Slechte gewoontes afleren

Slechte gewoontes afleren

900 600 Laura van Kleef

We hebben allemaal slechte gewoontes. Gewoontes waarvan we niet gelukkig worden. Het wordt zaak om deze gewoontes te gaan afleren. Pff…heb je jezelf iets aangeleerd, mag je het nu weer gaan afleren. Fijn, dankjewel Laura!

Een slechte gewoonte begint op een moment dat je op zoek bent naar verlichting van pijn.


Smartphone verslaving, social media gebruik, gamen, alcohol, zoetigheid, ongezond eten, roken, roddelen, negatief denken, jezelf uithongeren. Allemaal voorbeelden van gewoontes die ons flink in de weg kunnen zitten. Ergens is deze negatieve gewoonte begonnen. Weet jij waar?

Bij mij was het zo dat ik mezelf niet accepteerde zoals ik was. Ik voelde me niet heel. Ik voelde me een verloren meisje in een grote wereld. Een wereld waartegen ik voor mijn gevoel moest opboksen. Een maatschappij die ik niet snapte en waarin ik me alleen en anders voelde. Opboksen tegen deze grote, boze wereld lukte niet. Ik gebruikte daarom (niet) eten als een verdoving van mijn gevoel en lichaam. Mensen gebruiken zo allerlei gewoontes om ongemakkelijke gevoelens te verdoven en om te willen gaan met problemen waar ze tegenaan lopen.

Je slechte gewoontes de baas worden?

Bedenk voor jezelf het volgende: Wie wil jij zijn?
Bijvoorbeeld:‘Ik wil leven vanuit mijn hart en gevoel. Ik wil me energiek en fit voelen en gezond leven vanuit rust en balans.’ Als dit is wie jij wilt zijn. Als dit jouw levensmotto is: Passen jouw slechte gewoontes dan in dit leven? Passen eetbuien hierbij? Roken? En urenlang per dag op Facebook en Whatsapp zitten?
Waarschijnlijk niet….

Tip: Schrijf voor jezelf op wie jij wilt zijn. Hang dit op een plek in huis waar je vaak komt. Zo herinner je jezelf iedere dag aan wie jij wilt zijn en krijgen jouw slechte gewoontes minder ruimte. Immers passen deze gewoontes niet bij wie jij wilt zijn.

Stap voor stap

Het roer om gooien zouden we soms allemaal wel willen. Echter werkt het helaas niet zo simpel en kost het tijd om van een slechte gewoonte een positieve leefstijl te maken. Gemiddeld zeggen wetenschappers dat het 21 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte eigen kunt maken.
Bedenk voor jezelf het volgende: Hoe kan jij in kleine stapjes van je slechte gewoonte afkomen?

Voorbeelden voor het stap voor stap afleren van slechte gewoontes:

1.
Wil jij afleren dat je de hele avond op je telefoon zit te appen? Ga eerst iets anders doen, bijvoorbeeld een lekkere wandeling maken. Of neem een heerlijk warme douche en smeer je vervolgens in met een verzachtende body lotion. Of bereid alvast een heerlijk, gezond ontbijt voor morgen. Leer lief voor jezelf te zijn en jezelf dit heerlijke moment te gunnen. Wil je daarna even dat appmomentje? Oké, vooruit, maar stel daarin een tijdslimiet voor jezelf en houd je hieraan.

2.
Wil jij afleren dat je ’s avonds gaat snacken of naar zoetigheid pakt? (In het geval van eetbuien, want iemand met anorexia heeft dit juist nodig om op een gezond gewicht te komen).
Een eerste stap hierin kan zijn om geen frisdrank meer te drinken. Daarna langzaam afbouwen naar bijv. één zoete traktatie op een dag. Een andere stap kan zijn om jouw ongezonde snack te vervangen door een gezonde snack, bijvoorbeeld door heerlijke snoeptomaatjes, komkommer, een paar olijven, een cracker of rijstwafel met hummus, rookvlees, kipfilet of hüttenkase te pakken. Ik vind dat persoonlijk heerlijk.

3.
De belangrijkste in mijn ogen om je slechte gewoontes aan te pakken is door je zelfliefde te vergroten. Wanneer jij genoeg van jezelf houdt, stopt de sabotage met slechte gewoontes geleidelijk aan vanzelf. Immers iemand die echt van zichzelf houdt, gunt zichzelf het allerbeste. Daar horen roken, eetbuien en jezelf uithongeren in mijn ogen niet bij.

Het begint met bewustzijn

In mijn praktijk zie ik dat mensen zich soms totaal niet bewust zijn van wat ze op een dag met zichzelf doen. Wat ze eten, hoe vaak ze over hun grenzen heengaan, hoe slecht ze met hun lichaam omgaan.

Een oefening die mij heeft geholpen is veel meer bewust (mindful) naar mijn ongewenste gewoontes te kijken. In mijn geval hongerde ik mezelf uit, dus ben ik bewust gaan kijken naar mijn denken en voelen. Wat voelde ik wanneer ik ging eten? Wat voelde ik wanneer ik urenlang niets at? Wat maakte dat ik niet wilde of durfde te eten? En wat dacht ik daarbij?
Wanneer je last hebt van eetbuien of emotie eten? Wat voel je in je lichaam gebeuren als je naar voeding wilt grijpen? Wat denk je? Voel je hoe je in actie komt? En word je dan eens bewust van deze actie: open de zak chips of die rol koekjes eens met volle aandacht. Proef en ruik wat je in je mond stopt.

Slechte gewoontes vinden wij als mens het prettigst aanvoelen als ze onbewust zijn. Wanneer we onszelf ervoor afsluiten en wanneer je jezelf dus eigenlijk keihard voor de gek houd. Je verdoofd jezelf ermee, sluit jezelf af van waar het eigenlijk over gaat. Waneer je jezelf bewust wordt van wat je jezelf eigenlijk aandoet, wordt de gewoonte ineens veel minder aantrekkelijk.

Als jij mindful, met de volledige aandacht jouw ‘ongezonde’ voeding eet, zul je merken dat het je minder lekker smaakt dan wanneer je onbewust alles naar binnen propt.

Het gaat hier niet over veroordelen, maar over bewustzijn. Dat is de eerste stap naar herstel.
Wil jij meer weten over herstel van jouw eetstoornis en wat dit precies inhoudt? Neem dan gerust contact met me op door een berichtje te sturen.

Lieve groet,
Laura

Volg je mij al?