Je zelfbeeld veranderen, hoe doe je dat?

Je zelfbeeld veranderen, hoe doe je dat?

900 600 Laura van Kleef

Iedere dag zie ik mensen in mijn praktijk die niet tevreden zijn met hun eigen lichaam. Mensen met een negatief zelfbeeld. (Jong)volwassenen die worstelen met buikvet, te dikke benen, armen en ga zo maar door. Voor hen is dit hun werkelijkheid. Dag in dag uit.

Appje die zorgde voor dit blog

Een berichtje van een cliënt, bracht mij inspiratie voor dit blog. Een vrouw van 21 jaar oud. Ze liep in de H&M en zag zichzelf in de spiegel. Ze appte me het volgende: ‘Laura ik liep door de H&M en zag in de spiegel een dik meisje, niet afgetraind, te veel vet, lelijk en met putjes in mijn kont’. Dit is hoe zij het werkelijk ziet en voelt. Dit is hoe zij naar zichzelf kijkt en zichzelf ervaart. Ik herken dit van mijn eetstoornis periode. Ook ik keek vol afschuw naar mezelf in de spiegel. Naar mijn ‘buikvet’. Dan zei mijn vader tegen me: ‘Laura, jij een dikke buik? Waar zit die dan?’ en vriendinnen lachten: ‘Je bent slank, waar maak je je druk om’? Toch voelde ik het zo en geloofde ik in mijn eigen gecreëerde lichaamsbeeld. Ik schrijf in verschillende blogs over lichaamsbeeld en zelfkritiek omzetten naar liefde voor jezelf. Interessante en zeer belangrijk thema’s voor iemand met een eetstoornis.

Body positivity

Ik wilde mijn lichaam leren accepteren. Mijn lichaam omarmen en ervan gaan houden. Ik deed pogingen van mijn lichaam te gaan houden door positieve zinnetjes tegen mezelf te zeggen in se spiegel. Iedere dag weer. Maar geloofde ik het? In het begin zeker niet. En hielp deze body positivity me verder? Was dit wat de verandering bracht naar mijn positieve lichaamsbeeld?

Anderen kunnen jouw zelfbeeld niet veranderen

Één ding is zeker: anderen kunnen niet voor jou veranderen hoe jij over je uiterlijk denkt. Positieve reacties van anderen geven je misschien een beter gevoel, maar dit is vaak slechts van tijdelijke aard. Jij moet het immers met jouw lijf doen. De ander niet. De ander is er niet bij wanneer jij voor de spiegel staat. Wanneer je je spiegelbeeld ziet in de winkelruiten en je baalt van je figuur. De ander is er niet bij wanneer jij ontevreden naar een foto van jezelf kijkt en baalt van hoe je er uitziet.

Ik zeg hiermee niet dat het verkeerd is om je lichaam complimentjes te geven. Blijf dat vooral doen. Lief zijn voor je lichaam is absoluut belangrijk. Ik doe het zelf ook en bij mij werkt het. Echter is leren houden van mijn lichaam niet de eerste stap geweest voor een positiever zelfbeeld.

De verandering die je zoekt zit altijd in jezelf

Hoe veranderde ik mijn negatieve zelfbeeld?

Mijn zelfbeeld veranderde toen er iets anders in de plaats kwam dan de focus op mijn uiterlijk. Iets wat voor mij ‘passie’ heet. En intuïtie. Iets wat mijn karakter en het vuurtje in mij deed ontvlammen. Werk doen waarin ik me waardevol voel, voldoening uithaal en ik kan zijn wie ik daadwerkelijk ben. Iets wat voor mij veel belangrijker is dan mijn uiterlijk. Iets waarin ik voor anderen en voor mezelf betekenis vol kan zijn.

Wat doet jouw je uiterlijk vergeten?

Dat is ook waar ik me op richt bij het begeleiden van mensen met eetstoornissen. Ik leg daarin niet de focus op het uiterlijk, maar besteed juist aandacht aan de dingen waar jouw hart harder van gaat kloppen. Waar je ogen van gaan glinsteren als je erover praat. Kijkend naar jouw talenten, je vaardigheden en wat jij wilt in jouw leven. Aandacht aan dat wat jouw uiterlijk doet vergeten. Ik zal niet zeggen dat je hierdoor van de één op andere dag van je lichaam gaat houden, maar het helpt je inzicht geven in hoe belangrijk bepaalde zaken in je leven zijn.

Het gaat niet om de look in de spiegel. Het leven gaat niet om het hebben van de platste buik en strakke billen. Het leven gaat over de dingen die belangrijker zijn dan je uiterlijk.

De manier waarop je naar jezelf kijkt is niet in één week te veranderen. Ook niet in een maand. Je gedachten en het verhaal wat jij aan jezelf vertelt is stap voor stap te veranderen. In de coachsessies van Via Laura werken we stap voor stap aan jouw mindset. Iedere dag kun je een stukje beter worden, zodat je het eigen kunt maken en jij gelukkig kunt worden met wie jij bent en wat je doet. Door vooral te gaan doen waar jij enorm happy van wordt.

Ik wil je als tip meegeven je te focussen op belangrijke dingen in je leven. Op dingen waar jij gelukkig van wordt. Je te focussen op mooie dingen die jouw obsessieve gedachten over je uiterlijk doen vergeten. Wil jij hier hulp bij?

1 comment
    Leave a Reply

    Volg je mij al?