Als je naar je lichaam luistert kun je niet dik worden

Als je naar je lichaam luistert kun je niet dik worden

1600 1200 Laura van Kleef

Misschien scoor ik geen punten bij je met de titel van dit blog. Dat kan. En dat snap ik. Het is misschien ook wel confronterend om te horen. Maar ga eens even na bij jezelf: maak jij genoeg tijd vrij om naar jouw lichaam te luisteren? Om er écht naar te luisteren? Eet jij gezond, pak je voldoende rust en bewaak jij jouw eigen grenzen? Of eet je te veel of te weinig? Dender je maar door, ook al ben je moe? En laat je over je grenzen heengaan? En je bent echt niet de enige hoor. We zijn als mens steeds verder verwijdert geraakt van ons gevoel. We leven veelal in ons hoofd, met alle gevolgen van dien. 

Negeer jij de signalen net als ik deed?

Ik zie het lichaam als een écht wonder. Als je bedenkt wat jouw lichaam allemaal voor je doet, ondanks dat jij het misschien niet zo goed behandelt of hebt behandeld in het verleden. Ikzelf heb behoorlijke roofbouw op mijn lichaam gepleegd. Niet vanuit een bewuste keuze, maar vanuit allerlei oude pijn waar ik niet mee om wist te gaan. Ik heb nooit echt geleerd hoe ik met emoties om kon gaan, dus wat deed ik met emoties? Die onderdrukte ik, praatte ik rationeel weg en ik hongerde mezelf jaren uit zodat ik niet hoefde te voelen. Ik luisterde niet naar de signalen die mijn lichaam al jaren aangaf. Eerst gaf mijn lichaam subtiele hints. Daar luisterde ik niet naar, dus ging het steeds met grover geweld.  Totdat de alarmbellen gingen rinkelen en mijn lichaam hard ging schreeuwen met hartkloppingen, depressieve gevoelens, suïcidale gedachten en veel angstklachten. Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik dat zeker anders aangepakt. Vaak moet er eerst iets ernstigs gebeuren wil een mens wakker worden. Zo ook ik.

Stél: je bent nu te dik of te dun. Waarschijnlijk heb je last van enige lichamelijke of psychische klachten. Te denken valt aan pijn in je nek of schouders, negatieve gedachten, last van je maag, vermoeidheid of andere klachten. Jouw lichaam wil je iets vertellen. Het wil je wakker schudden. Zoals de titel van dit blog luidt: “je kunt niet te dik zijn als je goed naar jouw lichaam luistert”. En ja, dat klinkt hard, maar ik geloof er wel in. Daarmee zeg ik niet dat het makkelijk is. Ook ikzelf heb lang aan de weg getimmerd en nog steeds doe ik dat om goed voor mijn lichaam te zorgen en om met mijn emoties te leren omgaan. Maar als je écht naar je lichaam zou luisteren, dan zou je stoppen met eten als je vol zit. Dan zou je jezelf goede en voldoende voeding geven. Dan zou je rust pakken als je moe bent en bewegen als je lang hebt gezeten.

Ik pak wel even een paracetamol, dan kan ik weer door

We zijn zo gewend om een paracetamol te pakken als we hoofdpijn hebben. Hup ‘ff’ een pilletje erin en door. En kijk eens hoeveel mensen een koffie nemen om meer gefocust te zijn op het werk. Ikzelf maak me er ook schuldig aan hoor. Zo was ik deze week ongesteld en ik wilde tóch gaan sporten. Met zware benen stond ik te bootcampen. Niet echt liefdevol naar mijn lichaam toe, die eigenlijk vroeg om rust. Als er een emotie de kop op steekt, drukken we deze gewoon weg, want die vermoeidheid of hoofdpijn past even niet in onze agenda. Het zijn echter allemaal signalen van het lichaam. Misschien wil die hoofdpijn je wel vertellen dat je even rustiger aan moet doen. Misschien wil die ene emotie voordat je naar een zak chip grijpt, je wel vertellen dat er nog iets onverwerkt is. Door je emoties te onderdrukken, maak je het er vaak op langere termijn niet beter op.

Emoties

Ons lichaamsgewicht zegt vaak veel over hoe we met onze emoties omgaan. Altijd schuilt er achter een eetprobleem een persoon die worstelt met oude emoties. Ik zeg altijd, omdat ik daarin geloof. Vaak zijn het onverwerkte pijnen uit het verleden die in het gewicht (zowel onder-als overgewicht) letterlijk te zien zijn. Ik steun mensen met eetstoornissen. Niet met een voedingsschema, maar door naar de kern van de pijn te gaan die onder het probleem ligt. Door jezelf te leren kennen, je authentieke zelf zonder het masker. Pas als je oude pijn heelt en lief leert zijn voor je lichaam, kan je lichaam oude ballast opruimen. Ik kan je daar in mijn coachsessies bij helpen. Kijk hier voor het aanbod of kijk eens voor een kennismakingsgesprek met mij. Momenteel heb ik nog ruimte voor een tweetal cliënten.

