Eetbuien, jij neemt het besluit

Eetbuien, jij neemt het besluit

1920 1280 Laura van Kleef

Koeken, drop, chips en chocolade. Niet één, niet een beetje, maar alles. Eenmalig? Nee. Meerdere dagen per week of zelfs meerdere keren per dag. Als het toch al ‘fout’ is gegaan, dan maar alle remmen los. Jezelf bommetje vol eten totdat je zo misselijk bent dat je het daarna in de wc kunt lozen.Dit is wat ik vaak terug hoor in mijn praktijk. Ik hoor geluiden als: ‘Ik wil dit niet meer’, ‘Ik ben klaar met de eetbuien’. En dan komt de grote maar: ‘Ik durf er niet mee te stoppen’, ‘Ik kan het niet’.

Stap voor stap

Ik weet zeker dat jij kunt leren jouw eetbuien onder ‘controle’ te krijgen. En nee, ik zeg niet dat het gemakkelijk is. Net zoals ik het patroon moest doorbreken van mezelf uithongeren, obsessief bewegen en braken boven de wc. Ook dat ging stapje voor stapje en niet van de één op andere dag. Stap voor stap kan jij leren afscheid te nemen van jou eetbuien. Hoe? Juist door vanaf vandaag het patroon te gaan doorbreken.

Onthoud dat je een patroon pas kunt doorbreken als je het zelf ook daadwerkelijk gaat doen

Jij neemt het besluit

Er is maar één persoon die jouw patroon kan doorbreken. Dat ben je zelf. Natuurlijk kunnen anderen jou helpen. In je eentje een eetstoornis overwinnen is een eenzame strijd. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat mensen graag helpen. Vind je het lastig jouw omgeving in te schakelen, maar wil je wel hulp bij het aanpakken van jouw eetbuien? Stuur een berichtje met jouw vraag.

Begrijp waarom je eet

Voor mij ligt de aanpak van het doorbreken van je patroon in het leren herkennen van je emoties. Leren begrijpen waarom je eet. Bij een eetbui vergeet je eigenlijk waarom je eet. Het eten voelt goed, dus blijf je eten. Eenmaal weer terug uit de roes van de eetbui, terug in de werkelijkheid, zit je met een dubbel negatief gevoel: de emotie die je al had vóór de eetbui plus de schuldgevoelens en zelfverwijten richting jezelf na de eetbui. Dubbele ellende.

Durf te voelen

Wat helpt is durven te gaan voelen. Wat voel je voordat je wilt gaan eten? Ben je verdrietig? Voel je je eenzaam? Ben je boos? Verveel je je? Heb je een nare ervaring gehad deze week? Het kan ‘m in hele kleine dingen zitten. Bij deze emoties vlucht je al snel de keuken in en voor je het weet is de zoveelste eetbui een feit.
Schrijf eens op wat je voelt. En echt, doen! Zelf dacht ik altijd ”ja het zal wel, ik heb echt geen zin om nu te gaan schrijven”. Nu denk ik, had ik het maar gedaan, want het werkt echt! Je stelt er de eetbui mee uit of voorkomt er zelfs eetbuien mee.

Wees liever voor jezelf

Eetbuien helpen maar kort, dat weet jij vast ook. Het vervelende schuldgevoel achteraf duurt veel en veel langer. Ik zie dit echt als het straffen van jezelf. Het niet houden van jezelf en van je lijf. Ga eens oefenen met tegen jezelf praten, door te zeggen: ”Is dit wat ik wil eten?.” Nee, ik houd te veel van mezelf om me dit elke keer weer aan te doen”. Boos zijn op jezelf heeft geen zin. Je kunt blijven hangen in je negatieve gevoelens, maar je kunt er ook voor kiezen om ze actief aan te pakken. In de coachsessies van Via Laura werk ik uitgebreid aan het veranderen van jouw negatieve denkpatronen. Wil je hiermee aan de slag? Plan dan een gratis intakegesprek in.

BewarenBewaren

Leave a Reply

Volg je mij al?