Te kleine broeken, shirts en topjes, wat nu?

Te kleine broeken, shirts en topjes, wat nu?

1920 1280 Laura van Kleef

Dit is een blog op verzoek van Joyce, een vrouw met anorexia. Zij wil graag meer lezen over het thema te kleine kleding. Ze was aangekomen en haar kleren pasten niet meer. Complete chaos in haar hoofd met een paniekaanval tot gevolg. Ze voelde zich slecht en gefaald door het aankomen. Aankomen in gewicht het lijkt zo gemakkelijk. Voor velen is het de grootste strijd in hun leven.

Zou ik er ooit nog in passen?

Zij is vast niet de enige die bang is om aan te komen en niet meer in haar kleren te passen. Ook ik zelf vond aankomen een rigoureuze ramp. Kijkende in mijn kledingkast dacht ik: ’laat ik deze te kleine kleding nog maar bewaren, hopende dat ik er ooit nog in zou passen’. Tegelijkertijd schaamde ik me vanbinnen wel, het waren immers kindermaatjes. Een meid van 18 jaar die bij de H&M nog naar de kinderafdeling moest. Een echte eetstoornisgedachte om de kleding te bewaren, want ik moest ervoor afvallen wilde ik er weer in kunnen passen. En tja, dat is de grootste trigger die de eetstoornis wil.

Alles tegen je wil in

Aankomen is niet iets waar veel mensen blij van worden. Zeker wanneer je een negatief lichaamsbeeld hebt, is dit eng en ongemakkelijk. Het gekke is dat je precies dat ‘moet’ doen wat je juist niet wilt. Het tegenovergestelde van wat je gedachten steeds tegen je zeggen. En zo gaat het eigenlijk met heel de eetstoornis overwinnen: dingen doen die compleet tegen je eetstoornisgedachten en gevoelens ingaan.

Nu kun je mij de vraag stellen: ‘Moet ik echt alle te kleine kleding wegdoen?’ Dat zeg ik niet. Ik praat hier over een ongezonde kledingmaat. Een kledingmaat die niet past bij jouw leeftijd en lengte. Dan zeg ik: ‘ja, doe ze weg’. Ik ben ervan overtuigd dat jij diep vanbinnen echt wel weet welke kledingmaat goed is voor jouw gezondheid en welke maat bij jou past.

Je kunt niet aankomen zonder dat je lichaam verandert

Ik zie het steeds weer: meiden die zeggen aan te willen komen, maar niet kunnen accepteren dat het lichaam daarbij verandert. Het één gaat echter niet zonder het ander. Dat is een feit. Belangrijk is te blijven praten over je lichaamsbeleving en rustig te wennen aan het aankomen in gewicht.

Gebruik je gezonde verstand

Oke, het is misschien niet gemakkelijk om je geliefde maatje XXS broek die je jaren hebt gedragen weg te doen. Bedenk dan eens voor jezelf: heeft deze broek bijgedragen aan een leuker leven voor jou? Aan een gezonde jij? Ik denk dat je het antwoord op deze vraag voor jezelf wel weet. Wil je meer lezen over aankomen bij anorexia? Lees dan het blog: ‘Leren aankomen bij anorexia’.

Accepteer wie je bent

Niet meer passen in een kindermaatje of XXS betekent vaak dat je volwassener wordt. Je wordt meer vrouw. Geen patiënt meer of in de greep van een eetstoornis, maar iemand met een eigen gezond en gelukkig leven, ongeacht in welk kledingmaatje je past. Geef jezelf dat welverdiende compliment dat je verdient wanneer je op een gezonder gewicht komt. Ik weet het: aankomen en afvallen, het is voor zoveel mensen een strijd. Ieder stapje verdient het om gevierd te worden.

Leave a Reply

Volg je mij al?