Vrijheid zit vanbinnen

Vrijheid zit vanbinnen

2560 1707 Laura van Kleef

Dit blog gaat overVrijheid. Een thema dat nu in mijn leven speelt en waarmee ik soms best worstel. Wat is vrijheid eigenlijk? Hoe voelt dat? En waar vind je het? In mijn coachsessies gaat het gesprek vaak over vrijheid voelen. Vrijheid voelen om jezelf te zijn. Om te mogen, willen en durven worden wie je eigenlijk bent. Om zichtbaar te worden. Niet meer wegkruipend in de eetstoornis. Kunnen doen waar jij blij van wordt. Reizen, wat ik momenteel doe klinkt voor veel mensen als de ultieme vrijheid. Weg van thuis, kunnen doen waar je zin in hebt, niet of minder hoeven werken, geen verplichtingen. Ik heb een mooi inzicht gekregen voor mezelf. Dit wil ik graag met jou delen. Lees je mee?

Een mooi inzicht

Een backpack van 12 kilo op mijn rug, hikend door de prachtige natuur van Noorwegen. Op weg naar de top van de berg Blåhoa . Om me heen is alles stil. Slechts enkele mensen passeren we tijdens het wandelen en af en toe hoor je een vogel fluiten of de schapen in de verte mekkeren. Na een paar uur wandelen zetten we onze tent op aan een prachtig meer onderaan de berg. Adembenemend. Vrij in de natuur. Met mijn lief Wouter, rondreizen door Scandinavië. Zonder grote plannen, zonder eindbestemming, zonder doel. Eigenlijk zijn we zo vrij als we kunnen zijn. En toch, toch is er een knagend gevoel dat ik me soms niet helemaal vrij voel. Misschien klinkt dat verwend. Ja, ook ik voel druk als ik denk over de toekomst. Over 2,5 maand verder: weer gaan werken, geld verdienen, de dagelijkse routine. Deze gedachten over de toekomst beperken mij in mijn vrijheid. Ik zie het als een mooi inzicht. Een inzicht dat jou wellicht ook kan helpen. Het inzicht dat vrijheid vanbinnen zit.

Vrijheid vind je in JEZELF ZIJN

Tent bij de Blåhøa

Blåhøa

De top van de Blåhøa

Verdrinken in spullen

Tijdens het reizen kom ik er steeds meer achter dat ik niet veel nodig heb om gelukkig te zijn. In Noorwegen zie ik mensen bijna verdrinken in hun spullen. Drie auto’s bij hun huis, een vakantiehuis ergens in het land, een tractor, de nieuwste gadgets, spullen, spullen en nog eens spullen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En toegevend, ook in Nederland denk ik dat veel mensen verdrinken in hun eigen materialisme. Weer een nieuwe telefoon, tv, nieuwe kleren , een beter Nespresso-apparaat of een groter huis. Word jij daar echt gelukkig van? Heb je die spullen nodig om je gelukkig te voelen? Als dat zo is: zeker blijven doen. Ik heb hier een andere mening over. Ik denk dat het slechts tijdelijke voeding van geluk is. Echte vrijheid en geluk zit vanbinnen.

Verwachtingen zijn de boosdoener

Ik merk dat het bij mij ‘mis’ gaat bij het hebben van verwachtingen. Een plaatje in mijn hoofd van ‘hoe het zou kunnen of moeten zijn’. Dat beperkt mij om vrij in de situatie te springen. Eigenlijk puur angsten en oordelen vooraf. Herken je dat? Dat je al een verwachting in je hoofd hebt voordat je ergens bent? Of dat je ergens bang voor bent, terwijl er niets engs staat te gebeuren. Die verwachtingen zorgen er juist voor dat je teleurgesteld wordt. Weer een mooi inzicht: Vrijheid zit in het moment. Door ‘gewoon’ te zijn. In het nu. Niet zo bezig zijn met het verleden of de toekomst. Dat doen we al genoeg denk ik. Living in the moment. Het lukt me steeds beter. Het levert me meer tevredenheid en verwondering op voor al het moois om me heen. Niet denkend aan ‘hoe het zou moeten zijn’, maar met nieuwsgierigheid een hike doen. Als een kind die voor het eerst in de bergen loopt, vogels om zich heen ziet en een rivier ziet bewegen.

