Start je dag goed met een ochtenroutine

Start je dag goed met een ochtenroutine

640 426 Laura van Kleef

Veel mensen zweren bij een ochtendroutine. Ik vond het altijd maar een beetje onzin. Ik ontbeet toch iedere dag, kleedde me aan, waste mezelf en checkte gehaast mijn social media. Maar ik voelde me nooit echt relaxed in de ochtend. Gestresst zelfs. Al jaren probeerde ik vanuit goede ervaringen van anderen een ochtendroutine te krijgen. Ik heb van alles geprobeerd: een half uur yoga voor mijn ontbijt, mediteren, lezen, telefoon weg, lezen in een boek, stretchoefeningen en ga zo maar door. Maar dat wat ik deed voelde meer als een ‘moetje’, omdat het ‘zo goed kon werken’ en omdat ‘succesvolle mensen’ dit deden. Nu voelt het anders. Ik doe het nu echt voor mezelf. Ik heb een routine gevonden waar ik me goed bij voel en waar ik gedurende de dag profijt van voel. Voor mij werkt het. Sinds het toepassen van mijn nieuwe ochtend routine voel ik me energieker, blijer en productiever.

Productiviteit niet belangrijkste

We willen met z’n allen zo productief mogelijk zijn. Oké, productief zijn is fijn, maar voor mij gaat het een laagje dieper. Ik vind het namelijk veel belangrijker dat ik lekker in mijn vel zit. Dat ik in de flow zit en mijn energie stroomt. Ik zie tijd maken voor dingen die je leuk vindt en waar je je goed bij voelt, als productiviteit. Laatst schreef ik al in het blog #happylife#yolo#zijnerookslechtedagen, over mijn visie op het ‘ideale leven’ waar zoveel mensen naar streven. Ik wil eigenlijk niet mee doen aan die trend. Wat ik wel wil is dat we ons als mens lekker in ons lichaam voelen. Dat we blij zijn met wie we zijn, dat we energie hebben en goed voor ons lichaam zorgen.

Wanneer een ochtendroutine niet werkt

Een ochtendroutine werkt niet altijd. Wanneer je zelf niet gemotiveerd bent om iets in je leven te veranderen, zal het niet voor jou werken. Net zoals herstel van een eetstoornis (op een gegeven moment) vanuit jezelf moet komen, zo ook is het belangrijk dat je dit doet wanneer jij dat alleen zelf wilt. Matcht een ochtendroutine met jou, ga er dan zeker mee aan de slag. Vind je het helemaal niks? Probeer het toch eens een weekje uit. Als je dan nog voelt van ‘dit is niets voor mij’, stop er dan lekker mee. Via internet kun je heel makkelijk een ochtendritueel van iemand anders kopiëren, maar als het niet goed bij je past, dan zal je veel minder gemotiveerd zijn om het vol te houden.

Ontwerp je eigen stijl

Bij een succesvolle ochtendroutine gaat het dus om eigenheid. Het moet bij jou passen. Goed voelen voor jou. Je wilt er namelijk energie van krijgen. We gaan eens kijken wat jij wilt bereiken met jouw ochtendroutine.
Vragen die je hierbij kunnen helpen zijn:

 • Welke dingen zou je willen doen waar je nu te weinig aandacht/ tijd voor hebt?
 • Waar gaat jouw energie van stromen?
 • Wat vind je belangrijk in het leven?
 • Wat voor persoon wil jij zijn?

Als jouw fysieke gezondheid voor jou belangrijk is, dan is een vorm van beweging (yoga/dansen) en een gezond en voedzaam ontbijt essentieel in jouw ochtendroutine. Wil je meer rust en balans? Dan kan naast goede voeding, meditatie een belangrijke zijn. Maar misschien wil je juist wel inspiratie en je mind voeden? Dan is een inspirerend boek een goed idee. Ik zal nog binnenkort een blog schrijven over inspirerende boeken waar ikzelf veel aan heb gehad.

