Word je bewust van hoe je emoties onderdrukt
Ik word wakker. Een onbehaaglijk gevoel stroomt door mijn lichaam. Zoals altijd sta ik op, was mijn gezicht en maak mijn ontbijt klaar. De adrenaline giert door mijn hele lijf. Ik eet mijn ontbijt en ben me bewust van de spanning in mijn lichaam. Het voelt niet fijn. Vandaag heb ik een dag vrij en ik heb me voorgenomen om te gaan werken in een koffietentje. Ik stap op mijn fiets en rijd naar Sowieso, een koffietentje in Breda. Mijn hartslag voel ik hard tekeergaan. Als ik in het koffietentje zit, word ik me bewust van mijn tactiek: Ik ben pijnlijke emoties aan het dempen. Ik zoek afleiding. Hmm…
Afleiding zoeken is een veelgebruikte manier om pijnlijke gevoelens te dempen. Maar waarom doen we dit? En hoe kunnen we hier anders mee omgaan?
Waarom onderdrukken we emoties?
Iedereen heeft zijn eigen manier om emoties te vermijden. De een zoekt gezelschap, de ander vlucht in eten, werk of afleiding. Sommige piekeren eindeloos (een manier om weg te gaan bij je gevoel) of onderdrukken gevoelens met mindfuwnless of meditatie zonder de emoties écht te voelen. mediteren is hipper dan ooit. Herken je dit bij jezelf? Dan is het tijd om hier bewust naar te kijken. Ik heb trouwens voor jou een gratis meditatie opgenomen die je meer rust en ontspanning geeft.
De gevaarlijke gevolgen van emotie onderdrukking
Van jongs af aan ontwikkelen we overlevingsmechanismen. Ikzelf zocht altijd afleiding en vulde mijn agenda tot de rand. Dit patroon gaf me tijdelijk controle, maar kostte me enorm veel energie.
Emoties die we onderdrukken, verdwijnen niet. Ze stapelen zich op in ons lichaam en kunnen leiden tot lichamelijke en mentale klachten zoals:
- Hartkloppingen
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Depressieve gevoelens
- Onverklaarbare boosheid
- Slapeloosheid
Op de lange termijn breekt het je op
Mijn eigen eetstoornis hielp me jarenlang mijn emoties te onderdrukken, totdat mijn lichaam niet meer meewerkte. Ik kreeg de fysieke klachten uit bovenstaand rijtje en voelde me constant uitgeput. En het moeilijke: Ik begreep er helemaal niks van. Waarom ging mijn hart zo tekeer, terwijl ik op de bank zat? Waarom voelde het alsof ik de hele wereld in elkaar wilde slaan? Ik ging letterlijk onderdoor aan het onderdrukken van mijn emoties. Met alle klachten tot gevolg. De huisarts en specialisten konden niets vinden. Pas in therapie leerde ik: Met het onderdrukken van je emoties pleeg je roofbouw op je lichaam.
Emoties horen bij het leven, net als dag en nacht. Ze komen en gaan. Hoe meer je ze onderdrukt, hoe langer ze blijven hangen.
Emoties als bezoekers in plaats van indringers
Ik ben ervan overtuigd dat alle mensen met een eetstoornis of verslaving hun emoties onderdrukken. Maar hier is een belangrijke waarheid: je kunt jouw emoties aan. Veel mensen vrezen dat intense emoties nooit meer weggaan. Maar zelfs het diepste verdriet ebt uiteindelijk weer weg. Wat kan helpen, is je emoties te zien als bezoekers: ze komen langs, blijven even, en vertrekken weer. Hoe meer je tegen ze vecht, hoe langer ze blijven. Maar als je ze verwelkomt, merk je dat je nog steeds overeind blijft. Ik zeg niet dat dat prettig is hè, maar je zal merken dat je na het doorvoelen van de emotie nog steeds staat én je jezelf zelfs lichter voelt.
5 Tips om beter met emoties om te gaan
Pijnlijke emoties hebben we allemaal. Hoe je ermee omgaat maakt hoe lang de emotie er is en hoe je je voelt. Ik wil je een aantal tips meegeven die mij helpen om te gaan met pijnlijke emoties.
- Neem waar wat je voelt
Ga rustig zitten of liggen. Vaak gaan we in de haast en rennen we weg voor wat we voelen. Juist daardoor blijft de emotie je achtervolgen. Neem waar wat er in je lichaam gebeurt. Voel je een knoop in je maag? Een hogere ademhaling? Een drukkend gevoel in je keel? Neem het waar zonder oordeel. - Stop met overanalyseren
We willen vaak begrijpen waarom we iets voelen en gaan piekeren. Laat die behoefte los en ervaar de emotie puur zoals hij is. - Adem bewust
Focus op je ademhaling. Je hoeft niets te forceren, laat het gewoon stromen. Dit helpt je om te ontspannen en de emotie te laten zijn. - Praat met een professional
Het kan enorm helpen om met iemand te praten die je begeleidt in het doorvoelen en verwerken van emoties. Iemand die je kan helpen woorden te geven aan de emoties en je kan gidsen door jouw lichaam heen. - Verwerk oude pijn en trauma’s
Als emoties steeds terugkomen, kan dit wijzen op oude pijn die nog niet is verwerkt. Zoek hierbij zo nodig professionele hulp.
Doorbreek de vicieuze cirkel
Veel vrouwen leven continu in hun hoofd. Gedachten razen, het lichaam staat onder spanning en de klachten stapelen zich op: hoofdpijn, hartkloppingen, vermoeidheid. Dit is een signaal van je lichaam dat je mag stoppen met vechten en mag gaan voelen.
Herken jij jezelf hierin en wil je écht leren omgaan met je emoties, zodat je lichaam en geest weer rust krijgen? In mijn Free Flow Traject begeleid ik vrouwen zoals jij om uit hun hoofd te komen, spanning los te laten en weer in contact te komen met hun gevoel.
💛 Wil jij ontdekken hoe je weer rust en ruimte kunt ervaren? Lees meer over mijn Free Flow Traject en zet vandaag de eerste stap naar een lichter leven. Klik hier voor meer informatie!