Spiegel

gevoel en gedachten

Vrijheid zit vanbinnen

Een andere koers

Stoppen met reizen omdat ik soms de vrijheid niet voel? Nee, zeker niet. Het reizen helpt me juist om me bewust te worden van deze inzichten. Hier kan ik van leren. Juist omdat ik weg ben uit mijn eigen omgeving, komen er allerlei patronen los. Patronen die ik in Nederland onderdrukte door gewoon door te gaan zoals ik altijd deed. Erg vrijheidsbeperkend als je het mij vraagt. Tijdens het reizen is er meer ruimte om anders te denken. Om met een frisse blik naar mezelf en mijn leven te kijken. Om te kunnen ervaren wat vrijheid voor mij betekent. Het betekent ook dat we ervoor hebben gekozen om een andere koers te gaan nemen. Ja, het is zover, we gaan Noorwegen verlaten. Het idee is om rustig aan door Zweden en Finland en wellicht de Baltische Staten te reizen. Ik ben benieuwd wat voor moois dit ons gaat brengen. Even een frisse wind erdoorheen. Een andere cultuur, andere omgeving en nieuwe vrijheden.

Hoe voelt vrijheid?

Wat mij vrijheid brengt is het kunnen zijn in mezelf. Niet vanuit mijn bovenkamer dingen bekijken, maar het voelen in mijn lijf. Hoe het voelt? Hmm…dat is best lastig te omschrijven. Voor mij voelt het als rust en een happy gevoel. Lekker in mijn vel zitten. Ik ben me er in ieder geval van bewust dat het ontstaat wanneer ik ‘in het nu ben’. Niet wanneer ik in de toekomst bezig ben. In de toekomst wil ik gaan controleren en plannen. Dit laatste is een ‘wake-up call’ voor me geworden, waar ik nog vaak intrap. Iets waarin ik nog mag leren en oefenen. Wat ook wel bijzonder is, is dat ik steeds meer liefde voel voor de dieren en de natuur. En de mensen die ik ontmoet. Daarbij hoort ook dat ik de mensen van wie ik houd begin te missen. Mijn lieve ouders en vriendinnen. Vrijheid is voor mij rust in mezelf. Kunnen leven en voelen in het moment.

Ik ben erg benieuwd wat vrijheid voor jou betekent en wanneer jij je vrij voelt. Laat je een berichtje achter?

Tot schrijfs!
Liefs, Laura

Vrijheid zit niet in je vakantie. Vrijheid zit in je hart.

8 comments
 • Marianne Kluver 17 juli 2018 at 22:42

  heel goed dat je uitzoekt hoe vrijheid kan werken Laura,
  ben daar zelf natuurlijk ook veel mee bezig geweest,
  vooral vrijheid in verhouding met verbinding,al of niet vrijwillig aan gegaan…..
  prachtige foto’s…..
  succes met de puzzels van vrijheid en deze schitterende landschappen
  Marianne Kluver

  • Laura van Kleef 19 juli 2018 at 11:43

   Hoi Marianne,

   Wat leuk dat u reageert op mijn blog. Bedankt daarvoor!
   Een mooi onderwerp vrijheid. Ik geloof zeker dat u daar ook veel mee bezig bent geweest. Dat kan haast niet anders met al uw kennis en wijsheden.
   Interessant!

   Nogmaals bedankt! En tot…uhm…begin oktober denk ik.

   Groetjes,
   Laura

 • True! Vrijheid zit niet in vrije tijd, onbeperkt reizen of financieele onafhankelijkheid. Er zijn genoeg mensen die dat allemaal hebben maar geen vrijheid ervaren omdat anderen, dan wel niet onbewust, aan het stuur trekken van hun leven. Het zit in de vrijheid van geest, het gevoel zelf richting te kunnen geven. Ik denk ook dat veel mensen vastzitten in verwachtingen, toekomstdenken en een onuitputtelijke behoefte aan spullen. En meer en groter. Dat alles beperkt je vrijheid enorm. Eigenlijk is dit gewoon idioot, waarom bouw je een eigen gevangenis?

  Alle keuzes die ik maak zijn ingegeven door vrijheid, om elk moment kan ik sturing geven aan mijn leven, ik zit nergens aan vast, weinig bezittingen, geen hypotheek, eigen baas, geen schulden, cash ipv bezit etc, misschien doe ik er helemaal niets mee, maar het gevoel dat het kan is super. Ook ik denk aan mijn toekomst en werk daar aan, maar ik haal plezier uit het proces, en niet uit het doel. Ik kan niet onbeperkt reizen of onbeperkt werken, ik heb beide nodig omdat het ene het andere katalyseert.

