Vertrouwen op je gevoel

Vertrouwen op je gevoel

1280 720 Laura van Kleef

Gevoel, we zijn er niet voor niets mee geboren. Ik weet dat veel mensen moeite hebben met gevoel. Met emoties. Ik noem de mensen in de Westerse maatschappij daarom ook vaak koppoters.

Het doet me denken aan een kindertekening waarbij de armen en benen, rechtstreeks aan het hoofd worden getekend. Het lijfje ontbreekt. Zo zie ik mensen in de samenleving ook: denkend met hun hoofd en een lijf dat word genegeerd. Alsof het lijf er niet mag zijn. Jouw lichaam en met name het buikgebied is het centrum van jouw gevoel. Het is het gebied waar jouw emoties gevoeld worden Een belangrijk gebied voor herstel van een eetstoornis.

koppoters

Jouw gevoel is zo belangrijk en eigenlijk zo bijzonder. Het stuurt je altijd in de goede richting. Maar het is vaak onze ratio die ons in de weg staat. Die ons aan het twijfelen brengt en ervoor zorgt dat je andere keuzes gaat maken. Het leren van voelen en dit te leren vertrouwen is zeer belangrijk. Emoties hebben namelijk een functie. Een betekenis die jou iets wilt vertellen. Daarover gaat dit blog.

Verdiep je in de functie van je emoties

Emoties. Soms zou je ze het liefst niet hebben. Omdat ze heftig en intens kunnen voelen. Het liefst schenken we er geen aandacht aan. Negeren we ze gewoon. Zijn emoties daarmee weg? Nee, het signaal stopt pas als de emotie doorvoeld is. Emoties zijn er niet voor niets. Ze geven aan dat er een behoefte in jou is. Luister jij naar jouw emoties, dan kom je te weten wat jij nodig hebt. Emoties is een belangrijk thema voor herstel van een eetstoornis. De reden dat jij jezelf uithongert of jezelf volpropt met eten gaat terug naar jouw emoties. Jouw eetstoornis vertelt je iets over de behoeften die je diep van binnen hebt. Iets waar je naar verlangt, maar niet goed weet hoe je jezelf kunt helpen om aan deze behoeften te voldoen. Om je verder te kunnen helpen bij het toelaten van je emoties, wil ik je inzicht geven in de functies van de 4 basisemoties (Boos, Bang, Blij, Bedroefd). Zodat je weet waarom een emotie er is en wat je ermee kunt doen.

De functie van de emotie boosheid

Boos, we zijn het allemaal wel eens. Het is iets heel gezonds. Het geeft aan dat er een grens bij jou is overschreden en vraagt je om voor jezelf op te komen. Om voor jezelf te gaan staan. In de huidige maatschappij wordt boosheid vaak als negatief bestempeld. Er wordt bijvoorbeeld gezegd ‘win je niet zo op’ of ‘daar hoef je toch niet boos om te worden’. Hierdoor wordt de emotie weggewuifd. Indirect wordt er gezegd dat de emotie er niet mag zijn. Een pijnijk fenomeen met gevolgen voor jouw lichaam. Jij mag voelen wat je voelt. Jouw emotie mag er zijn en de kans krijgen om uit je lichaam te komen.

Als boosheid er niet mag zijn, kan het zich omzetten in agressief of (zelf)destructief gedrag en gaat het zich op den duur vastzetten in het lichaam. Bij mij persoonlijk heeft dit zich jarenlang afgespeeld, met veel lichamelijke klachten tot gevolg.

De functie van de emotie blijdschap

Blijdschap helpt je om weer energie te krijgen. Om op te laden en levenslust te ontwikkelen. Je blij voelen heeft een positief effect op je gezondheid. Je voelt je vrolijker, optimistischer en maakt gemakkelijker contact met anderen. Het is gewoon even goed zoals het is.

Sommige mensen met eetstoornissen zijn bang voor blijdschap. Ze voelen zich er schuldig over wanneer ze blijdschap ervaren. Ikzelf vond het heel apart toen ik na jarenlang geen blijdschap te hebben gevoeld, ineens een sprankeltje voelde. Dit gevoel mocht er echt niet zijn, dat hoorde niet bij mij. Erg streng, want blijdschap is zo fijn! Dat mag iedereen ervaren, ook jij.

