Tsja….dan ben je ineens vrouw

Tsja….dan ben je ineens vrouw

640 426 Laura van Kleef

In mijn vorige blog “vrouw worden en een eetstoornis”, schreef ik hoe ingewikkeld het volwassen worden kan voelen. Voor mij was het in ieder geval een groot ding. Een eetstoornis zie ik als een uitvlucht voor zoveel dingen. Voor het niet durven dragen van verantwoordelijkheden, voor angst voor volwassen zijn, angst voor allerlei gevoelens in je lichaam. Angst voor vrouw zijn. En ga zo maar door.. Dit kunnen we toch niet ontkennen. Het is een diepgeworteld iets. Dat weet jij ook wel. In deze blog ga ik dieper in op het stuk ‘vrouw worden’. Uiteindelijk willen we allemaal blij zijn met wie we zijn. We willen ons vrouwelijk voelen. Lekker in ons lichaam. Laten we de schoonheid van het vrouw zijn met elkaar delen.

Vrouwelijkheid. Ik vind het iets puurs. Een kwetsbaar gedeelte in mezelf. Ik heb het zo lang eng gevonden. En ja, heel eerlijk vind ik het nog best wel onwennig voelen soms. Ik ben er de laatste tijd meer mee bezig. Daar is nu de tijd rijp voor. Tijdens een eetstoornis is vrouwelijkheid iets waar je jezelf vandaan houdt. Ergens in ons lichaam schreeuwt de vrouwelijkheid. Het wil gezien worden, gevoeld en zich gesteund voelen. Gebeurtenissen uit mijn verleden hebben een behoorlijke deuk gegeven aan mijn vrouwelijkheid. En misschien geldt dat voor jou ook wel. Op jonge leeftijd werd ik seksueel misbruikt. En ook op latere leeftijd heb ik nare ervaringen gehad in seksualiteit met mannen. Dit heeft ertoe geleid dat ik mijn lichaam op slot heb gezet. Terwijl ik dit nu schrijf, voel ik me ook kwetsbaar. Gedachten als ‘wat vinden mijn lezers ervan dat ik dit deel’, komen naar boven. Ik laat hier namelijk nogal echt iets van mezelf zien…

Koude voeten en een zere heup

Mijn koude voeten linkte ik tot voor kort altijd aan mijn eetstoornis. Misschien doe jij dat ook wel. En ja, zeker heeft je eetstoornis daarin een aandeel. Maar voor mij gaat dit dieper naar mijn vrouwelijkheid. Sinds kort ben ik me ervan bewust dat mijn heupen en mijn bekkengebied deels op slot zitten. Als ik me emotioneel voel, krijg ik last van mijn heup. Daar in dat gebied liggen veel emoties opgeslagen. Oude stukken die linken aan mijn verleden. Door seksueel misbruik of andere nare ervaringen in je leven zet je ergens je lichaam op slot. Dat beschadigde gebied is te pijnlijk om naartoe te gaan. Dat wil je niet herbeleven, niet meer voelen. Je wilt het als het ware beschermen van hé ‘nooit meer dit’… Het beschermen, betekent ook dat je het wegduwt. En daar is je eetstoornis dan weer een grote vlucht in. Door je daar op te focussen hoef je niet de pijn aan te gaan die eronder ligt. Ik zou je willen adviseren dat als je daar klaar voor bent, hier stapje voor stapje met een therapeut mee aan de slag te gaan. Dit zijn stukken die je niet in je eentje oplost.

Als voelen geblokkeerd is

Voel eens in jouw lichaam. Kan je jouw lichaamsdelen echt voelen? Voel je jouw bekken? Jouw benen? Je heupen? Je geslachtsdeel? Of kom je hier net als ik tot voor kort niet verder dan jouw navel?. Ik kwam vaak tot mijn navel en sloeg dan het geslachtsdeel met bekkengebied over. Vanaf mijn knieën kon ik dan weer voelen. Mijn voeten waren altijd koud. De energie in mijn lichaam stroomde immers niet door. Dat kon niet, omdat ik mijn vrouwelijkste gebied negeerde…. Ik ben benieuwd wat dit met jou doet nu je dit leest. Herken je hier iets van jezelf in? Wat het ook is, het is oké. Het betekent echter wel dat er blokkades liggen.

Werk aan de winkel

Voor mij persoonlijk was er werk aan de winkel. Ik ben er nog mee bezig om dit verder te helen. Mijn vrouwelijkheid en het voelen in heel mijn lichaam mag weer terugkomen. Je vrouwelijkheid wordt op zoveel meer gebieden in je leven aan het licht gebracht, dan je misschien denkt. Het betekent veel meer dan er aantrekkelijk uitzien, zorgzaam en begripvol zijn of een seksuele relatie met iemand hebben. Het heeft voor mij niets te maken met ‘perfecte schoonheid’ of een maatje mini. Het heeft voor mij alles te maken met hoe jij je voelt in je eigen lichaam. Vrouwelijkheid is dus wat jij ervan maakt…Voor mij betekent het krachtig aanwezig zijn in mijn lichaam. Mijn eigen schoonheid durven zien met mijn unieke eigenschappen als vrouw. En ook sensualiteit is een thema wat hier voor mij aan verbonden is. Ik denk dat de wereld er rijker van wordt als wij als vrouw onze eigen authentieke vrouwelijke kracht meer leren voelen en zien.

Wat betekent vrouwelijkheid voor jou?

Ik denk dat iedere vrouw een eigen betekenis kan geven aan de vraag ‘wat is vrouwelijkheid’?. Jouw vrouwelijkheid is wat jou uniek maakt. Lekker puur. Hoe fijn zou het zijn als jij je niet meer hoeft te schamen voor je lichamelijke imperfecties, voor gebreken die je bij jezelf ziet. Dat je deze met volle trots durft te dragen. Van mij mag je daarbij echt wel onzeker zijn hoor. Ik wil zeggen: ‘oefen er maar mee’. Het wordt steeds makkelijker. Ik zei net iets over dat het niet over uiterlijk gaat, maar je mag genieten van kleding die jouw vrouwelijkheid ondersteunt. Want dat helpt wel! Je hebt niets om te verstoppen. Daarmee verstop je dat wat jou tot een prachtige vrouw maakt.

Vrouwelijkheid is dat wat jij ervan maakt…. en daarmee wil ik dit blog graag eindigen.

Leave a Reply

Volg je mij al?