  De laatste keer dat ik een intens gevoel van geluk ervaarde was op het moment ik ging verhuizen, het huis was leeg, het bed was weg, en ik die week in de tuin naast het oude huis heb gekampeerd. Het is uiteindelijk toch die verbondenheid met de natuur die zoveel meer waard is dan alle die luxe waarvoor we ons allemaal kapot werken.

  Reisze!

 • Mooi geschreven Laura! En ook wel heel herkenbaar, zeker wat liefde betreft en het gemis van vriend(innen). Dat maakt thuiskomen ook een fantastisch gevoel :). (maar vooral nog niet aan denken ;)) Ga ontdekken en geniet, veel liefs

  • Hee Miriam, graag gedaan! We denken inmiddels al wel aan thuiskomen. Volgende week gaan we op het gemak elke dag kilometers rijden om uiteindelijk terug in Breda te belanden. Dus over een paar weekjes zijn we weer back:) Nog even genieten idd!! Liefs

 • Hoi Laura,

  We hebben jullie mogen ontmoeten op het laatste stukje van jullie mooie reis. Leuk om dan dit te lezen en inderdaad zo herkenbaar. Die valkuilen blijven op je pad komen maar ga je steeds vaker op tijd zien.
  Laat je vooral niet beïnvloeden door wat mensen in je omgeving vinden. Zelf bewandelen we nu al een tijdje een ‘ander’ pad of gewoon ons pad. Mensen verwachten dat je een groot huis hebt (liefst koop), een grote auto rijdt en het liefst alleen maar hier voor werkt. Door het lezen van een aantal boeken zoals Ki en De vierde dimensie zijn we een stuk wijzer geworden. Maar het gevaar schuilt in het alleen maar aannemen wat anderen je vertellen.

  Onderstaande komt uit een documentaire:

  Wisdom keeper (leven vanuit een bepaalde wijsheid)
  “Wanneer je het tot de essentie terugbrengt,
  Is het leven eenvoudig.
  Maar we maken het zelf ingewikkeld,
  met onze gedachtepatronen.
  En door wat andere mensen hebben bedacht…
  om controle uit te oefenen op de mensheid.
  Dat verandert individuen in hoe ze denken zodra dat gebeurt.
  Er zijn geen vrijdenkende mensen meer.
  We worden allemaal in de macht gehouden door een ander.

  Groetjes Henk-Jan (buren camping Buitenland :-))

  • Hoi Henk-Jan,

   Wat leuk een berichtje van jou/ jullie te ontvangen. Super!
   Leuk ook dat je mijn blog hebt gelezen en daar ook dingen in herkent.

   Het niet laten beïnvloeden door andere mensen in mijn omgeving is absoluut nog een les waarin ik wil en mag leren.
   Mijn eigen ideeën vormen en pad volgen blijft een thema waar ik de komende tijd (zeg jaren) mee bezig zal en wil zijn.
   Met name het loskomen van overtuigingen van vroeger vind ik best een uitdaging.

   Het boek Ki wat je zegt ken ik wel. Althans ik heb er ooit een klein boekje van gelezen, wat ik wel interessant vond overigens. Welke hebben jullie gelezen? De vierde dimensie ben ik nog benieuwd naar. Het gevaar wat je zegt herken ik wel: is het dan wat de ander schrijft -> wil je het omdat het nieuw voor je is? Neem je het van de ander aan? Of is het echt omdat je het zelf wilt? Een interessante vraag!

   Mooi gezegd vanuit de documentaire! Prachtig!
   Zijn jullie ook weer ‘lekker’ thuis en zijn de scholen alweer begonnen?

   Lieve groetjes,
   Laura

 • Hoi Laura,

  Het Boek Ki wat ik bedoel is van Hans Peter Roel: Ki – Kracht van binnenuit… Hij is ook de auteur van De vierde dimensie. Beide verhalen waarbij hoofdpersoon succesvol was en bezig met financiële rijkdom… en dit in een keer kwijt raakte en op zoek ging naar het ware geluk. Je hebt ook een werkboek van Ki waar ik nu ook mee bezig ben.
  Het is niet erg om je te laten inspireren door anderen maar belangrijk is om zelf ook weer na te gaan denken… Ik denk dat in deze snelle hectische tijd mensen vergeten dat ze dat kunnen :-).

  School is weer begonnen maar we hopen weekende en schoolvakanties weer de campert te kunnen pakken.

  Groetjes, Henk-Jan

Leave a Reply

Volg je mij al?