De functie van de emotie verdriet

Verdriet. Ik ervaar in onze Westerse maatschappij dat er nog steeds een taboe op ligt. Mensen denken al snel ‘het moet nu maar klaar zijn met die tranen’ of ‘het zal nu wel over zijn’. Onze ratio neemt het hierin te snel over van ons gevoel. Hoe graag je ook wilt dat je verdriet verdwijnt, verdriet heeft meer tijd nodig dan bijv. de emotie boosheid. Verdriet verdwijnt niet door er geen aandacht aan te schenken. Het kan enorm opluchten om de tranen gewoon te laten rollen. Het helpt je te kunnen loslaten. Ga jij het vanaf nu meer toelaten?

Veel mensen zijn bang om verdriet toe te laten. Ze willen anderen niet “lastigvallen” met hun problemen, ze zijn bang dat er zoveel loskomt dat het niet meer stopt, of ze willen vooral ‘vrolijk zijn’. Toch wil ook de emotie verdriet eruit, gevoeld worden. Het ervaren van verdriet brengt meestal de opluchting. Je kunt erop vertrouwen dat er net als een begin, ook een einde is aan de uiting van verdriet. 

De functie van de emotie angst

Angst waarschuwt je voor gevaar en wil jou in veiligheid brengen. Angst zorgt ervoor dat je alerter, gevoeliger en scherper bent. Het vervult een belangrijke functie als je daadwerkelijk in gevaar bent. Is er geen gevaar en ben je toch angstig? Dan is het belangrijk te onderzoeken waar je bang voor bent en of deze angst reëel is. Het kan helpen professionele hulp in te schakelen wanneer je last hebt van angst-en/of paniekklachten. Dit om te voorkomen dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Als angst er niet mag zijn of onderdrukt wordt, wordt deze meestal juist groter. Alles wat je uitsluit, krijgt immers macht. We ontwikkelen angst voor onze angst. De angst zal zich hoe dan ook willen uiten.

Je hoeft niet alles alleen te doen

Ik hoor van veel cliënten dat ze het gevoel hebben dat ze alles zelf moeten oplossen. Op zich is daar niets mis mee. Als jij dat wilt, is dat jouw keuze. Echter ben ik hier zelf wel flink de mist in gegaan. Ik kon immers bepaalde zaken niet in mijn eentje oplossen. Ik had hulp nodig. Hulp van iemand die mij een spiegel voorhield en van een afstand naar mijn situatie kon kijken. De begeleiding van een goede coach heeft mij verder gebracht dan ik ooit had gedacht. Het heeft mij geleerd dat ik mijn eigen pad mag volgen, dat ik mijn grenzen aan kan geven en los van mijn ouders kan staan. Het heeft oude littekens uit mijn leven geheeld. Alles door te praten over hetgeen wat ik zo moeilijk vond. En ja… dit vergt moed en voelt heel kwetsbaar.

Heb jij de afgelopen jaren alles in je eentje op willen lossen? Vind jij het lastig om hulp te vragen en voel je je snel een ‘last’ voor anderen? Dan mag je jezelf eens recht in de spiegel aankijken. Ook jij mag iemand nodig hebben die jou helpt. Iemand die jou confronteert met de pijnen waar jij zelf niet bij kunt. Iemand die jou helpt op te staan als je het even moeilijk hebt. Zoek hierbij iemand die bij jou past. Iemand waar jij een klik mee hebt. Én wat ik zeer belangrijk vind: een coach die jou je eigen pad laat verkennen, zonder je in een bepaalde richting te duwen.

Ben ik die coach die jou kan helpen? Misschien wel. Wil je meer van mij weten? Bekijk dan ook eens mijn persoonlijke filmpje, dan krijg je alvast een indruk van mij. Of zou je het fijner vinden eens met mij te bellen (06- 52 07 42 25) of kennis te maken? Dat is mogelijk. Geheel vrijblijvend. Gewoon kijken of er een klik is en ik degene ben die je zoekt. Het zou zo maar kunnen.

