Hoe zit jij in je vel?

Hoe zit jij in je vel?

640 480 Laura van Kleef

In mijn praktijk komen mensen met een hulpvraag. Altijd bestaat die hulpvraag uit: ‘niet lekker in je vel zitten’. Deze mensen zijn het contact met zichzelf kwijt. Het contact met hun lichaam. Met het vel waar ze inzitten. Dit lichaamsgevoel kan gelukkig wel weer worden herstelt. Het is als het ware een zoektocht naar de balans in onszelf. Die zoektocht maken we allemaal op ons eigen tempo en op onze eigen manier. Er is geen algemeen geldende tijd of manier hiervoor. Deze blog gaat over ‘hoe zit jij in je vel’? Wat betekent dit vel? Wat is onze huid en hoe gaan we ermee om?

Hoe zit jij in je vel?

De meeste mensen die bij mij komen melden zich, omdat ze niet lekker in hun vel zitten. Dit ‘niet lekker in je vel zitten’ is letterlijk én figuurlijk te zien. Het niet lekker in je veel zitten, kan veel oorzaken hebben. Wat ik vaak tegenkom is dat (jonge) mensen die in mijn praktijk komen veel op hun schouders dragen, waardoor ze te ver van zichzelf en hun behoeften verwijderd raken. Of dat ze te veel voor anderen zorgen. Alsof we door het dagelijks leven heengaan, zonder het echt te beleven. Zonder de zon op je huid te voelen, een knuffel van iemand of de regen. Of wanneer je niet meer voelt wanneer je trek hebt in eten of wat je kan eten om gezond en fit te blijven. Een die ik ook vaak tegenkom is het ‘moeten’ presteren. Het maar blijven rennen en vliegen. Een doel bereiken lijkt dan het allerbelangrijkste wat er is. Wanneer je niet meer geniet van het leven en het leven niet beleeft, zit je niet lekker in je vel.

Je huid als gevoelszintuig

Onze huid is ons gevoelszintuig. Met je huid voel je of iets warm is of koud. Of je omgeving veilig is of niet. Met je huid voel je je voeten op de grond staan en kun je voelen dat iemand je knuffelt. Bij veel mensen met eetstoornissen lijkt de huid een ondergeschikte rol te krijgen. Voelen wordt uitgeschakeld. Aan iemands huid kun je soms al zien hoe het met iemand gaat. Hoe iemand zich voelt. Veel cliënten die ik ontvang hebben een blauwachtige, grauwe, rauwe en bleke huid. Soms is de huid rood of onrustig. Het vertelt een verhaal. Over de manier waarop je in het leven staat.

Door liefdevolle aanraking kom je letterlijk en figuurlijk ‘lekkerder in je vel te zitten’

Huidhonger

In mijn vorige blog ‘de ongelikte beer’, schreef ik hoe belangrijk affectieve aanraking in de eerste levensfase van een kind is. De eerste 0-7 jaar vormen de basis van jouw verdere ontwikkeling. Ik zou je aanraden deze blog echt eens te lezen. Het kan een eye-opener zijn en meer inzicht geven in waarom je je nu voelt zoals je je voelt. Voor ons gevoel van ‘er mogen zijn’, voor ons gevoel van bestaansrecht is aanraking van de huid van grote betekenis. Aanraken is een levensbehoefte. Wanneer een baby te weinig affectieve aanraking heeft gehad, te weinig in zijn basis is gedragen, gekoesterd en gewiegd, mist het aan een basisfundament. Gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld wanneer je het gevoel hebt dat je niets waard bent, je je lichaam niet meer voelt, je honger/verzadigingsgevoel weg is of je je lichaam verafschuwt. Zoals je honger en dorst kunt hebben, kun je ook een gemis hebben aan huidcontact. Dit noem je ook wel ‘huidhonger’.

Mijn visie is dat veel mensen met een eetstoornis onderliggend ‘huidhonger’ hebben. Het mist aan een fundamentele basis. Door aandacht te besteden aan je lichaam kan het contact met je gevoel herstelt worden. Dit kan o.a. door lichaamsgerichte therapie te volgen, massages te krijgen of op andere therapeutische manieren meer ‘voeling’ met- en in je lichaam te krijgen. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn dan help ik je graag zoeken naar een manier die voor jou kan helpen. In de volgende blogs zal ik meer schrijven over dit belangrijke thema. To be continued…

Laat je even een reactie achter?

Lieve jij, je hebt deze blog nu helemaal gelezen. Tof dat je de tijd hiervoor hebt genomen! Ik zou het wel gaaf vinden om te horen wat je van deze of andere blogs vind? Ik heb inmiddels al zóveel blogs geschreven, maar wil natuurlijk wel dat mijn blogs je blijven boeien! Dus heb je tips, opmerkingen of wil je iets over het blog met mij delen? Heel graag! Dat kan hieronder.

5 comments
  • Lieneke stehouwer 22 juli 2020 at 19:45

    Zo interessant,zeker voor in de praktijk mee te nemen!!
    Dank hiervoor

    • Laura van Kleef 23 juli 2020 at 08:49

      Wat leuk om te horen Lieneke!! Ik zou zeggen: ‘haal er je voordeel uit ja voor in je praktijk!’.
      Super! en graag gedaan!

  • Deze blog raakt me en opent mijn ogen. Nu moet ik er alleen naar gaan handelen. Ik ga zeker je andere blog ook lezen

    • Hoi Sanne,
      Mooi om te horen, al klinkt het ook confronterend voor je… Maar goed dat je je er bewust van wordt, dan kun je er iets mee. Niet leuk, niet makkelijk, maar wel MOGELIJK. Succes!

Leave a Reply

Volg je mij al?