#happylife #yolo #zijnerookslechtedagen?

#happylife #yolo #zijnerookslechtedagen?

1280 960 Laura van Kleef

In de wereld van social media zou je bijna vergeten dat er in ons leven ook mindere dagen zijn. De meest gebruikte Instagram hashtags van dit moment zijn #love, #Instafood, #TBT #Cute #Me en #Happy. We delen maar al te graag hoe goed het met ons gaat, hoe supertof ons leven is en hoe goed we in balans zijn. Hebben we niet allemaal gewoon dagen waarop we ons slecht voelen, er van alles misgaat en je je enorm somber en gespannen voelt? Dagen waarop het gewoonweg niet lukt om je #happy te voelen. Met de social media van tegenwoordig kun je je op zo’n dag behoorlijk eenzaam voelen. Alsof jij de enige bent die ooit een baaldag heeft. Nou nee hoor…

Ik hoor je denken: hé, jij bent toch therapeut? Jij helpt toch mensen op weg naar een eetstoornis vrij en daarmee een gelukkiger leven? Jazeker. Maar ook ik heb mijn mindere dagen hoor. Ik heb mindere dagen én ik voel me gelukkig. Maar ik voel me niet de hele tijd en vaak niet de hele dag gelukkig. Geluk is (voor mij althans) geen constante staat van zijn. Hoe graag we het ook zouden willen vasthouden, het willen controleren, geluk komt en gaat gewoon. Ik hoor veel mensen zeggen dat geluk maakbaar is. Dat als je maar hard genoeg werkt, al je dromen uitomen. Dat klinkt bijna alsof het je eigen schuld is als je niet gelukkig bent. Want dan zou je niet hard genoeg werken… Hmm..daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat het helpend is meer naar imperfectie te kijken. Naar de scheurtjes en zwarte randjes van het leven. Naar wat tegenslag, weerstand en ongeluk ons allemaal kan brengen. Zonder yin is er geen yang toch?

‘Negatieve emoties zijn er niet om gefixt te worden’

Ik kaart dit stukje aan omdat ik in de praktijk merk dat veel mensen met eetstoornissen ergens naartoe willen. Ze willen zich vooral niet meer zo voelen zoals ze nu doen. Ze willen geen mindere dagen hebben. Natuurijk mag je je beter willen voelen dan dat je je nu voelt. Daar is niks mis mee. Echter kan je daarmee ook veel van jezelf ontkennen. Want het is nu wel zoals het is. Als je je dan ook nog vergelijkt met al die mensen met een #love, #Happy, #Me leven, ga je je alleen maar slechter voelen. Ja toch? Ik moedig je aan om te voelen wat is. Ook je negatieve emoties. Je negatieve emoties hoeven niet weg. Ze willen alleen maar heel graag begrepen worden. Je mindere dagen willen je iets leren. Ze laten je zien wat niet in balans is. Wat nu niet oké is. Vaak gaan we vechten tegen die negatieve gevoelens, om ze vooral maar niet te voelen en weg te drukken. Maar daarmee blijven ze alleen maar aan je plakken en duren je mindere dagen steeds langer…

Een reis naar binnen

Mindere dagen waarop je je grof gezegd gewoon ‘klote’ voelt zijn niet het einde van de wereld. Sterker nog ze zijn het begin van een reis naar binnen. Ze zetten je aan om naar binnen te kijken. Maar vaak doen we dat juist niet. We vluchten er keihard van weg. Als je naar binnen zou durven kijken, zouden je boosheid en je verdriet je iets vertellen. Boosheid vertelt je waar je grenzen liggen en verdriet geeft aan dat er iets in je binnenste is geraakt. Het is echt de moeite waard om dit eens bij jezelf te onderzoeken.

Ik zeg niet dat jezelf moet veranderen of verbeteren. Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om het ontdekken van wie jij bent. Om meer en meer jezelf te worden. Jouw authentieke zelf. Het gaat om ‘(ja het klinkt cliché): acceptatie van wie jij bent’ met alles wat je hebt: je kleuren en je donkere randjes. Maar het is waar!

#debesteversievanjezelf

“Wordt de beste versie van jezelf” is ook zo’n quote die ik heel vaak voorbij heb zien komen. Alsof je nu nog niet goed genoeg bent. Ik moedig je aan meer de authentieke versie van jezelf te worden in plaats van de beste versie. Een boze, verdrietige, jaloerse of teleurgestelde versie hoort immers ook gewoon bij jou. Jij inclusief de zwarte, gekartelde randjes die je ook hebt. Zenmeester Bernie Glassman (1939-2018) zei het in een interview met Eveline Helmink (Happinez magazine) heel mooi:

Veel mensen bedoelen nu met vrede: een einde aan onrecht en pijn. Maar lijden kan eindigen, zelfs als er pijn en onrecht is. Pijn zit in ons lichaam, maar het lijden zit in ons hoofd. We moeten leren om het leven te zien zoals het is: de dingen komen en gaan.

Ik vind dat hij hier iets heel belangrijks zegt. Mindere dagen verdwijnen niet. Je kunt er mee leren leven. Het doorvoelen. Net zoals licht en donker bij elkaar horen, eb en vloed, horen ook geluk en ongeluk bij het mens zijn.

Wanneer elke dag een mindere dag is

Soms heb je mindere dagen, dat hebben we allemaal denk ik wel. Maar er bestaat ook zoiets als een depressie, eetstoornis of burn-out waarin je je een lange tijd aaneengesloten somber bent, je geen plezier meer ervaart en geen lichtpuntjes meer ziet in het leven. Ik adviseer je dan met een professional te gaan praten. Mijn visie is dat ons lichaam ons aanwijzingen geeft. Een soort alarmsignalen van “hé luister eens”. Wanneer je merkt dat je al langer slecht slaapt, negatieve gedachten hebt die je niet van jezelf herkent, je gewicht veranderd of blijft schommelen of dat je andere lichamelijke of psychische klachten krijgt, trek dan aan de bel. Deze signalen moet je serieus nemen. Ja, ik zeg even dat dat ‘moet’, omdat ik het belangrijk vind dat je goed voor jezelf zorgt. Ervaar jij dat jij lange periodes mindere dagen hebt, mail me dan eens. Dan kijken we samen wat jou kan helpen.

Voor nu wens ik je een fijne dag (ook al is het misschien een mindere dag)!

Volg je mij al?