10 tips voor relaxte feestdagen

10 tips voor relaxte feestdagen

640 426 Laura van Kleef

Morgen beginnen de ‘feestdagen’. Misschien kijk jij uit naar deze dagen, maar voor veel mensen met een eetstoornis is het een lastige periode. Piekeren over het aantal calorieën wat je binnenkrijgt. Piekeren over hoeveel je moet bewegen om het eten eraf te krijgen. Bang zijn de controle te verliezen en eetbuien te krijgen. Gedachten over compenseren en noem maar op. De eetstoornis lijkt harder te schreeuwen dan normaal.

Wat kan jou helpen om de feestdagen relaxter door te komen?

In deze blog geef ik je 10 tips die jou kunnen helpen van de feestdagen een gezellige, ontspannen tijd te maken.

1.

Relativeer

Ben jij je ervan bewust dat de media gericht is op winst maken?  Dat daarom de bladen, radio en televisie  al weken van te voren in het teken staan van de feestdagen. Realiseer je dat de kerstdagen slechts 2 dagen zijn. Twee dagen op 365 dagen in totaal. Misschien eet je iets meer dan normaal of wat luxer en moet je je nu iets meer aanpassen aan een menu, maar onthoud dat je op de andere dagen kunt doen wat jij wilt. Hoeveel Kerstdagen ben je al doorgekomen zonder veel kilo’s aan te komen? Hoe realistisch is je angst dus om nu veel aan te komen? Ik weet het klinkt simpel, maar het is wel de realiteit. Jouw eetstoornis maakt het veel groter dan het in werkelijkheid is.

2.

Focus op de leuke dingen

Focus je op de dingen die voor jou belangrijk zijn. Dingen die jou blij maken. In plaats van je te focussen op het eten, kun jij je veel beter focussen op de dingen waarvan jij geniet. Wat maakt voor jou de kerst gezellig? Zijn dat kaarsjes? Cadeautjes onder de kerstboom? Spelletjes spelen? Gesprekken met de mensen van wie je houdt? Dat wat je aandacht geeft groeit. Besteed daarom aandacht aan de dingen die je wél leuk vind in plaats van je volledig te focussen op dingen die je lastig vindt.

3.

Flexibel omgaan met verandering

Vaak eet je met de feestdagen wat later dan je normaal gewend bent. Kun je moeilijk de structuur loslaten? Heb je moeite met eten op een ander tijdstip? Probeer dit echt los te laten. Je hebt er alleen jezelf mee als je boos, bang en gefrustreerd raakt omdat je misschien wat later eet. Ik vind het een fabel dat je na 20:00 uur ’s avonds beter niets meer kunt eten. In het buitenland doen ze het iedere dag. Zijn die mensen dik? Uh…nee. Oké, ik weet niet of die reden jou gaat helpen, maar ik luister zelf in ieder geval niet meer naar deze fabels.

4.

Wees lief voor jezelf

Feestdagen en een eetstoornis gaan lastig samen. Dat begrijp ik. Zelf heb ik wel ervaren dat hoe strenger ik voor mezelf was, hoe moeilijker de feestdagen waren, hoe ongezelliger ik het vond en hoe eenzamer ik me voelde. Wees wat milder voor jezelf. Je mag het lastig vinden al dat eten. Maar jij bent ook een mens en verdient het net als ieder ander om gezellige feestdagen te hebben. Maak het zo leuk en aangenaam mogelijk voor jezelf en zorg voor jezelf. Neem een lekker bad of een warme douche, lak je nagels, zet je favoriete (kerst)muziek aan, trek je mooiste kleren aan en je zult merken dat je je al wat beter voelt.

5.

Ga lekker naar buiten!

Je hoeft tijdens de feestdagen echt niet heel de dag op de bank te zitten. Als jij drang voelt om te gaan bewegen, dan mag je gerust even naar buiten om een frisse neus te gaan halen. Vraag jezelf dan wel af of je dit doet om te compenseren of dat je echt lekker naar buiten wilt. Even lekker naar buiten is voor ieder mens goed, maar overdrijf het niet. Maak bijvoorbeeld samen met je vader, moeder, zus, familielid of vriendin een korte wandeling door het bos of langs het strand. Geniet van dit moment.

6.

Niemand wil jou pesten

Besef dat niemand jou wil pesten. Mensen staan vaak uren in de keuken om met z’n allen te kunnen genieten van een lekker en gezellig kerstdiner. Wees dankbaar voor de mensen om je heen die ervoor hebben gezorgd dat al dit lekkere eten op tafel is gekomen. Wees dankbaar voor de tijd die ze aan het kerstdiner hebben besteed. En wees dankbaar dat ze samen met jou kerst willen vieren.

7.

Je bent tot niets verplicht

Je mag alles eten, je moet niets. Ik weet van mezelf nog hoe stressvol ik het vond de controle los te laten. Tijdens de feestdagen gingen we voor mijn gevoel van het ene in het andere eetmoment. En het ergste vond ik: ik had geen grip op de hoeveelheden die we voorgeschoteld kregen. Wat mij heeft geholpen is te gaan kijken naar wat ik echt lekker vond en datgeen waar ik geen zin in had te laten liggen. Geef jezelf toestemming om alles te mogen waar je zin in hebt. Hierdoor heb jij een keuze en ontstaat er meer ruimte in je denkpatroon. Vanuit willen in plaats van moeten.

8.

Neem even afstand

Neem tijdens de feestdagen af en toe even afstand van de drukte en creëer rust voor jezelf. Mediteer een paar minuten, doe eens je ogen dicht en richt je op je ademhaling, ga even naar buiten voor een frisse neus of doe wat stretch-oefeningen. Doe dit bijvoorbeeld op een plek waar je even alleen bent. Hoe vaker je zo’n me-time momentje inlast, hoe meer je kunt genieten van de feestdagen

9.

Deel je zorgen

Er is niks vervelender dan je eenzaam voelen tijdens de kerst. Je zorgen delen kan je helpen om je minder alleen te voelen. Ook helpt het je niet aan de eetstoornis toe te geven en oude patronen te doorbreken. Vertel wat je lastig vindt om te eten en welke momenten je moeilijk vindt. Door hier eerlijk en open over te zijn, zul je merken dat er een hoop spanning al verdwijnt. Ook zal je merken dat wanneer jij om hulp vraagt andere mensen je beter begrijpen en je ook beter kunnen helpen.

10.

Verbind je met lieve mensen

De feestdagen draaien voor mij niet om cadeautjes. Niet om vuurwerk of dure kleding. Voor mij gaan de feestdagen over verbinding. Verbinding met mezelf en lieve, fijne mensen om me heen. Mensen bij wie ik me op mijn gemak voel en met wie ik me graag omring. Vorige jaar heb ik bij mijn schoonfamilie een hele mooie oefening gedaan. We hadden allemaal iets voorbereid. De een een tekst, de ander een gedicht of een muziekstuk. Hierin gaven we woorden aan de band die we met elkaar hebben. Waarom we om elkaar geven en wat ons met elkaar verbind. Ik zou zeggen: probeer het eens. Spreek eens uit naar de mensen om je heen hoe zeer je hen liefhebt. (alleen als dat zo is natuurlijk). En voel wat voor mooie gesprekken daaruit ontstaan. Voor mij brengt dat geluk en zingeving in mijn leven: Verbinding met anderen.

3 comments
Leave a Reply

Volg je mij al?