Het missen van werkelijke voeding

Bij eetstoornissen lijkt het over ‘voeding’ te gaan. Ik zie voeding in een andere context. Waar het daadwerkelijk over gaat is de voeding van behoeften. Over datgene waarin jij ondervoed bent op emotioneel niveau. Zoals erkenning voor wie je bent, erkenning voor jouw emoties, voeding voor jouw authenticiteit. Het gaat over wat echte voeding is voor jou. Dat kan van alles zijn. Denk aan tijd nemen voor jezelf, stilte ervaren, je omringen met fijne mensen of je grenzen aangeven. Werkelijke voeding is dat wat jij nodig hebt om je gelukkig te voelen. Als het ons mist aan deze werkelijke voeding, gaan we manieren zoeken om in onze behoeften te worden voorzien. Vaak op een destructieve manier als eetbuien, jezelf uithongeren, vluchten in drank, drugs, ruzies, koffie, depressies, automutilatie (zelfbeschadiging) en ga zo maar door. Omdat we nog geen andere manieren kennen om met oude pijn uit het verleden om te gaan.

Je lichaam wil dat je iets verandert

Naar je lichaam luisteren betekent dat je je lichaam geeft waar het behoefte aan heeft. Het betekent dat je rust neemt wanneer je moe bent. Dat je luistert naar de signalen van honger- en verzadiging. Voor mij betekent het ook dat je aan de slag gaat met het verwerken van oude pijn en dat je leert hoe je je emoties kunt uiten. Ik geloof erin dat ons lichaam wil bewegen en niet gemaakt is om 8 uur achter elkaar zittend naar een beeldscherm te staren.  Zolang we de signalen niet serieus genoeg nemen, zullen we lichamelijke en psychische klachten blijven ervaren. Je lichaam vraagt hiermee om verandering in denken, voelen en doen. Jij bent de enige die dit kan veranderen voor jezelf. Het lichaam hapert niet voor niets. Het wil je laten veranderen met alle liefde wat het in zich heeft. Ben jij daartoe bereid? Wil jij liever voor je lichaam worden en daarmee jouw lichaam helen? Ik wil je daar heel graag bij helpen. Neem contact met me op, dan kunnen we samen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

5 comments
 • Wow Laura,
  wat weer een super mooie, inspirerende blog. En ook op een moment dat ik zo hard werk aan dat stuk.
  Nu ik steeds meer tot de kern kom merk ik hoe moe ik ben, wat ik mijn lichaam ontzegt heb, wat ik eigenlijk nodig heb…
  Het gaat gepaard met angst en vallen en opstaan, maar merk wel dat als ik echt naar mn lichaam luister, het ook fijn kan voelen. Nogmaals, een erg mooie blog!

  • Laura van Kleef 21 juni 2019 at 10:14

   Dankjewel lieve Olivia. Ik lees dat je op de goede weg bent, wat fijn om dat te horen!! Ook jij hebt al een heel pad afgelegd met jouw lichaam, je emoties etc. Super knap!! En zeker wat je beschrijft klopt: pas als je beter voor je lichaam gaat zorgen, voel je pas echt hoeveel je het tekort hebt gedaan. Geld ook voor mij! Tof dat je nog steeds mijn blogs leest:) Liefs

 • Wow! Ook ik lees deze blog nu.. Heel mooi.
  Ik herken de klachten die achteraf komen. Nu het beter gaat lijk ik veel meer moeheid te voelen. Ik vind dit soms nog erg verwarrend. Dingen die ik deed xx kg geleden, doe ik soms nu echt met moeite. Nooit voelde ik mij moe of voelde ik überhaupt signalen. Nu komen deze steeds meer.
  Ik geloof er ook wel in dat je lichaam jouw heel veel vertelt, alleen is het soms nog het vertrouwen in je lichaam wat mist..

  • Laura van Kleef 22 juni 2019 at 12:19

   Hoi Lotte, dankjewel voor je reactie. Mooi om te lezen dat je de signalen van jouw lichaam nu meer voelt en oppikt. Daarin hebben we allemaal als mens in te leren. De één in een harde les dan de ander. Het ligt er ook aan hoe snel iemand de signalen oppikt. Luister je er niet naar, dan gaat het lichaam steeds harder roepen is mijn ervaring. Eigenlijk is het lichaam echt fantastisch! Onze richtingaangever in het leven. En wat je beschrijft is zeker waar: Langzaamaan vertrouwen opbouwen om weer in je lichaam te geloven. Alle goeds meid! Liefs

 • Heel mooi geschreven Laura. En op veel punten heel herkenbaar. ??

Leave a Reply

Volg je mij al?