Wees de eetbui voor!

Wees de eetbui voor!

1599 1071 Laura van Kleef

Er is een manier van denken die rampzalig is voor eetbuien. Je hebt een eetbui gehad en denkt vervolgens: Nu kan ik net zo goed de rest van de dag alles eten wat ik wil, het is toch al verpest. Je hebt het gevoel de controle kwijt te zijn en plundert al het zoete en koolhydraatrijke eten in huis: een 1/2 liter roomijs, een zak koeken, brownies, een reep chocolade en een paar mueslirepen. Soms is er geen voorkeur en grijp je gewoon naar alles wat binnen handbereik ligt: Oude boterhammen, een bevroren pizza of taart desnoods uit de afvalemmer. Soms eet je door om vervolgens alles in de toilet te lozen.
Dit gedrag wordt aangestuurd door sluimerende problemen of onverwerkte emoties, die je door je vol te proppen probeert te verdoven.

Je blijft eten, je bent toch al over de schreef gegaan. Om deze gedachten te veranderen, wil ik je graag een vraag voorleggen.

Wat is beter: stoppen met eten na een vergissing van 300 calorieën of stoppen met eten na een vergissing van 3000 calorieën?

Waarom zou je het erger maken dan nodig is? Je kunt op ieder moment besluiten te stoppen. Waarom zou je jezelf zo’n schuldgevoel aanpraten? Waarom belanden in een eetbui? Hoe houd jij verbinding met jezelf, zodat je geen eetbui krijgt?

Ik ga je 8 tips geven die jou kunnen helpen een eetbui te voorkomen.

1.

Wees lief voor jezelf

Je kunt iedere keer tegen jezelf zeggen dat je een zwakkeling bent die zichzelf niet weet te beheersen, maar je kunt ook tegen jezelf zeggen: Oké, ik had dat niet moeten eten, maar ik laat niet mijn hele dag naar de knoppen gaan door deze ene misser.

2.

Pak je eetschema terug op

Pak je eetschema meteen weer op: Ik ga nu direct verder met mijn eetschema voor vandaag. En geef jezelf een compliment wanneer je bent gestopt. Het is immers niet gemakkelijk om je gewilde patroon meteen op te pakken als je daarvan bent afgeweken.

3.

Zoek afleiding

Wanneer je last hebt van eetdrang, voel je je als het ware een gevangene van je eigen gevoelens. Je hoofd maakt toeren, alles speelt zich daar af. Wat dan erg helpend is: uit je hoofd en in je lijf! Kom in beweging! In plaats van naar de winkel te gaan om eetbui voedsel te kopen, kun je een ronde gaan wandelen, dansen op je favoriete muziek of een ronde gaan hardlopen. Door fysieke inspanning laat je even alle gedachten, angsten en gevechten in je hoofd los. Je zult merken dat de nood naar een eetbui veel minder hoog wordt.

4.

Laat je gevoelens er zijn

Een eetbui komt niet vanuit het niets. Eten is immers nauw verbonden met je gevoel. Je hebt bepaalde gevoelens, waardoor je toevlucht zoekt in een eetbui. Maar welke gevoelens zijn dit? En wat gebeurt er als je die gevoelens er laat zijn? Pak een schrift en schrijf daarin wat je voelt. Zeg niet meteen: ”Ik weet niet wat ik voel, ik kap ermee”, maar blijf even stilstaan. Soms duurt het even voordat je tot het inzicht en de bewustzijn komt. Hoe beter je weet welke gebeurtenissen en gevoelens er achter jouw eetbui zitten, hoe beter je jezelf er tegen zult kunnen wapenen.

5.

Koop goede voeding, geen vulling!

Koop gezond en voedzaam eten. Geen junkfood als koeken, chips en snacks. Voorbeelden van voedzame voeding zijn: fruit, groenten, noten, yoghurt en vezelrijke producten, zoals volkoren producten. Hierdoor raak je eerder verzadigd en zul je minder een hongergevoel hebben.

6.

Eet voldoende en regelmatig

Veel eetbuien komen voort uit compenseren, diëten en weinig eten. Wanneer jij je lichaam constant niet voldoende voeding geeft, is het logisch dat je lichaam naar eten gaat verlangen. Vaak is dit een grote trigger voor eetbuien: Je lichaam hunkert naar calorieën. Hoe moeilijk het ook is, doe er alles aan om voldoende en regelmatig te eten. Dus, ontbijt, lunch en avondeten op regelmatige tijden plus je tussendoortjes.

7.

Zorgen delen is zorgen helen!

Er is niets zo vervelend als je eenzaam en alleen voelen. Alleen in jouw eetbui wereld, maakt de weg naar herstel alleen maar langer. Je raakt geïsoleerd. Zorg dat je je gevoelens met andere mensen gaat delen. Hoe lastig dit ook voor je is. Begin met kleine stapjes: deel je gevoelens via whatsapp, e-mail of bel iemand op. Het beste is om in real life af te spreken. Door te delen kun je je gevoelens een plek geven en beter ermee leren omgaan. Je zult dan merken dat je die eetbuien helemaal niet nodig hebt.

8.

Laat het even zoals het is

Je gedachten maken toeren, je gevoelens vliegen van hot naar her. De enige en meest prettige uitweg lijkt een eetbui. Schijn bedriegt, want ook jij weet dat dit niet zo is. Wanneer het je niet lukt afleiding te zoeken, contact te zoeken met je omgeving of andere manieren te vinden je eetbui uit te stellen: geef jezelf rust. Ga op bed liggen met je ogen dicht. Wie weet voel je je na een half uurtje liggen of slapen een stuk beter. Haal een paar keer diep ademen geef alles de tijd om er te zijn. Laat je gedachten maar komen en gaan. Ze verdwijnen vanzelf weer.

In de coachsessies van Via Laura help ik jou stappen te zetten naar een eetbui vrij leven. Hoe? Door te onderzoeken wat er in jou speelt, op welke momenten je gaat eten, welke emoties hier aan ten grondslag liggen etc. Je krijgt inzicht in de dieper liggende redenen en patronen van jouw eetprobleem.

Leave a Reply

Volg je mij al?