Mijn ochtendroutine

Mijn ochtendroutine

2576 1932 Laura van Kleef

Vorige week heb je in het blog “Start je dag goed met een ochtendroutine” de voordelen van een ochtendroutine kunnen lezen. Zeker als je worstelt met een eetstoornis kan een goede start van je dag je enorm helpen. Het brengt namelijk meer rust, ontspanning en een positieve vibe in je leven. Voor mij zorgt het ervoor dat ik meer in mijn lichaam kom. Meer luister naar mijn gevoel. En laat dat nou net één van de belangrijkste sleutels zijn voor herstel. Luisteren naar wat belangrijk is voor jou en ontdekken wie je bent los van het eetstuk. Daarachter wil je je niet meer verschuilen toch?… Vandaag deel ik mijn ochtendroutine met je. Misschien kan het jou inspireren ook een eigen ochtendritueel te creëren. Belangrijk is dat je vooral bij jezelf blijft. Wat ik doe, hoeft voor jou niet te werken. Zoek vooral naar iets wat jou in balans brengt. Iets waar jij je goed bij voelt.

Mijn ochtendroutine

Mijn ochtendroutine is mijn ‘heilige uurtje’ geworden. Een uur voor mezelf. Mijn start van de dag *waarin niemand me mag storen:).

Mijn start varieert qua tijd

Veel mensen zweren bij vroeg opstaan, bijv. om 5:00 uur al te starten met een ochtendroutine. Ik zet geen wekker en word eigenlijk altijd rond half 7/ 7 uur wakker. Ik start mijn ochtendroutine gewoon wanneer ik wakker ben. Dan heb ik ook geen ruzie met wekkers en dat soort dingen. Heerlijk! Voor het beeld geef ik in deze blog de tijd vanaf 7:00 uur aan.

7:00 uur Body scan

Als ik wakker word, neem ik eerst een paar minuten de tijd om mijn lichaam te checken. Hoe voel ik me?. Hoe voelt mijn lichaam aan? Voel ik mijn tenen? Mijn buik? Wat voel ik in mijn lichaam?  Soms is dat relaxed, een andere dag kan ik ook onrustig wakker worden. Vaak ligt het er ook wel aan wat ik de avond ervoor heb gedaan. Heb ik totdat ik naar bed ga op social media gekeken, dan merk ik dat in de ochtend wel. Dat is nog een dingetje waar ik vaak in terugval en iets mee wil: ’s avonds geen mobiele telefoon minstens een uur voor het slapen. Ik ben al wel zo ver dat ik mijn telefoon niet mee in de slaapkamer neem. Dat alleen al geeft me rust.

7:05 Koude douche

Ik begin mijn dag met een koude douche. Ja echt…ik de koukleum begin mijn dag hiermee. Ik had echt nooit verwacht dat ik dit zou kunnen, maar sinds ik dit doe merk ik duidelijk verschil. Ik voel me er energieker door gedurende de dag, frisser, vrolijker. Er zitten nog veel meer voordelen aan een koude douche in de ochtend. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, internet staat vol met informatie.
Na de koude douche kleed ik mezelf aan en ga dan lekker naar de woonkamer. Een plek waar ik me fijn voel.

7:15 uur Bleekselderijsap

Sinds een maand drink ik iedere ochtend een glas bleekselderijsap. Ik heb me hierin verdiept en voel me er goed bij. (En dat te bedenken dat ik voorheen helemaal geen bleekselderij lustte). Het schijnt gunstige effecten te hebben voor je gezondheid. Maar doe vooral wat jij wilt hé, geloof wat jij wilt geloven. Ik wilde het eens proberen en ben sindsdien niet meer gestopt. Ik blend 2 stengels bleekselderij met een klein beetje water in de blender. Daarna zeef ik het sap. Het kost me misschien 2 minuten tijd. Ik drink de bleekselderij sap op mijn nuchtere maag. Na het drinken van het sapje moet je minimaal 15 minuten wachten voordat je iets eet of drinkt. Dat is precies goed om in die tijd mijn ontbijt klaar te maken. Top!

*  Misschien is dit iets tijdelijks, maar voor nu voelt het goed om dit als routine te hebben. Wellicht wordt het op een gegeven moment een ander healthy sapje.

