Sta jij op een wachtlijst voor behandeling?

Sta jij op een wachtlijst voor behandeling?

839 559 Laura van Kleef

Op dit moment zit ik in lunchcafé Sowieso in Breda. Ik geniet van een Chai Latte vanille en schrijf ondertussen dit blog. Een blog over een onderwerp wat me steeds meer aan het hart gaat. Een onderwerp waar ik me behoorlijk aan kan irriteren en me soms zelfs schaam voor het feit dat het zo in Nederland gesteld is. Ik heb het over de wachttijden in de gezondheidszorg. De wachttijden voor een opname en hulp voor je eetstoornis.

“Ik stond een jaar op een wachtlijst, terwijl ik psychisch en lichamelijk uitgeput was”

Zelf heb ik een jaar op een wachtlijst gestaan voor hulp. Eerst werd ik gevraagd een motivatiebrief te schrijven. Motiveren waarom ik vond dat ik hulp nodig had. Alleen dat al gaat mijns inziens toch best ver. Dat je moet bewijzen hoe slecht je eraan toe bent. Na een maand of twee kreeg ik reactie en mocht ik op intakegesprek komen. Een intakegesprek waarin ik helemaal binnenstebuiten werd gekeerd en de meest bizarre vragen aan me werden gesteld. Na de intake hoopte ik snel terecht te kunnen. Deze paar weken werden een jaar.

Iedere week of maand wachten is er één te veel

Ik weet nog dat ik de instelling opbelde en liet blijken dat het thuis niet meer ging. Ik stond op het punt mezelf iets aan te doen. Ik vertelde dat ik dit niet wilde, maar dat ik geen andere uitzag meer zag. “Help me toch!” dacht ik iedere dag. Ik wilde beter worden. Ik wist dat dit geen leven was, maar er werd voor mijn gevoel niet naar me geluisterd. Ze boden me een psycholoog aan waar ik in de tussentijd een paar sessies kon volgen. Dat is wat ik uiteindelijk heb gedaan ter overbrugging, ook al was dit misschien alleen maar rekken van tijd.

Regeltjes in de gezondheidszorg, te afschuwelijk voor jou en je ouders

Waar voorheen ook jongeren werden toegelaten voor een eetstoornisbehandeling, zie ik nu dat veel particuliere en gespecialiseerde instellingen alleen nog volwassenen boven de 18 jaar aannemen. Hierdoor worden de wachtlijsten bij instellingen die nog wel jeugdigen behandelen langer en langer. Dit heeft te maken met contracten met de gemeentes. Ik kan me hier zo kwaad over maken. Zoals ik in het blog van vorige week schreef, ontwikkelen eetstoornissen zich vaak rondom de puberteit en lopen vaak door in de jong-volwassenheid en wanneer je niet tijdig ingrijpt ook in de volwassenheid.

Geen wachtlijst. Direct terecht voor hulp. Dat is wat Via Laura jou wil bieden. Dat is mijn drijfveer.

Deze doelgroep heeft directe hulp nodig. Ik wil je aanraden om elders te zoeken naar een behandeling wanneer je ergens op een wachtlijst komt en je niet kunt wachten. Ook al kost dit wat geld, je leven terugkrijgen is in mijn ogen alles waard. Bij Via Laura is er geen wachtlijst. Je kunt direct voor een intakegesprek. Ik werk vanuit mijn hart en wil jou helpen jouw eetstoornis te overwinnen. Daar maak ik me hard voor.

Hoeveel Emma’s moeten er nog volgen?

Een wachtlijst en geen behandeling of therapeut kan ervoor zorgen dat je nog verder afzwakt. Dat je eetstoornis groter wordt en jouw leven afpakt. Het kan voor een ziekenhuisopname zorgen. Iets wat ik al meerdere keren heb zien gebeuren bij cliënten die geen hulp kregen. Ik vind het afschuwelijk dat er hierdoor meer “Emma’s” zijn die overlijden aan de gevolgen van een eetstoornis. Ik vind het schrijnend om te horen dat ouders de wanhoop nabij zijn en bang zijn hun kind te verliezen. De gezondheidszorg moet worden wakker geschud vind ik. Directe hulp bij een eetstoornis is nodig. Ook al moet je daar een stuk voor rijden, ook al kost dat geld en wordt de behandeling niet vergoed door een borgverzekeraar. Jouw leven ligt op het spel. Ik denk dat mijn standpunt en zorg duidelijk is. Ik gun jou een behandeling. Ik gun jou hulp. Je hoeft niet te wachten.

Je bent bij Via Laura welkom. Dat zal je direct voelen wanneer je een stap naar binnen zet.

Hulp bij Via Laura

Via Laura behandelt alle vormen van eetstoornissen. Of je nu gediagnosticeerd bent met anorexia, boulimia, NAO of een eetbuistoornis. Of je nu weinig eet, meisje of jongen bent, vrouw of man en kort of langdurig worstelt met een eetstoornis. Je bent bij Via Laura welkom en dat zal je direct voelen wanneer je een stap naar binnen neemt. Alles is erop gericht om jou in je kracht te brengen, zodat je kunt leren leven in plaats van overleven.

Aanpak

De aanpak van Via Laura is gericht op duurzaam herstel. Niet op symptoombestrijding (bijv. gewicht). De focus ligt op de kern van de eetstoornis: het hoe en waarom ervan. De emoties achter de eetstoornis, zelfliefde en eigenwaarde, lichamelijk gezond worden en een gezonde mindset met positieve gedachten over lichaam en voeding staan centraal. Jouw motivatie hierbij is van groot belang.

Wil jij de wachttijd bij een instelling overbruggen? Ben je op zoek naar een nazorgtraject? Of wil je sowieso hulp van een ervaringsdeskundige? Neem dan contact op. Een intakegesprek is laagdrempelig en gratis. Ik weet hoe het is om een eetstoornis te hebben. Ik kan met je meevoelen, meedenken en je helpen naar herstel.

Ik wens je alle goeds.

Met ware groet,
Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?