Reizen als leerschool

Reizen als leerschool

1600 1200 Laura van Kleef

Reizen, ik vind het fantastisch. Ik kom op mooie plekken in de wereld en het verruimt mijn geest. Ik kom inspirerende mensen tegen, leer van de cultuur en mijn eigen levenslessen. In mijn Bullet Journal (bedankt Nicole voor dit cadeau) schrijf ik iedere dag mijn ervaringen op. Ik schrijf over mijn belevenissen, over wat ik zie en meemaak. Reizen, het is voor mij een leerschool. Dit betekent niet dat ik, wanneer ik in Nederland zou zijn, ik niet zou leren. Tijdens je leven groei en leer je iedere dag, toch?

Volg je hart en je mind volgt jou

Tijdens het reizen ontmoet ik een diversiteit aan mensen. Inspirerende en open mensen, enthousiaste & blije mensen. Ook bromberen, meer gesloten en individualistischer ingestelde mensen. Wat me opvalt aan de gesprekken, is dat veel mensen advies willen geven. Ben ik een berg aan het beklimmen, krijg ik advies over hoe ver het nog is, hoe lang de wandeling nog duurt en hoe zwaar het is. Wil ik dit weten? Helpt het mij? Bij onze eerste hikes was ik hier in mijn hoofd veel mee bezig. Aan het begin van de wandeling keek ik op mijn horloge en wist dan al: ‘oké, we zullen over zo’n 4 uur de top bereiken’. Kwam ik iemand tegen, dan vroeg ik hoe ver het nog was. Je raad het al: dit gaat weer over controle. Hierdoor genoot ik een stuk minder van de wandeling. Ik wilde al ergens zijn, waar ik op dat moment nog niet was. Het resultaat, daar was ik mee bezig.

 Soms is het beter iets los te laten, wat je probeert vast te houden. Pas dan ontstaat er ruimte om je hart te volgen.

Na een paar goede hiketochten (de Kjerag, Preikestolen, Buarbreen, Folgefonna en Husedalen), kan ik dit al beter loslaten. Ik geniet van het wandelen. Ik houd me minder bezig met de tijd en probeer vooral in het ‘hier en nu’ te lopen. Dit maakt de wandeling zoveel mooier. Wandelen gaat voor mij over mindset en over het in mijn lichaam zijn. Eigenlijk is het ook wel een mindfuck. Je mind kan je zo voor de gek houden, door maar bezig te zijn met het resultaat. Als ik in mijn lichaam ben tijdens het lopen, gaat het een stuk soepeler. Ik voel wanneer ik mijn hart volg, mijn natuur. Lukt dit me altijd? Nee, zeker niet. Ook ik schiet nog vaak in mijn gedachten. Naar de brei met angsten, chaos en plaatjes. Ik ben me er in ieder geval van bewust. Dat is de eerste stap. Ik blijf gewoon lekker door oefenen.

Noorwegen Rysstad

luisteren naar signalen van je lichaam

Mag ik iets missen?

In Noorwegen is zoveel moois te zien. Deze week reden we een prachtige route (13) door de bergen vanaf Hjorteland naar Odda. We stopten op schitterende plekken langs wilde rivieren, mooie meren en watervallen. Het water van de rivieren is kraakhelder. Prachtig om te zien. Metersdiep kun je naar beneden kijken. En als je naar boven kijkt, waan je je tussen bergen bedekt met een laag sneeuw. Verderop weer een gletsjer die boven de bergen uitstraalt. Schitterend. Wat een natuurschoon heeft dit land. Soms is er zoveel moois te zien en te beleven, dat je niet meer weet waar je moet kijken. In het begin van de reis wilde ik dan ook niets missen. Ik wilde overal tegelijk zijn en niet langer dan 2 dagen op dezelfde plek blijven. Dit maakte dat ik meer gehaast aan het reizen was. Niets missen..hmm..het is een illusie. Zelfs onmogelijk. En weet je, al mis ik iets, dan heb ik een goede reden om nog eens terug te gaan naar Noorwegen.

Minimalisme

Eerlijk toegegeven: elke dag een warme douche vind ik heerlijk. Ik vind het fijn om een kledingkast vol kleren te hebben en koffietjes te kunnen drinken in de stad. Hier in Noorwegen heb ik een paar lange en korte broeken, shirts en een trui. Een warme douche heb ik lang niet iedere dag en buiten in de natuur plassen is de dagelijkse gang van zaken. Ik heb geen koffiezetapparaat of warmwaterkoker in de buurt. Mis ik het? Geen moment. Ik ervaar het als fijn om moeite te moeten doen voor het opwarmen van water voor een kopje thee. Het heeft zijn charme vind ik. Ik merk steeds meer dat ik die luxe eigenlijk helemaal niet nodig heb. Er komen andere prioriteiten voor in de plaats. Het genieten van een zonsondergang, zwemmen in de rivier of een fijn gesprek met een vreemde. Het laat me ook anders nadenken over de toekomst. Misschien wil ik later wel in een Tiny house wonen, ergens in de natuur in plaats van in een groot huis, wat ik vroeger altijd dacht te willen. Ik besef me dat het leven wat ik nu leid, met minder materialisme, me voldoening geeft. Wie weet wat de toekomst nog allemaal gaat brengen. Hij staat open.

Ik waardeer het enorm dat jij mijn blog(s) leest. Super leuk! Ik ben erg benieuwd of je iets uit jouw leven in mijn blogs herkent. Heb je vragen over een onderwerp wat je graag in mijn blogs zou willen lezen? Of heb je tips? Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat.

Lieve groetjes,
Laura

1 comment
Leave a Reply

Volg je mij al?