Wat zijn de punten waarop jij jezelf bekritiseert?

Wat zijn de punten waarop jij jezelf bekritiseert?

900 643 Laura van Kleef

Ik ga je een persoonlijke vraag stellen:

W
at zijn de punten waarop jij jezelf bekritiseert?– Bekritiseer jij je op hoe je eruit ziet?
– Op je lichaam?
– Je werk?
– Hoe schoon of opgeruimd je huis is?
– Hoe jij op een foto staat?
– Op de cijfers die je haalt voor een tentamen?
– Hoeveel tijd je aan je vrienden besteed?
– Hoe attent je bent?
– Het eten wat je hebt gekookt?
– Wat je vergeten bent?

Hoe behandel jij jezelf wanneer je jezelf bekritiseert?

Ik weet bijna zeker dat er een aantal punten uit de voorbeelden hierboven voor jou gelden. Punten waar jij niet tevreden over bent. Zonde eigenlijk. Je bereikt er in mijn ogen niets mee en je doet jezelf er een groot tekort mee om zo negatief over jezelf te zijn.

Maak jij ook onnodige excuses naar anderen?

Ik bekritiseerde mezelf tijdens mijn eetstoornis de hele dag door. Niets, maar dan ook niets was goed genoeg. En nog steeds betrap ik me erop dat ik excuses maak wanneer er onverwachts iemand mijn appartement binnenkomt en het in mijn ogen niet ‘opgeruimd genoeg is’. Vervolgens bekritiseer ik mezelf dan voor het feit dat ik mezelf bekritiseer. Het wordt dan een cirkeltje. Ik ben me er bewust van dat ik het doe en haal hier leermomenten uit. Ik hoef niet zo streng voor mezelf te zijn en mag soms liever zijn voor mijn eigen ik. Gelukkig gaat dat steeds beter en kan ik zeker zeggen dat ik van mezelf houd.

Tijdens een eetstoornis (of dat nu jaren duurt of een paar maanden), zorg je niet goed voor jezelf. Ook ik heb jarenlang niet voor mezelf gezorgd. Ik zorgde liever voor anderen, dan hoefde ik de focus niet op mezelf te leggen. Hierdoor leefde ik in angst in plaats van liefde, in vechten in plaats van vrijheid en in overleven in plaats van leven.

Op welke manier zorg jij écht voor jezelf?

Ieder mens houdt van zichzelf in meer of mindere mate. Het lijkt misschien niet zo nu, maar in een dreigende situatie kom jij écht wel voor jezelf op. Dan bijt je van je af of bescherm je jezelf. Echter is er een innerlijke criticus die jou tegenhoudt om ervoor uit te komen en ervoor te zorgen dat jij het houden van jezelf uitdraagt. Een innerlijke stem die allerlei dingen tegen jou zegt die je tegenhouden van jezelf te durven houden. Een stem die zegt dat je het niet waard bent, het nooit goed genoeg is, je voor iedereen aardig moet zijn en noem maar op. Doodvermoeiend.

Van innerlijke criticus naar zelfcompassie

Die innerlijke stem is er ergens in je leven gekomen. Je bent daar niet mee geboren. Gedurende je leven heb je aangeleerd om zo tegen jezelf te praten. Die stem is groter en groter geworden. In de coachsessies van Via Laura leer je de interne criticus aan te kijken. Wat zegt die allemaal tegen je? En hoe pakt dat uit? Vervolgens leer je hoe je deze gedachten om kunt buigen naar liefdevolle gedachten die jou ondersteunen in plaats van tegenwerken. Zo krijgt je interne vriend meer ruimte, in plaats van dat monster dat dingen tegen je zegt die je liever niet hoort. Dit heeft allemaal te maken met zelfcompassie. Het leren houden van jezelf, waardoor je jezelf minder gaat bekritiseren, je eetstoornis naar de achtergrond gaat en je veel meer geluksmomenten zult ervaren in jouw leven.

Wil jij leren houden van jezelf en vanuit zelfcompassie kunnen leven?
Neem contact op of plan direct een gratis intakegesprek in.

Met warme groet,
Laura

1 comment
    Leave a Reply

    Volg je mij al?