4 comments
 • Wat goed verwoord Laura

  Ik lees heel veel herkenning met wegstoppen van emoties, het alleen willen doen en kwetsbaar voelen enz
  Ik ben sinds een korte tijd wat meer gaan praten het is lastig en voel me kwetsbaar maar helpt wel.
  Het is idd fijn als je een klik heb met iemand.
  Heb veel last van de emoties angst en verdriet dat toelaten ( heeft ook met vroeger te naken) is lastig ben idd bang dat het me overspoel maar soms lukt het in een gesprek het mag ook niet van me Zelf moet sterk blijven maar merk dat dat niet altijd gaat en dat een gesprek en even huilen helpt het is wel vaak kort maar toch een begin is er ?
  Ik ga het nu vaker proberen te doen en de negatieve gedachten los te laten ?

  Groetjes Michelle

  • Hoi Michelle,
   Dankjewel voor jouw bericht. Fijn om te lezen dat je herkenning voelt in bepaalde stukken uit het blog. Je schrijft dat je herkenning voelt/ziet in het wegstoppen van je emoties, het alleen willen doen, kwetsbaar voelen etc. Ook lees ik terug in je reactie dat je actief bezig bent om dit soort dingen te veranderen. Knap! Dat vraagt om moed en inderdaad wat je beschrijft: het is een heel kwetsbaar stuk. Alsof je met de billen bloot gaat, toch;) Wel een heel belangrijk stuk in mijn ogen. Moeite hebben met het uiten van emoties is iets wat ik veel om me heen zie en ook herken vanuit mijn eigen stuk. En zeker heeft dat met vroeger te maken wat je zelf al zegt. Met overtuigingen, opvoeding, situaties uit het verleden en ga zo maar door. Dat is een stuk waar je hulp bij mag vragen/ krijgen van een professional.
   Succes meid!
   Groetjes, Laura

 • Wat een mooie blog! Zo herkenbaar!

  Ik ben nu langzaam aan het proberen steeds meer open te zijn naar de mensen om me heen en me bewuster te zijn van hoe ik me voel… Vaak wals ik hier namelijk zo overheen en reageer ik zoals dat sociaal gewenst is of hoe ik denk dat anderen van mij verwachten dat ik reageer. Moet zeggen dat het toch wel behoorlijk lastig is om uit dat cirkeltje te komen!
  Vooral ook wat je omschrijft over het toelaten van blijdschap is voor mij heel herkenbaar… Die momenten komen al weinig voor en als ze voorkomen kan ik me er achteraf gewoon schuldig over voelen, zo raar!! Alsof ik het mezelf niet gun, alsof het niet mag. Zo jammer, want dat betekent dat een leuk moment altijd somber eindigt… Ik denk dat ik dat het nog wel het moeilijkste vind 🙁

  Wel fijn om te lezen dat ik hier niet de enigste in ben 🙂

  Liefs, Juliët

  • Beste Juliët,
   Wat goed dat je reageert op mijn blog en fijn dat je herkenning hierin vindt.
   Inderdaad, je bent zeker niet de enige met dit ‘probleem’. Ik denk dat er veel meer mensen met dit soort gevoelens rondlopen dan je in eerste instantie zou denken. Het masker opzetten en bezig zijn met wat anderen van jou verwachten, heeft veel nadelen en gevolgen. Althans dat is mijn ervaring. Het zorgde er bij mij voor dat ik niet kon zijn wie ik daadwerkelijk was, waardoor ik steeds verder van mezelf verwijdert raakte en op een gegeven moment niet meer wist wie ik nou echt was. Dat heeft ook met het stuk te maken van ‘mag ik genieten ja of nee’, denk ik. Dit is althans wat er bij mij jaren geleden gebeurde. Het is toen een jarenlange zoektocht geweest (nouja zoektocht?, noem het een weg) om mezelf terug te vinden. Het cirkeltje wat je beschrijft is natuurlijk ook hetgeen wat je jarenlang gewend bent geraakt om te doen. Niet gek dat het spannend is om dat cirkeltje te verlaten. Maar wel een enorme bevrijding kan ik je vertellen.

   Heel veel succes en plaats gerust vaker een reactie onder een blog. Daar kunnen we elkaar mee helpen.

   Groetjes,
   Laura

Leave a Reply

Volg je mij al?