Neem je gedachten met een korreltje zout

Neem je gedachten met een korreltje zout

900 600 Laura van Kleef

Donkere of roze bril, welke zet jij op?
De hele dag door heb je gedachten. Niet alles wat je denkt is waar. Soms komen er gedachten in je op die helemaal nergens op slaan. Je brein kan je soms gekke dingen vertellen. Je komt thuis van een drukke dag en vertelt jezelf dat je nergens zin in hebt. Je hebt geen zin om te gaan sporten, je ziet er niet uit en je hebt geen zin in dat etentje van morgenavond. Het gevoel is zo intens, je gelooft écht dat het waar is. De volgende dag zit je vrolijk op je fiets en is er niets aan de hand: je hebt zin om naar je werk te gaan, verheugd je op het etentje vanavond en bruist van de energie. Gek hè!?, dat je de ene dag alles door een donkere bril ziet en de volgende dag alles weer rooskleurig.

Negatieve dooddoeners

Zelf heb ik ook regelmatig van die negatieve gedachten die ik liever niet heb. Dan denk ik dat ik niets toevoeg aan de maatschappij en dat ik beter kan stoppen met Via Laura. Dan worden dingen allemaal even te ingewikkeld (administratie, filmpjes maken, blogs schrijven of wat dan ook) en zou ik het liefst het bijltje erbij neergooien. Zodra ik dit soort dingen denk, weet ik dat het tijd is voor actie. Tijd om mijn gedachten onder de loep te nemen en extra goed voor mezelf te zorgen. Dat ik mezelf mag verwennen met een voetmassage, een lekkere douche of een goed boek. En ja…dat helpt echt!

Herken je momenten

Als je gestrest bent, boos, moe of overprikkelt, zie je de dingen door een andere bril. Alles lijkt moeilijk, kost bakken energie en lijkt vervelend. Het gekke is dat we ook nog geloven wat we onszelf vertellen. We piekeren over de toekomst, die op zo’n moment er niet erg rooskleurig uitziet in je gedachten. De gedachten ontmoedigen je alleen maar en ze brengen je niet verder richting jouw positieve doel.
Het is heel waardevol om deze momenten bij jezelf te leren herkennen. Om te herkennen dat je nu even een pestbui hebt, moe bent of geïrriteerd. Maar wat kun je doen als je in zo’n moment dreigt te hangen?

Stel piekeren uit

Blijven nadenken op momenten dat je niet lekker in je vel zit, zorgt ervoor dat je in een negatieve spiraal blijft hangen. Stel ingewikkeld denkwerk daarom uit tot het moment dat je je beter voelt. Je zult dan merken dat je op een heel andere manier terugkijkt op je probleem, met een frissere positieve blik. Waarschijnlijk denk je: ”heb ik me daar nu zo druk over gemaakt?, alles is toch goed gekomen.”

Maak geen overhaaste beslissingen

Ik heb wel eens van die perioden dat ik echt niet lekker in mijn vel zit. Ik ben dan prikkelbaarder, moe en heb geen zin om dingen te ondernemen. Mijn valkuil is dat ik dan erg impulsief ben, bijvoorbeeld met social mediagesprekken waar ik meteen op wil antwoorden. Er lijkt dan geen andere oplossing en er is geen ruimte in mijn hoofd dat zegt dat het beter is om even te wachten. Hiervan heb ik geleerd dat het beter is dingen even te laten rusten. Om niet meteen te antwoorden op vragen van mijn omgeving, om niet meteen uit te spreken wat ik denk. Het even te laten zijn voor wat het is. Het zorgt ervoor dat ik geen overhaaste beslissingen neem waar ik achteraf spijt van krijg.

Helikopterview

Gebruik de helikopterview wanneer gevoelens en gedachten zo sterk worden dat ze het even van je overnemen. Dat wil zeggen vanuit een afstandje kijkend naar je gedachten. Vaak zijn we geneigd om alles te gaan rationaliseren, om jezelf er letterlijk uit te denken. Maar dat werkt niet. Einstein zei daar het volgende over: ”Een probleem kan niet worden opgelost met dezelfde manier van denken als je het probleem hebt gecreëerd.” Kijk dus eens vanuit de lucht naar waarmee je bezig bent, over wat je denkt en hoe je je gedraagt. Kijk of je even kunt uitzoomen. Als je weet hoe je denkt en hoe je je gedraagt dan kun je kiezen of je dit serieus neemt of niet. Op deze manier leer je je gedachten niet altijd serieus te nemen.

Uit ervaring weet ik dat de eetstoornis vaak een loopje met je neemt. De gedachten vanuit de eetstoornis kunnen je helemaal overrulen. Je gezonde ik lijkt hierdoor steeds kleiner te worden. In de coachsessies van Via Laura bied ik speciale oefeningen aan, waarmee we aan de slag gaan om jouw ‘gezonde stem’ weer groter te maken. Kijk gerust rond op mijn website. Er is genoeg aanbod om jou te helpen.

1 comment
    Leave a Reply

    Volg je mij al?