn mobiele telefoon, alleen nog die dingen doen die mij energie opleveren, gezond eten en sporten, verder werken in mijn bedrijf, weer lekker gaan bloggen etc. Van deze voornemens komt nog niet zo heel veel van de grond. Het mist aan overzicht. De weken vliegen voorbij en het enige wat ik nu aan lijk te kunnen is boodschappen doen- eten (koken)- wassen – het huishouden doen en mijn coachsessies bijhouden. Herken jij dit? Doe jij wat goed is voor jou of verval je net als ik (soms) in oude patronen?

Doen wat goed voor je is…Het lijkt zo simpel, maar het echt volhouden? Stap voor stap kun je het leren.

Een offday, heb jij ze ook?

Heb jij ook wel eens zo’n dag, week of maand dat je je al moe voelt als je uit bed stapt? Dat je in je hoofd zit en je focus kwijt bent voor dingen die er echt toe doen? Doelloos zittend achter je computer. Zo’n dag dat je er ineens tegen opziet om mensen te ontmoeten. Dat je geen zin hebt om de vaat op te ruimen of de stofzuiger door het huis te halen. Van die dagen dat alles te veel voor je is? De eetbuien of niet eten liggen op dit soort dagen extra op de loer als je een eetstoornis hebt. Trek in zoet of zout of slecht voor je lichaam zorgen sluipt er dan langzaam weer in. Bah, dat is niet wat je wilt! Je voelt dat het anders moet, maar wanneer ben je daar klaar voor en hoe doe je dat?

Zo’n dag. Herkenbaar voor jou? Ik weet nu wat het betekent. Ik ben al te lang te overprikkeld. Ik heb te weinig herstelmomenten ingelast om terug op adem te komen. Om op te laden. Ik ben weer in de valkuil gevallen. Tijd om eruit te klimmen.

Een andere weg inslaan

Op een gegeven moment moet je wel. Je kan niet langer zo doorgaan. Je moet een andere weg inslaan. Althans bij mij werkt het zo. Als ik te lang over mijn grenzen heenga. Als ik voor een te lange tijd te veel prikkels te verwerken heb. Dan knapt er iets. Dan zegt mijn lichaam: Stop! En denk ik: waarom heb ik het toch weer zo ver laten komen?
Misschien herken jij dit in jouw eetstoornis. Dat je in jouw oude patronen terugvalt. Dat je wel wilt herstellen, maar het niet volhoudt. Vaak weten we wel wat goed is voor ons of een ander, maar het gaan doen en dan ook nog eens volhouden is een tweede.

Gun jij jezelf de EHBO-tips om beter voor jezelf te zorgen?

Eerste Hulp Bij Overprikkeling

Oké, het is dus tijd voor verandering. Tijd om jezelf weer op nummer 1 te zetten als je merkt dat je overprikkeld bent. En eigenlijk moet je het natuurlijk al voor zijn, dus het op tijd signaleren. Ik ga er in ieder geval weer mee aan de slag. Om goed voor mezelf te zorgen. Wat helpt mij daarbij? Ik geef je mijn inzichten:

 • Erkenning aan mezelf. Allereerst aan mezelf erkennen dat ik over mijn grenzen ben gegaan. Mezelf vergeven dat ik (weer) in de valkuil ben gestapt in plaats van mezelf hiervoor op mijn kop te geven.
 • Toestaan dat er even minder uit mijn handen komt voor een dag of langere tijd. De computer aan de kant leggen en een wandeling gaan maken in plaats van doorploeteren.
 • Ga naar buiten. Frisse lucht inademen, hup de natuur in. Het werkt voor mij echt.
 • De stilte opzoeken, even alleen zijn met en in jezelf. Even geen telefoon, laptop of tv aan.
 • Me omringen met positieve mensen die me energie geven. Niet simpel, wel nodig.
 • Verjaardagen en feestjes ga ik alleen naartoe als ik daar écht zin in heb. In plaats van overal naartoe te gaan, vanuit een verplichting, ben ik aan het oefenen alleen naar die feestjes te gaan waar ik écht naartoe wil.
 • Op de bank liggen en naar mijn buik ademen.
 • Mediteren op muziek is iets wat mij helpt om tot rust te komen. Ook yoga vind ik erg fijn.
 • Op tijd naar bed. Voldoende slapen kan je in dit soort periodes goed gebruiken.
 • Praten met mensen. Delen met iemand die je vertrouwt (je moeder, een goede vriendin etc.) of een professional.
 • En zo belangrijk, maar soms zo moeilijk: ‘Nee zeggen’. Nee zeggen tegen die dingen die je uit je flow brengen.
 • Neem rust. Misschien wel de allerbelangrijkste van allemaal.

Onthoud dat deze off-days ook weer overgaan. Dat je weer terug in een flow kunt komen, door goed voor jezelf te zorgen. Het heeft alles te maken met jezelf de moeite waard vinden. Kiezen om goed voor jezelf te zorgen. Jouw belang op één. Doe je mee?

Vind jij het moeilijk om jezelf op de eerste plaats te zetten? Weet je niet waar te beginnen? Ik heb deze zoektocht zelf gemaakt en zoals je leest ben ik ook weer even terug in mijn zoektocht. Ik help je er graag bij. 

3 comments
 • Goeie blog Laura, erg herkenbaar. De laatste tijd ben ik ontzettend overprikkeld. En dan moet ik mezelf er echt toe zetten om even naar buiten te gaan, te wandelen, van de bank te komen. Maar soms is een (middag) dutje toch ook wel even heel fijn..

  Krachtig hoe je het kunt relativeren en er iets positiefs mee wilt doen. Dank!

  • Hoi Kimberley,
   Dankjewel voor je reactie! Fijn dat je herkenning erin vindt…Althans dat is dubbel, want het liefst zou je natuurlijk geen last hebben van overprikkeling. Maar, gelukkig kun je er iets aan doen! Hopelijk geven mijn tips je nieuwe inzichten om (nog) beter voor jezelf te zorgen en jezelf de zorg en aandacht te geven die je verdient.
   Nogmaals dank! En jazeker is een middagdutje soms heel fijn en helpend!
   Liefs

Leave a Reply

Volg je mij al?