Multitasken, we doen het meer dan ooit

Multitasken, we doen het meer dan ooit

450 300 Laura van Kleef

Multitasken, meerdere dingen in één keer willen doen. We doen het meer dan ooit. Althans doen? We ‘proberen’ het. We willen zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd. Maar zijn we hiervoor gemaakt? Zijn we als mens op deze aarde gekomen om zoveel mogelijk ballen in de lucht te houden? Ik denk eerlijk gezegd van niet.

Wat ik bij mezelf opmerk is dat hoe meer ik tegelijk wil doen, hoe gestresster ik me voel. Dat het chaos wordt in mijn hoofd. Ik raak het overzicht kwijt en lijk op deze momenten geen controle meer te hebben. Ik zie om me heen dat veel mensen met en zonder eetstoornis hier last van hebben. Daarom krijg je in dit blog 6 tips over wat je kunt doen om je focus te houden.

1.

Stop met alles tegelijk willen doen

Je kunt dit blog lezen en tegelijkertijd bezig zijn met het versturen van een email. Ondertussen nadenkend over dingen die je vandaag nog wilt doen: je huis schoonmaken, naar school of werken, boodschappen doen en wellicht drink je ondertussen een kop thee en eet je een boterham. Terwijl je de informatie van dit blog probeert op te nemen, ben je met andere dingen bezig.
Echter is dit blog veel interessanter als je het met volle aandacht leest. Je boterham veel lekkerder als je je bewust bent van het eten ervan en de email zul je gemakkelijker schrijven wanneer je daar met volle aandacht over na kunt denken.

2.

Doe je dingen één voor één

Het klinkt eenvoudig jouw dingen één voor één te gaan doen. Toch weet ik uit ervaring dat de verleiding om meerdere dingen tegelijk doen op de loer ligt. Zeker in deze snelle tijd met smartphones, tables, tv en computers is de verleiding groot. Maar het is te doen. Echt waar. Het begint met bewustzijn dat je meerdere dingen tegelijk doet. Vervolgens kun je hier kleine stappen in gaan nemen. Als je eet, ben je aan het eten. Als je een boek leest, lees je een boek en als je aan het werk bent, ben je aan het werk. Niet meer dan dat. Je krijgt meer voor elkaar, raakt minder afgeleid en het bespaart je een hoop energie.

3.

Weet wat je denkt

Je gedachten kunnen je flink voor de gek houden en je uren bezighouden. Met multitasken doe je veel dingen tegelijk, waardoor je niet volledig in het moment bent en je gedachten alle kanten op kunnen vliegen. Haal jezelf terug naar waar je mee bezig bent. Breng je focus terug naar waar je mee bezig wilt zijn. Ervaar in het nu. Op dit moment.

4.

Multitasken, onze hersenen kunnen het gewoonweg niet

Dat we kunnen multitasken is een illusie. Ons brein is simpelweg niet in staat om twee denkprocessen tegelijk uit te voeren. Het gevolg is dat we steeds heen en weer switchen tussen verschillende taken. Door alle snelle ontwikkelingen hebben we altijd en overal toegang tot de wereld. We denken tussendoor even snel iets op onze smartphone te kunnen doen en hup we hebben weer een appje of mailtje verstuurd. Vervolgens duurt het meer dan 15 minuten voordat je je volledige focus weer terug hebt. Zonde van je tijd en energie.

5.

Zie de schoonheid van het moment

Iedere dag heeft vele momenten. Mooie momenten en misschien minder mooie momenten. Die momenten, daar koppelen we zelf een label aan: leuk/ niet leuk/ mooi/lelijk etc. Door je te focussen op deze momenten leef je meer in het moment en zie je eerder de schoonheid van het moment in. Hoor de vogels eens fluiten, zie het zonnetje opkomen vanuit je raam en focus je eens op de mooie muziek terwijl je in de file staat. Het zal het allemaal wat lichter maken.

6.

Verminder Facebook, Instagram, WhatsApp en Twitter

Social mediakanalen zijn voor mij grote killers als het gaat om het houden van focus. Het is geen toeval dat mensen zoveel op Facebook kijken. Facebook is zo uitgedacht dat je het uit gewoonte gaat bekijken, zonder er verder bij na te denken word je gedrag er al naartoe gestuurd. Wat kun je er tegen doen? Eigenlijk is het heel simpel.
De knop van je telefoon 4 seconden indrukken en uit is ie. En gewoon even 30 minuten werken aan een taak zonder je te laten onderbreken. Ik ga er zelf in ieder geval mee aan de slag.

Ik wens je meer rust en focus voor de komende week toe!

Met warme groet,
Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?