Is het nou nog niet verwerkt?

Is het nou nog niet verwerkt?

1280 853 Laura van Kleef

We zitten alweer halverwege november. De herfst is in volle gang. Dit is meestal de tijd om weer even stil te staan. Terug te keren in jezelf en na te denken over levensvragen. ‘Waar sta je in je leven?’, ‘Ben je tevreden?’,’Wat wil je anders?’, ‘Waar werk je naartoe’? ‘Hoe verloopt je herstel?’. Een vriendin van me zei laatst tegen me: ‘Lau, dan denk je dat je veel doorleeft en verwerkt hebt, maar toch val ik terug in oude patronen. ‘Is het nou nog niet verwerkt’? Ze doelde hierbij op lichamelijke klachten en angst voor afwijzing wanneer ze voor zichzelf kiest. Al vaker heeft ze met deze thema’s geworsteld en ze baalde maar al te hard dat dit opnieuw haar aandacht vroeg.

Kind thema’s

Hoe komt het dat we zo vaak terugvallen in oude patronen? Ook wanneer je denkt iets allang verwerkt te hebben. Ook al heb je al zoveel gesprekken over het thema gevoerd met je therapeut, vriend(en) of ouder(s). Hoe komt het toch dat je steeds terugvalt in emotie-eten of jezelf wegcijfert? Hoe komt het dat je je snel afgewezen voelt? Hoe komt het dat je andere mensen op nr. 1 zet boven jezelf? Hoe komt het dat je te ver doorschiet in werken? Thema’s die regelmatig terugkeren in je leven, ontstaan vaak al in je jeugd. Dit gaat terug naar je opvoeding. Ik zie dit in mijn coachsessies veel terug: volwassenen die als kind niet voluit konden ‘zijn’ met hun gevoeligheid en emoties. Als je als kind niet hebt geleerd je gevoelens te uiten en hebt geleerd ze weg te drukken, kan dit leiden tot patronen waar je nu last van hebt. Te denken valt aan aanpassing, pleasegedrag, veel in je hoofd zitten, altijd druk zijn, terugvallen in verslavingen, controle en je niet veilig voelen.

‘Ik ga het echt anders doen dan mijn moeder’

Of je het nou wilt of niet, thema’s worden doorgegeven door ouders aan hun kinderen. Hoe vaak hoor je: ‘dat ene wat mijn moeder doet, dat wil ik later écht anders doen’, én ja hoor: je doet het precies hetzelfde als je moeder. Je trapt in dezelfde valkuil als je als voorbeeld hebt meegekregen. Dat kan, hoeft niet! Is één van jouw ouders onzeker? Dan kan het heel goed zijn dat je dit als kind hebt overgenomen. Vraagt je moeder veel bevestiging, dan kan het zomaar zijn dat jij dit ook onbewust doet. En, doe je hier niets mee, dan kan je het zo weer terugzien in het gedrag van je eigen kind.

Verwerken is mogelijk

Zoals bij veel dingen is bewustzijn de eerste stap. Ben jij je bewust van jouw terugkerende thema’s als volwassene? Wat zijn jouw valkuilen? Ben jij je bewust van het gedrag van je ouders en de invloed die dit op jou heeft (gehad)? Door je bewust te zijn van deze thema’s en hiermee aan de slag te gaan, kun je steeds terugkerende thema’s verwerken. Naar mijn gevoel is hier iemand voor nodig die met je mee kijkt. Die van een afstandje naar jouw situatie nu en vroeger kan kijken. Terug naar je kindstuk waar dit thema is ontstaan. Ergens is er een zaadje in jouw kindstuk geplant en daar heb je nu last van. Dit kan een stuk van je moeder zijn, van je vader of eerdere generaties. Hoe dan ook, je wilt ervan af. Het belemmert je. In de coachsessies pak ik deze terugkerende thema’s met jou op, zodat je ermee aan de slag kunt en er op den duur geen last meer van hebt. Stap voor stap, want dit is echt een proces.

Gratis groeigesprek

Wil jij hulp bij dit proces? Wil jij deze pijnlijke thema’s doorbreken? Wil jij de stukken van je vader of moeder loslaten? Wil jij verder met je leven, zonder steeds terug te vallen? Plan dan een groeigesprek in bij mij. Het kost niets, alleen een uurtje tijd. Ik beloof je, het gaat je absoluut inzichten geven in jezelf. Inzichten waar jij mee verder kan en je leven lichter wordt.

Volg je mij al?