7:35 uur Ontbijt

Ik vind niets vervelender dan in de ochtend moeten wachten met mijn ontbijt. Ik heb ochtendroutines geprobeerd met eerst een uur yoga en meditatie, maar ik verval toch steeds in het direct willen ontbijten. Ik ga mezelf er niet meer mee pesten. Ik houd gewoon enorm van mijn ontbijtmoment. Meestal bestaat mijn ontbijt uit een goed gevulde kom havermout met amandelmelk, sojamelk of rijstmelk. Ik warm de melk op, kook een 1/2 banaan mee en voeg kaneel en kurkuma toe aan de pan. Dit mengsel doe ik na even koken en roeren in mijn kom. De kom zet ik buiten op het balkon (haha ja echt, zodat de havermout sneller afkoelt).
Dan ga ik fruit snijden en de ingrediënten klaarmaken voor in de havermout. De ene dag is dit een 1/2 appel, de andere dag een stuk mango, nectarine, perzik of rood fruit. Als topping kies ik voor een handje noten (walnoten, cashewnoten of pecannoten) en rozijnen of dadels. Soms kokossnippers (bij mango vind ik dat erg lekker). Rijstmelk is een zoeter trouwens. Het bevat meer suikers dan amandelmelk of sojamelk. Voor de afwisseling erg lekker vind ik. Als de havermout qua temperatuur eetbaar is, voeg ik alles eraan toe. Dan kan ik lekker gaan genieten van het ontbijt.

Social media kan ik nog niet laten tijdens het ontbijt

Je ziet: ik ben al 35 minuten bezig met een koude douche, een sapje drinken en mijn ontbijt klaarmaken. Tijdens mijn ontbijt kan ik het nog niet laten om mijn whatsapp, Instagram en Facebook te checken. Ik heb dat al wel vaak geprobeerd, maar het triggert me nog te veel. Ik wissel dit wel af (want ik vind het eigenlijk niet zo fijn) met het lezen van een Happinez, een stukje uit een boek (dat wil ik meer toevoegen).

7:50 uur Tarotkaart trekken

Vorige week schreef ik in mijn blog al dat ik geen vaststaande meditatie in de ochtend doe. Iets wat anderen wel doen, maar wat niet bij mij past. Wat ik wel standaard doe is een tarotkaart trekken voor de dag. Daarbij zet ik een intentie voor de dag: hoe wil ik me voelen en waar wil ik vandaag mijn aandacht op richten? Ik lees de betekenis van de tarotkaart en laat deze op me inwerken. Het geeft me inzicht in mijn behoeften en mijn gevoel op dat moment.

7:55 uur Meditatie of Live The Connection

Na het trekken van de Tarotkaart, neem ik de tijd voor een korte meditatie of een oefening van Live The Connection (LTC). Dit laatste is een opleiding die ik heb gevolgd en die me helpt om dichter tot mezelf te komen. LTC helpt voor mij, beter dan mediteren, om bij mezelf te komen. In een meditatie voel ik me sneller opgejaagd. Ik heb verschillende oefeningen van LTC en kijk op dat moment welke oefening nodig is om te doen. Deze oefeningen nemen 5- 30 minuten in beslag. Dus soms duurt mijn ochtendroutine langer dan een uur. Als ik klaar ben met mijn ochtendroutine start mijn verdere dag met werken of andere dingen. Meestal word mijn vriend na mijn ochtendroutine wakker. Dan kan ik hem lekker een knuffel en kus geven en mijn dag ook nog eens in liefde starten. Fijn!!

Ben jij klaar voor een ochtendroutine?

Er zijn zoveel verschillende manieren om een ochtendroutine te hebben. Ik heb hierin schrijven, yoga, beweging, dankbaarheid en visualiseren nog niet meegenomen. Dit zijn dingen die ikzelf wel doe, maar dus niet altijd. Schrijven doe ik veel, maar meer gedurende de dag of in de avond. Dat zit voor mij niet standaard in mijn ochtendroutine. Anders zou het een routine van 3 uur worden denk ik 😉 Als jij nog geen ochtendroutine hebt en daar ook naartoe wilt werken, dan is het vooral belangrijk om te gaan ontdekken wat bij jou past. Neem dus niet klakkeloos een ochtendroutine van iemand over, maar experimenteer er vooral lekker op los en ontdek wat voor jou werkt.

Deel jouw ochtendroutine!

Heb je zelf ook een ochtendroutine? Doe je bijzondere dingen die voor jou goed werken? Deel ze in het reactie gedeelte hieronder! Zo kunnen we elkaar inspireren!

De bodem en nog dieper

Ben je op zoek naar meer balans in je leven, maar lukt het je nog niet om vast te houden aan herstel? Ik herken dat wel hoor. Ik heb ook jarenlang geleefd van up naar down en nog meer down. Dan dacht ik op de bodem te zitten, maar zakte ik nog dieper weg. Door veel zelfwerk ben ik eruit gekomen. Door mezelf recht in de ogen aan te kijken. Diep naar binnen te gaan. Door veel therapie, cursussen en oefenen oefenen oefenen. Leuk?…nee zeker niet. Wel nodig. Zonder dit naar binnen keren en verantwoordelijkheid te nemen voor mezelf, was ik er waarschijnlijk niet meer geweest. Als jij voelt dat je een steuntje in de rug nodig hebt, wil ik je graag helpen. Ik heb een nieuw concept ontwikkeld om in een ochtend flink wat werk naar binnen te verrichten. Een boost voor je herstel. Klik hier voor meer informatie over dit gave nieuwe concept bij Via Laura.

Volg je mij al?