“Ja, maar….ik heb geen tijd”

“Ja, maar in de ochtend heb ik echt geen tijd voor een ochtendritueel”, “mijn kinderen vragen dan al mijn aandacht”, “ik wil niet nóg vroeger opstaan”, “ik moet al zoveel”. Oké, oké. Deze redenen zijn jouw redenen om het niet te doen. Prima! Je mag het zo laten van mij hoor. Je hoeft niks van mij. Toch wil ik je even prikkelen. Stel jezelf eens de 2 volgende vragen: als jij niet investeert in tijd voor jezelf in de ochtend, wat kost je dat? En: als je blijft doen wat je nu doet, word jouw situatie dan beter? Als geen tijd voor jezelf in de ochtend jou goed laten voelen, blijf het dan zeker doen. Ik zie alleen vaak om me heen dat er geklaagd wordt over te weinig tijd hebben voor dingen die we zouden willen doen, ik zie gestresste mensen op straat, boze mensen in het verkeer en mensen die ‘hup hup snel hun ontbijt naar binnen werken of sterker nog ‘het ontbijt overslaan’, omdat ze geen tijd hebben om even stil te staan in de ochtend. En natuurlijk kan een dag een rare wending hebben, maar dan heb je in ieder geval al tijd voor jezelf genomen die niemand meer van je af kan nemen.

Mijn ervaring

Heel wat ochtendroutines heb ik geprobeerd. Soms dagen, soms weken en ook wel een paar maanden. Maar het waren eigenlijk steeds ochtendroutines die ik van andere mensen ‘pikte’. En ja, deze die ik nu al lang heb, heb ik ook niet zelf verzonnen. Maar ik ben die dingen gaan doen waar ik me wel fijn bij voel. In plaats van yoga in de ochtend, wat ik toch niet iedere ochtend volhoud, of persé iedere ochtend mediteren, wissel ik nu af waar ik op dat moment behoefte aan heb. En nee, dat is niet iedere dag mediteren.

Mijn ervaring met een ochtendroutine is super positief. Ik merk dat ik hierdoor niet zo achter de feiten aanren van de dag. Door mijn routine zorg ik ervoor dat ik ’s morgens al in een bepaalde energie kom. Een rustigere flow. Het voelt meer alsof ik zelf de baas ben over mijn mind, lichaam en leven. Ik geloof in de wet van aantrekking. Dat wat je zelf uitstraalt, je ook terugkrijgt. En doordat ik ’s morgens al een intentie zet voor de dag, krijg ik ook meer positieve ervaringen gedurende de dag. Ik nam dit eerst niet zo serieus, maar ervaar nu dat de mooiste dingen op mijn pad komen wanneer ik zelf in een positieve flow zit. En daar helpt mijn ochtendroutine me zeker bij. In mijn volgende blog ga ik mijn ochtendroutine met je delen. Die is dus niet iedere dag precies hetzelfde, maar er zitten een paar elementen in die wel elke dag hetzelfde zijn. To be continued (anders gaat deze blog veel te lang worden en dat wordt saai). 

3 comments
 • een kleine aanvulling met betrekking tot “tijd voor jezelf” en kinderen op weg moeten helpen…het is mogelijk om van tijd voor jezelf “tijd voor mij MET de kinderen te creëren”

  er een “ontbijtfeestje van te maken” hoe je het echt LEUK zou vinden met jezelf en de kinderen; denk b.v. aan Pippi Langkous of aan Harry Potter of Narnia….
  verzin 1 tot 3 “leukdingen” en wissel die af… en je kunt heel goed je kinderen hierbij betrekken en ze er in mee laten denken….succes, Marianne

  • Dankjewel Marianne voor je aanvulling. Inderdaad een hele goede tip om tijd MET de kinderen te creëren als je kinderen hebt.
   Leuke voorbeelden ook!
   Ik neem ‘m mee voor als ik zelf ooit moeder mag worden.
   Bedankt!! Lieve groetjes

Leave a Reply

Volg je mij al?